Koncert

Müpa Home LIVE – Wagner-varázs I.

Fischer Ádám karmester
Annette Dasch előadó
Iréne Theorin előadó
Magnus Vigilius előadó
Tomasz Konieczny előadó
Pad Zoltán karigazgató
Online nézhető ONLINE
2021. június 13. (vasárnap) 19:30 - 21:35
Ingyenes

Km.: Annette Dasch, Iréne Theorin (szoprán), Magnus Vigilius (tenor), Tomasz Konieczny (basszbariton), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán); vez.: Fischer Ádám


Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok - nyitány
Wagner: Lohengrin - II. felvonás, 1. és 2. jelenet
Wagner: Lohengrin - III. felvonás előjátéka, 1. és 2. jelenet
Wagner: Trisztán és Izolda - Előjáték és Izolda szerelmi halála


Wagner művészetével találkozni mindig ünnepi élmény. Akkor is, ha díszletek és jelmezek között, izgalmas rendezésben szembesülünk az összművészeti alkotással, és akkor is, ha a zeneszerző nagy műveinek emlékezetes részleteit elevenítjük fel, mint ez alkalommal. A nürnbergi mesterdalnokok, a Lohengrin és a Trisztán és Izolda - az életmű korai és kései fejezete kerül terítékre ezen az estén, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek közreműködésével, világhírű énekesek hangján, a Wagner-napok spiritus rectora, Fischer Ádám irányításával.
Két megunhatatlan szépségű kedvenc: A mesterdalnokok nyitánya, valamint a Trisztán és Izolda összekapcsolva koncertdarabbá átlényegült két kultikus részlete ölelésében a Lohengrin két terjedelmesebb szakasza szólal meg: a II., illetve a III. felvonás 1. és 2. jelenete. Az énekesek többségükben olyan művészek, akiktől sok felejthetetlen élményt kaptunk már. A Lohengrin ártatlan lelkű hősnőjét, Elzát a német szoprán, Annette Dasch jeleníti meg, a sötét varázslónő, Ortrud a svéd Iréne Theorin hangján kel életre, gonosz társát, Telramundot a lengyel basszbariton Tomasz Konieczny alakítja, míg Parsifal fia, a grál lovag Lohengrin szólamát a dán tenor, Magnus Vigilius énekli. Iréne Theorint ezen az estén nemcsak Ortrudként, de Izoldaként is hallhatjuk, hiszen a szerelmi halál ezúttal nem pusztán zenekari számként szólal meg: a Müpa Ring-ciklusainak lelkesen csodált Brünnhildéje kölcsönzi benne orgánumát a zenedráma női főhősének. Fischer Ádám Wagner-vezénylésének költőisége, ereje, sodra a Müpában eddig egy-egy estén mindig egyetlen mű keretei között ragadta magával a hallgatót - most egy hangversenyen három műben tehetünk kirándulást kalauzolásával.


Az előadás megtekinthető a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.