Koncert

Müpa Home LIVE – Gyere velem! - Romengo

Online nézhető ONLINE
2021. január 13. (szerda) 20:00
Ingyenes

Az idei WOMEX életműdíját elnyerő, és ezzel a világzene legrangosabb nemzetközi tekintélyei közé emelkedő Lakatos Monika az utóbbi hónapokban főleg szólóprojektjeivel - a Romaninóval és a Cigány hangokkal - koncertezett, ezúttal azonban azzal a zenekarral lép fel, amelyben 2004 óta énekel: a rendkívüli Romengóval.
A történeti hűség kedvéért megjegyezhetjük, hogy Monika korábban a Romano Drom együttes tagja volt a gitáros Rostás „Mazsi” Mihállyal és a kannás Lakatos „Guszti” Jánossal együtt, de úgy döntöttek, hogy saját bandát alapítanak. Mégpedig olyat, amely erősebben táplálkozik Mazsi és Guszti nagyecsedi gyökereiből, és amelyben végre előtérbe kerülhet Monika szívbemarkoló éneke. Mert olyan nincs még egy - és ennek megítélése korántsem csak ízlés dolga: abban olyan mélység nyílik meg, amelybe menthetetlenül bele kell szédülni, amelyben kendőzetlen kínnal és elragadtatással fortyog a cigányok évszázadokon átívelő fájdalma és boldogsága. Bizony, amit Monika és a Romengo művel, az a mélység ünnepe.
Az alapító hármashoz a hegedűs Kovács Mihály és a teknős Balogh Tibor csatlakozott - ők alkotják ma is a zenekart. Lemezeiken ugyanakkor kitörölhetetlen nyomot hagytak vendégeik is, olyan legendák, mint a fúvós Dresch Mihály, a bőgős Novák Csaba és a cimbalmos Lukács Miklós, akikkel megújították és a városi közönség számára is átélhetővé tették az oláh cigány zenei hagyományt. Nem véletlen, hogy már az első lemezük (a 2010-ben megjelent Kétháné) az előkelő ötödik helyen szerepelt az európai világzenei rádiósok listáján. Pedig akkor még világhódító útja előtt állt a zenekar! És most a Müpában… Dresch Mihállyal, Novák Csabával és Lukács Miklóssal, továbbá Bognár Szilviával, Palya Beával és négy táncossal, hogy kijelenthessük: ilyen még nem volt! Valami csoda előtt állunk…!


A koncert a Müpa honlapján és Youtube csatornáján követhető.