Koncert

Mozart, a hegedűművész

David Grimal előadó
G. Horváth László művészeti vezető
Zeneakadémia (Nagyterem)
2020. február 21. (péntek) 19:30
Ár: 2000, 3500, 4900, 5900 Ft

Helyszín:

Zeneakadémia (Nagyterem)
1061 Budapest, VI. kerület Liszt Ferenc tér 8.

km.: David Grimal és az Anima Musicae Kamarazenekar
Művészeti vezető: G. Horváth László


Wolfgang Amadeus Mozart:
B-dúr hegedűverseny No. 1, K. 207
D-dúr hegedűverseny No. 2, K 211
G-dúr hegedűverseny No. 3, K. 216
D-dúr hegedűverseny No. 4, K. 218
A-dúr hegedűverseny No. 5, K. 219


Mozart öt teljes hegedűversenye hangzik el David Grimal hegedűművész és az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában egy estén. Mozart életművében különleges helyet foglalnak el e kevesebb mint egy év leforgása alatt született remekművek. Felépítésükben szorosan kapcsolódnak egymáshoz, ám Mozart zsenialitásának köszönhetően a karakterek, színek, hangulatok ezernyi árnyalatát tükrözik. Akárha egy képzeletbeli operát néznénk, amelynek főszereplője Mozart, a hegedűművész. A tizenkilenc éves zseni ugyanis e művek születésekor a salzburgi érsek zenekarának koncertmestere.


Hegedűművész-komponista, a szó legnemesebb értelmében, ezek a művek ugyanis a virtuozitáson messze túlmutatva a kamarazenélés csúcsai, a hegedűre írott versenyművek egyedülálló fejezete.
Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010 februárjában alakult a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatóiból, hogy a kamarazene által közösséggé formálódva a zene ihletett pillanatait együtt átéljék. Tíz év távlatából, Európa legnevesebb koncerttermeinek vendégeként - berlini Philharmonie, lipcsei Gewandhaus, bécsi Musikverein, belgrádi Kolarac, zaragozai Auditorio -, nemzetközi versenyek díjazottjaként, számos élvonalbeli szólista társaként zenei hitvallásuk csak erősödött: céljuk, hogy koncertjeiken megszólaljon az anima musicae - a zene lelke.


Kiváló társuk ebben David Grimal hegedűművész, az est szólistája, aki elkötelezett kamarazenész, a nemzetközi klasszikus zenei élet sodró lendületű egyénisége, szólistaként a legnevesebb zenekarok – Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Chamber Orchestra of Europe, Berliner Symphoniker – vendége. 2004-ben megalapította a Les Dissonances együttest, amely új modellt tűzött az európai zenei élet térképére. A karmester nélküli szimfonikus zenekar művészeti vezetőjeként a kvartettektől a legnagyobb szimfonikus művekig pusztán kamarazenélésre építve adnak elő a mainstream repertoárból.

Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu-n!