Koncert

MÁV Szimfonikus Zenekar, vez.: Káli Gábor, km.: Szabadi Vilmos (hegedű)

Szabadi Vilmos előadó
Káli Gábor karmester
Online nézhető ONLINE
2021. február 25. (csütörtök) 19:00 - 21:30
Ingyenes

Wagner: Sigfried-idill
Mozart: 4. (D-dúr) hegedűverseny, K. 218
Schubert: 3. (D-dúr) szimfónia, D. 200


Mozart hegedűversenyét Szabadi Vilmos előadásában hallhatják, akinek nemzetközi karrierje akkor ívelt fel, amikor 1988-ban Londonban, a Royal Festival Hall Bartók emlékhangversenyén Solti György vezényletével játszotta Bartók II. hegedűversenyét. Pályája során közel 60 hanglemeze jelent meg, és kitűnő játékával meghódította a világ neves koncerttermeinek közönségét.


A koncert karmestere Káli Gábor, aki a Nürnbergi Operaházban kezdte pályáját. 2018-ban első díjat nyert a Hong Kongi Nemzetközi Karmesterversenyen, majd megnyerte a Nestlé és a Salzburgi Fesztivál karmesterversenyét, amelynek eredményeképp 2019-ben a Bécsi Rádiózenekar élén debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon - óriási sikerrel. Az utóbbi pár évben számos rangos hangversenyteremben vendégszerepelt Tajvantól Párizson át Finnországig. A MÁV Szimfonikus Zenekar nagy várakozással tekint bemutatkozó hangversenye elé.


A műsor „tavasz-igéző”, szívet melengető programnak ígérkezik. Wagner Siegfried-idilljét feleségének írta, fia születése alkalmából, az apai öröm hangulata sugárzik a műből. Mozart 19 éves korában komponálta hegedűversenyét. Maga is jól hegedült, ennek is köszönhető, hogy valamennyi hegedűversenyének karaktere csupa öröm és derű. Schubert még ennél is fiatalabb korában, 17 évesen írta 3. szimfóniáját, amely szintén az örömről szól. „Elbűvölő – írta egy angol zenetudós – gyermeki, ártatlan. Csak hódolatunk illeti azt az ifjú zeneszerzőt, aki ennyire maradéktalanul lemond mindenfajta látszat-kidolgozásról s azt írja, amit a szíve diktál.”


Lukács Miklós bérlet 5.


Élő közvetítés a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Zeneakadémia honlapján, FB oldalán és YouTube csatornáján.