Koncert

Liszt Ferenc Kamarazenekar

Pálfalvi Tamás előadó
Mathieu Herzog karmester, előadó
Várdai István művészeti vezető
Tfirst Péter koncertmester
Zeneakadémia (Nagyterem)
2022. február 15. (kedd) 19:30
Ár: 2800, 3800, 5800, 7800, 9800 Ft

Helyszín:

Zeneakadémia (Nagyterem)
1061 Budapest, VI. kerület, Liszt Ferenc tér 8.

Km.: Gottlieb Wallisch (zongora), Pálfalvi Tamás (trombita), vezényel és brácsán közreműködik: Mathieu Herzog, művészeti vezető: Várdai István, koncertmester: Tfirst Péter


Janáček: 1. vonósnégyes („Kreutzer-szonáta”) – vonószenekari előadásban
Mario Pilati: Szvit zongorára és vonószenekarra
Dargay Marcell: RICERCAR – Hommage à Béla Bartók
Sosztakovics: 1. (c-moll) zongoraverseny, op. 35


A sokszínűség jegyében hívta meg a Liszt Ferenc Kamarazenekar a vendégelőadóit a február 15-i koncertre. A szólistáikat jól ismerik, szoros a művészi kapcsolat, hiszen korábban is dolgoztak már együtt, sőt mindkét művésszel készítettek egy-egy közös lemezt. Emellett Pálfalvi Tamás nemcsak mint szólista, hanem több koncerten, mint zenekari művész közreműködött a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyein.


A magyarországi bemutatóként elhangzó Pilati-szvit Gottlieb Wallisch zongoraművész javaslatára került be a műsorba. Izgatottan várják, elnyeri-e a budapesti publikum tetszését.


,,Megpróbáljuk a hagyományokat őrizni, azokat az emblematikus darabokat, amiket nagyon sokat játszunk, repertoáron tartjuk. Emellett az átiratokra helyezzük a hangsúlyt és olyan különlegességekre, mint a Pilati-darab.” - mondta Tfirst Péter koncertmester


A koncerttel Mathieu Herzog és a Liszt Ferenc Kamarazenekar első közös együttműködése valósul meg. A rendkívül sikeres francia Ébène Vonósnégyes alapítótagjaként híressé vált művész a koncerten egyszerre két szerepkört is vállal. A négy mű közül három előadását karmesterként irányítja. Janáček híres Kreutzer-szonátája viszont olyan vonzerő számára, hogy a közös előadásban zenekari művészként, a brácsaszólam vezetőjeként csatlakozik a zenekarhoz és a szokásos kamarazenekari metódustól eltérően így látja el a koncertmesteri feladatot.
Ehhez hasonló struktúrában eddig egyedül Várdai István művészeti igazgatóval dolgozott a kamarazenekar, aki cselló-szólamvezetőként és egyben zenekari irányítóként játszott egyes darabokban.


Zeneakadémia-bérlet 4/2