Koncert

Napkelettől napnyugatig - Petrás Mária és zenekara

Petrás Mária előadó
Benke Félix előadó
Kiss Krisztián előadó
Nyíri László előadó
Karmelita
2023. június 04. (vasárnap) 19:30
Ár: 3900 Ft

Helyszín:

Karmelita
1014 Budapest, IV. kerület, Színház utca 5-7

Km.: Petrás Mária (ének, dob), Benke Félix (tokáló, doromb,dob), Kiss Krisztián  (koboz), Nyíri László (hegedű), Pánczél Kristóf (orgona), Szokolay Dongó Balázs (duda, furulya, koval)


Tradicionális moldvai csángómagyar dallamok


„A régi magyar (csángómagyar) világból kívánok hangokat, hangulatokat átadni, egy kicsi színes szikrát szeretnék a lelkekben gyújtani. Zenénk tiszta forrásból táplálkozik: őseink öröksége. Büszkén vállaljuk, hogy keleti gyökerű kultúránk és hitünk tartott meg bennünket – több mint ezer éve – a magyarság soraiban. több


Ezzel az üzenettel foglalja keretbe Napkelettől Napnyugatig című estjét Petrás Mária, aki a nemzeti összetartozás napja alkalmából ad tradicionális moldvai csángómagyar dallamokból összeállított koncertet. A program hűen tükrözi a Prima Primissima és Magyar Örökség díjas népdalénekes, keramikus hitvallását, melyet így fogalmazott meg: „Úgy érzem, Istentül kapott feladatom az, hogy azt a szépséget, amit a mi kicsi népünk jelent, elmondjam, főként a kerámián és énekhangon keresztül, mert a moldvai csángóság megőrizte a természetes ösztöneit, tudását, hordozza az ősi hitét, egészen a teremtésig visszamenően.”