Koncert

New Jazz From Finland | OK:KO (FIN)

előadó
BMC - Opus Jazz Club
2018. december 08. (szombat) 20:00

Helyszín:


1093 Budapest, IX. kerület Mátyás utca 8.

Jarno Tikka - szaxofon
Toomas Keski-Säntti - zongora
Mikael Saastamoinen - nagybőgő
Okko Saastamoinen - dob
„... ezek a fickók aztán tudják, hogyan kell játszani. De mindenekelőtt tudnak valami olyant mondani, amit más nem. (...) A zene tiszta és gyönyörű, mint egy finn népdal, aztán egyszercsak a zenekar felrúg minden klisét. Egyszerre improvizálnak mind a négyen, s ugyanakkor valami mágikus módon képesek együtt tartani a zenét és az atmoszférát” Katri Kallionpää, Helsingin Sanomat


Az OK:KO négyesfogat a finn dobos, Okko Saastamoinen által vezetett, a fiatalabb generáció legrangosabb finn jazz-zenészeiből álló kollektíva. Kompozícióiban Okko nagy hangsúlyt fektet arra, hogy azok tág teret biztosítsanak az improvizációknak, melyek révén a tagok kreativitásuk legjavát adva úgy viszik tovább a zenét újabb irányokba, hogy közben annak lényegéhez hűek maradnak. „Ez a párbeszéd üdévé, rendkívül vibrálóvá és több dimenzióssá teszi a zenénket” mondja Saastamoinen. „Megpróbáljuk a zenekar hangzását mindig frissen tartani, a törékeny hangszövetektől kezdve egészen az izzó hangulatokig.” Azok a zenei hatások, amelyeket a zenekar tagjai Okko szerzeményeihez hozzáadnak, a nyugati zenekultúra bármely szegmenséből érkezhetnek. A kölcsönös bizalom, a zenei játéktér egysége és az improvizáció számítanak kulcsszavaknak. Az OK:KO koncertjeit mindenki olyan intenzív élményként írja le, amely lelki képeket és elmélyült jelenlétet keltenek hallgatóiban.


Az OK:KO bemutatkozó albuma, a Land E., tavaly jelent meg az AMP Music & Records kiadónál és igen jó visszhangott kapott.