Koncert

Bogányi Gergely zongoraestje

Bogányi Gergely előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. február 12. (szerda) 19:30
Ár: 2000, 3000, 4000, 5000, 6000, 8000 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Debussy: Arabesque, no. 1, Fények a vízen (Reflets dans l'eau), A boldog sziget (L'isle joyeuse)
Liszt: Mefisztó-keringő, Faust-keringő
Schumann: C-dúr fantázia, op. 17


A magyar zongoraművészt jól ismeri a hazai közönség, visszatérő vendége a nagysikerű sorozatnak. Bogányi idei szólóestjének gondosan összekomponált műsorát három zeneszerzőnek szenteli: a francia zenei impresszionizmus atyjának, Debussynek, valamint Schumannak és Liszt Ferencnek. A koncert első felében három Debussy mű csendül fel, ezt követi Liszt két keringője, a Mefisztó és a Faust. Lisztet intenzíven foglalkoztatta Goethe Faust című alkotása, nem hiába komponált több zeneművet, köztük egy szimfóniát is erre a témára. Sokak szerint ugyanakkor Mefisztó alakja, az emberben lévő gonosz, rossz megtestesítője volt az, ami igazán megragadta a komponistát. Kortársai ezért is emlegették „abbénak öltözött Mefisztóként” az öreg zeneszerzőt. A szünet után Schumann C-dúr fantáziáját hallhatja közönség, melyet fiatalon írt 1836-ban, és melyről Csáth Géza a következőket írta:
„A tavasznak, az ifjúságnak, az életkedvnek felséges tomboló himnusza ez. Erő, bátorság, ellágyulás, szerelem: mindaz, ami egy fiatal férfi kedélyét foglalkoztatja”.
A koncert különlegessége, hogy Bogányi a saját maga által fejlesztett zongoráján fog játszani.
A Zongora-sorozat következő koncertje március 11-én kerül megrendezésre a Müpában, Alekszej Vologyin szólóestjével, majd március 18-án folytatódik a Zeneakadémián Várjon Dénes koncertjével.


„MVM Koncertek – A Zongora”
Müpa-bérlet 2020