Koncert

Musiciens Libres & Anima Musicae: Contemporeactions - Concertos

Musiciens Libres előadó
Óbudai Társaskör
2022. január 21. (péntek) 19:00
Ár: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft

Helyszín:

Óbudai Társaskör
1036 Budapest, III. kerület, Kiskorona utca 7.

Cser Ádám: Streichorchester, No. 2
Arturo Marquez: Danzón, No. 2
Karosi Bálint: Kettősverseny gitárra és cimbalomra
Hindemith: Concerto per legni e orchestra
Bartók Béla: Divertimento, BB 118


Aki ellátogat január 21-én az Óbudai Társaskörbe, igazi zenei átiratokkal fog találkozni, ugyanis a koncert a Musiciens Libres csapatra épül, amelynek tagjai azt a célt tűzték ki, hogy leomoljanak a zenestílusok közötti falak. Ennek megfelelően jól megfér majd egymás mellett a klasszikus, a jazz, valamint a népzene. Az est különlegessége, hogy feldolgozásaikat maguk a művészek valósítják meg közreműködők, jelen esetben az Anima Musicae Kamarazenekar tagjainak segítségével. A ContempoReactions/Concertos elnevezésű kétrészes előadáson Cser Ádám karmester és zeneszerző, valamint a Bostonban élő, rendkívül tehetséges Karosi Bálint egy-egy zeneműve is felcsendül, utóbbi ősbemutatójának (kettősverseny gitárra és cimbalomra) lehetünk szem- és fültanúi.


A közkedvelt Anima Musicae Kamarazenekar mindig igyekszik valami egyedit, a megszokottól eltérő zenei anyagot bemutatni a kortárs és klasszikus zene kedvelőinek.


Cser Ádám átiratában megszólal majd Honegger Streichorchester No. 2 című műve. Ezen az estén egy igazi ősbemutató is várható, elhangzik ugyanis a sokoldalú és fiatal tehetség, Karosi Bálint műve, amelyben egy igazán érdekes kettőversenyt hallhatunk gitárra és cimbalomra komponálva. A folytatásban ismét hazai zeneszerző áll a középpontban. Bartók Béla háromtételes Divertimentója, amely a vonószenekari repertoár csúcsa. A mű Paul Sacher, a Bázeli Kamarazenekar vezetőjének felkérésre készült, aki a komponálás idejére Bartók számára egy csendes kis házat bérelt Saanen mellett. „Valahogyan régi világbeli muzsikusnak érzem magam, akit mecénása vendégül hívott” – írta ennek kapcsán Bartók. A mű bemutatója 1940-ben volt Bázelben Sacher vezényletében.

Az Óbudai Társaskör valamennyi koncertjén és rendezvényén kötelező a maszkviselés!