Koncert

Magyar Dal Napja - Női Különkiadás

Bognár Szilvia előadó
Herczku Ágnes előadó
Palya Bea előadó
Szalóki Ági előadó
Kobuci Kert
2018. szeptember 09. (vasárnap) 16:00
Ár: 3000 Ft, elővétel: 2500 Ft, első 100 db: 2000 Ft

Helyszín:

Kobuci Kert
1033 Budapest, III. kerület Fő tér 1

16:00 Bognár Szilvia és Zenekara
17:40 Herczku Ági és a Banda
19:20 Szalóki Ági népzenei koncert
20:50 Palya Bea és Zenekara


Bognár Szilvia zenekara a szokásosnál bővebb felállásában is hozza a tőle megszokott hangzásvilágot, jelen produkcióban egymásba fonva a népzene, a jazz és a klasszikus indiai zene szálait. A magyar népdalok mellett magyar cigány, bolgár és görög dalok szólalnak meg feldolgozásaikban. De bármely égtáj felé tekintenek is, biztonsággal eveznek az eltérő zenei stílusok és a hagyományos dallamok bábelien sokszínű folyamán.


A Herczku Ágnes–Nikola Parov páros – akiknek alkotómunkájában szinte vérfrissítésként hatott a pár éve megalakított banda – újabb lendületes és pezsgő repertoárral állt elő, melyben Herczku Ágnes 2018 áprilisában megjelent, Hozomány című mezőségi lemezének dalaiból is elhangzik néhány.
A Herczku Ági és a Banda a magyarországi – de híven eddigi megszokott sokszínűségükhöz – a határokon túl élő magyarok, valamint a környező nemzetek népzenéjéhez is bátran és hitelesen nyúl. A magyar népzene és a szomszéd népek népzenéje közötti kölcsönhatás okán intett mindannyiunkat Bartók: a szomszédaink zenéjének ismerete nélkül a sajátunkat sem tudjuk megismerni és megérteni. Ez az ösztönzés és a zenészekben lévő ösztönös kíváncsiság hajtja a zenekart a mindenkori repertoár kialakításában, vagy a nagy elődök kutatásaira, vagy saját gyűjtéseikre támaszkodva.
Herczku Ágnes Bandázom lemeze két hónapon át szerepelt a világ legrangosabb világzenei listáján. A WORLD MUSIC CHARTS EUROPE toplistát a világ 25 országának mintegy 50 világzenei szakembere havonta állítja össze. A két legnevesebb nemzetközi világzenei szaklap, a SONGLINES és az FROOTS magazin is elismerő kritikát jelentetett meg a Bandázom lemezről. Az album egyik dala pedig felkerült a Songlines magazin TOP OF THE WORLD, valamint a WOMEX válogatás CD-jére is.
A 2015 őszén Budapesten megrendezett, legnagyobb nemzetközi világzenei fesztivál és vásár, a WOMEX zsűrije is beválogatta a Herczku Ági és a Banda koncertjét a programjába. A zenekar fellépése akkora sikert aratott, hogy a WOMEX rendhagyó módon hozzájárult, hogy a koncertfelvétel négy új dallal kiegészítve lemezen is megjelenjen.
A Live at Womex című lemez 2016 nyarán ismét felkerült a WORLD MUSIC CHARTS EUROPE nemzetközi világzenei toplistára.
Hozomány címmel 2018. április elején jelent meg Herczku Ágnes legújabb lemeze, amelyen mezőségi, visai gyűjtéseinek eredeti, valamint mai, népzenekarral előadott dalai szerepelnek.


Szalóki Ági a ‘90-es évek végén berobbant új népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb és legsikeresebb képviselője. A Magyarországon és Európa-szerte rendkívül népszerű világzenét játszó Besh o droM és az autentikus magyar népzenét virtuózan tolmácsoló Ökrös együttes énekese volt évekig. E két zenekarral járta a világot a montreali jazzfesztiváltól a londoni Barbican Centre-n, a Glastonbury fesztiválon át a párizsi Theatre de la Ville-ig.
Pályájára a legnagyobb magyar zenészek is felfigyeltek. Olyan kiváló művészek hívták partnerül, mint Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos, Oláh Kálmán, Dresch Mihály, Dés László, Juhász Miczura Mónika, Horváth Kornél, Kathy-Horváth Lajos, Balázs Elemér, Presser Gábor, vagy a londoni Oi va voi.
Több mint 60 lemezen hallható a hangja. Többek között énekel Jordi Savall, a világhírű spanyol karmester, zeneszerző, régizene-szakértő és gambajátékos lemezén is.
2005 óta szólóénekesként saját zenekaraival játszik. Eddig megjelent hét szólólemeze közül hármat az év lemeze díjjal jutalmaztak Magyarországon jazz, illetve gyereklemez kategóriában (Fonogram díj). Lemezei Japánban is kiadásra kerültek. Munkásságát számos díjjal ismerték el, és 2017-ben megkapta a Liszt Ferenc-díjat, ami a zenei élet legmagasabb elismerése.
A hazai népszerű fesztiválok, rendezvények mellett számos alkalommal lépett színpadra zenekaraival és szólóénekesként külföldön is: Washington, New York, Stuttgart, Frankfurt, Párizs, Peking, Tokióban stb.
Népzenei műsorainak összeállítását, az új népzenei lemez, a Fújnak a fellegek c. felvételét megelőzően hosszabb időt töltött Erdélyben. Járt Mezőségen, Búzában, Ördöngösfüzesen és Magyarszováton. Gyűjtőmunkát végezett, és ennek köszönhetően 40 órányi felvett hang- és képanyaggal rendelkezik. A gyűjtőúton szerzett gazdag élményanyagból összeállított műsorral találkozik a lengyelországi közönség az elhangzó népzenei műsorban. A műsort még élvezetesebbé, színessé teszi, hogy Ágit táncosok is elkísérik a koncertre, akik eredeti viseletben fognak táncolni. A fellépő művészek abban is bíznak, hogy a koncert végén a közönség is táncolni fog.


Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja, elismert dalszerző, énekes, előadóművész és író. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai népek zenéje is. Bea leginkább saját dalait énekli, melyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Tizenegy szólólemezén nyomon követhető az a folyamat, ahogy játszik hagyománnyal és modern témákkal - újat építve ezáltal a tradíció talaján -, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. Szövegei szókimondóak, fájóan őszinték vagy éppen humorosak. Gyönyörű hangjával, szuggesztív előadásmódjával és erős színpadi jelenségével pedig rögtön bűvkörébe ejti közönségét.