Koncert

Liszt Ferenc Kamarazenekar és Ilya Gringolts

Tfirst Péter koncertmester
Várdai István művészeti vezető
Ilya Gringolts előadó
Online nézhető ONLINE
2021. március 10. (szerda) 19:30 - 23:59
Ingyenes

Koncertmester: Tfirst Péter; Mvészeti vezető: Várdai István


Pavel Fischer: 3. vonósnégyes „Mad Piper”
Leclair: g-moll hegedűverseny, op. 10
Beethoven: Diabelli-variációk, op. 120 – Ilya Gringolts átirata vonószenekarra (ősbemutató)


Ismét világhírű szólistát lát vendégül a Liszt Ferenc Kamarazenekar: március 10-én napjaink egyik legkeresettebb zenészével, az orosz származású Ilya Gringolts-cal lépnek fel a Budapest Music Centerben. A koncert Gringolts Beethoven Diabelli-varációihoz írt friss kamarazenekari átiratának ősbemutatója lesz, az előadás a nemzetközi koncertkínálatban is igazi ritkaság. A „virtuóz és érzékeny” „megalkuvást nem ismerő”, „folyamatosan új zenei kihívásokat kereső” művész nem csak szólistaként, hanem az ősbemutató elhangzásakor karmesteri szerepben segíti a zenekart.


„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az átiratomat egy olyan elismert és különleges zenei minőséget képviselő zenekarral adhatom elő első alkalommal, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Izgatottan várom az előadást, bízva abban, hogy az interpretáció sok nézőnek örömet okoz majd az online térben is” – mondja Ilya Gringolts a szerdai koncert kapcsán, akinek személyes kedvence a Diabelli-variációk. Az átirat elkészítésével a célja az volt, hogy közelebb kerüljön a remekműhöz.


A szentpétervári születésű művész a New York-i Juilliard School of Music-on tanult, korunk legmeghatározóbb hegedűvirtuózától, Itzhak Perlmantól; 1998-ban a Premio Paganini Nemzetközi Hegedűverseny történetének legfiatalabb finalistájaként nyert díjat. 2008-ban alapított „Gringolts Quartet” nevű vonósnégyesével olyan híres nemzetközi koncerttermekben járt, mint az amszterdami Concertgebouw, a Luxemburgi Filharmónia, a hamburgi Elbphilharmonie és a Dortmundi Konzerthaus. Fellépett már számos nemzetközi rangú szimfonikus nagyzenekarral, például a Liverpooli Filharmonikusokkal, a Birminghami Szimfonikusokkal, a BBC Szimfonikusokkal, a Berlini Szimfonikusokkal, a japán NHK Szimfonikusokkal és az Izraeli Filharmonikusokkal.


Jelenleg a Zürichi Művészeti Egyetemen tanít, valamint a Skót Királyi Zene- és Dráma Akadémia nemzetközi ösztöndíjasaként Glasgow-ban is dolgozik.


A Beethoven-darab mellett a felvilágosodás kiemelkedő zenei alakjának, Jean Marie Leclairnek g-moll hegedűversenyét is előadja a zenekar. A műsor része még Pavel Fischer 3. vonósnégyese, az „Őrült dudás”, amelyet a zeneszerzővel 2018-ban Ausztráliában többek közt Várdai István, a zenekar művészeti igazgatója adott elő.


A koncert elérhető a Liszt Ferenc Kamarazenekar megújult weboldalán, hivatalos Facebook és YouTube csatornáján és a BMC honlapján.