Koncert

Mindenszentek és Haydn - Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Nemzeti Énekkar, vez.: Madaras Gergely

Nemzeti Énekkar előadó
Madaras Gergely karmester
Szemere Zita előadó
Balga Gabriella előadó
Pataky Dániel előadó
Fried Péter előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. november 01. (vasárnap) 19:30
Ár: 2400, 3100, 3800, 4700, 5900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

MŰSORVÁLTOZÁS!


Km.: Szemere Zita (szoprán), Balga Gabriella (mezzoszoprán), Pataky Dániel (tenor), Fried Péter (basszus)


Haydn: e-moll („Gyász”) szimfónia, Hob. I:44
Haydn: Nelson-mise (Missa in angustiis), Hob. XXII:11


Mindenszentek alkalmából két Haydn-művet hallgathatunk meg a zeneszerző ritkán terítékre kerülő remekei közül. A 44. (e-moll, „Gyász”) szimfónia és a Nelson-mise egymást követő megszólalását különösen izgalmassá teszi, hogy keletkezésük között emberöltőnyi távolság feszül: a szimfóniát negyvenévesen, 1772-ben komponálta Haydn, míg a misét hatvanhat esztendősen, 1798-ban, pályája végéhez közeledve, immár világhírű zeneszerzőként, a nem sokkal korábban bemutatott Teremtés sikerét is maga mögött tudva.


Joseph Haydn sok szimfóniája kapott olyan melléknevet, amely nem a zeneszerzőtől származik, s a legtöbbhöz anekdota is tapad. A „Gyász” szimfónia elnevezés magyarázata: a komponista állítólag azt kérte, e mű lassú tételét játsszák majd a temetésén is. Utalhat azonban a név a moll kompozíció viharos saroktételeire is, amelyek jól illenek az 1770-es években divatozó szellemi áramlat, a Goethe Wertherét is szárnyára kapó Sturm und Drang („vihar és vágy”) akkoriban kedvelt hangvételéhez. A második részben megszólaló mise melléknevét sem Haydn adta: ő a Missa in angustiis (Mise szorongattatás idején) alcímmel látta el a napóleoni háborúk nyugtalanító korszakában keletkezett alkotást, amelyet nem sokkal azután írt, hogy Nelson admirális az abukiri csatában győzelmet aratott Napóleon hajóhada felett. Két évvel később, amikor Nelson meglátogatta Haydn munkaadóját, Esterházy herceget Kismartonban, tiszteletére ezt a dús hangzású, érett, gazdag gesztusvilágú alkotást játszották el - ettől kezdve nevezik a művet Nelson-misének. A kiváló hazai szólisták és a Nemzeti Énekkar társaságában muzsikáló Nemzeti Filharmonikusokat az Európa-szerte sikeres fiatal karmester, Madaras Gergely vezényli.


A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, melyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.