Koncert

Müpa Home – Wagner: A Rajna kincse

Fischer Ádám karmester, művészeti vezető
Johan Reuter előadó
Haja Zsolt előadó
Christian Franz előadó
Kálmán Péter előadó
Gerhard Siegel előadó
Schöck Atala előadó
Horti Lilla előadó
Gál Erika előadó
Walter Fink előadó
Per Bach Nissen előadó
Wierdl Eszter előadó
Fodor Gabriella előadó
Kálnay Zsófia előadó
Online nézhető ONLINE
2021. június 17. (csütörtök) 18:00 - 20:40
Ingyenes

Szereplők: Johan Reuter - Wotan
Haja Zsolt - Donner
Brickner Szabolcs - Froh
Christian Franz - Loge
Kálmán Péter - Alberich
Gerhard Siegel - Mime
Schöck Atala - Fricka
Horti Lilla - Freia
Gál Erika - Erda
Walter Fink - Fafner
Per Bach Nissen - Fasolt
Wierdl Eszter - Woglinde
Fodor Gabriella - Wellgunde
Kálnay Zsófia - Flosshilde


Km.: Asztalos Dóra, Csere Zoltán, Eller Gusztáv, Farkas Regő, Frigy Ádám, Gönczöl Nikoletta, Gulyás Anna, Hortobágyi Brigitta, Horváth István, Katonka Zoltán, Kelemen Krisztián, Újvári Milán, Vida Gábor, Vida Vencel (tánc), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; művészeti vezető és vezényel: Fischer Ádám


Alkotók: díszlettervező, rendező: Hartmut Schörghofer, dramaturg: Christian Martin Fuchs †, Dr. Christian Baier, jelmez- és bábterv: Corinna Crome, fővilágosító: Vajda Máté, videó: Szupermodern Filmstúdió Budapest, játékmester: Polgár Etelka, koreográfia: Vida Gábor, koreográfus asszisztens: Asztalos Dóra, betanító karmester: Kovács János, zenei munkatársak: Bartal László, Bartinai Gábor, Bizják Dóra, Friedrich Suckel


Wagner: A Rajna kincse


A 2019-es Budapesti Wagner-napokon volt látható legutóbb A nibelung gyűrűje élőben. A tetralógia szerelmesei akkor felfrissített változatban találkozhattak a régóta szeretett előadásokkal, amelyeknek teljesen átalakult a koreográfiájuk, átrendeződtek a színpadi mozgások, a díszletelemekre tizenhat órányi, eddig nem látott mozgóképes anyagot vetítettünk, s a produkciók alkotógárdájához új dramaturg csatlakozott.
A Vorabend, az „előeste” A Rajna kincse. Itt még sok a világos szín, sok a humor és az irónia. Mintha nem is mítoszban, hanem mesében járnánk. Wagner nagy elbeszélő kedvvel mutatja be a bűnbeesést: sóvárgást a kincs - és a hatalom - iránt, amely mindenkit bűvkörébe von. No és persze Wotan „reprezentációs dölyfét”: kell az a Walhalla mindenáron, anélkül most már egy tapodtat sem… Az istenek társadalmában felismerjük az emberi világot: mindenki olyan kisszerű és gyarló, mint a minket körülvevő életben.
Ami a produkcióban állandó, az egyrészt Fischer Ádám maximalizmusa és zenélésének mély humánuma, valamint Hartmut Schörghofer ötletgazdag rendezésének alapkoncepciója. Helycsere történik a legfontosabb poszton: James Rutherford 2017-es Wotanja után ismét a nagyszerű - és igen sokoldalú - dán baritont, Johan Reutert üdvözölhettük a szerepben. Megmaradt viszont két másik fontos szerep alakítója, Alberichként a kiváló Kálmán Péter és Mimeként Gerhard Siegel. Haja Zsolt (Donner), Schöck Atala (Fricka) és Horti Lilla (Freia) is ismerős lehet a 2017-es szereposztásból. Ha valaki eddig nem szerette vagy nem ismerte Wagnert, bízvást tanácsolhatjuk: kezdje A Rajna kincsével a zeneszerző „megszelídítését” - és a tetralógia másik három darabját is látni-hallani akarja majd.


Zenedráma négy képben (felújított, német nyelvű előadás, magyar és angol felirattal).


A felvétel a Müpa 2019. június 13-i előadásán készült.


Az előadás megtekinthető a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.