Koncert

Next.Ape (BE/LU/HU), 5K HD (AT)

Next.Ape előadó
5K HD előadó
A38 Hajó (Koncertterem)
2019. szeptember 27. (péntek) 19:30
Ár: 3000 Ft, elővét: 2500 Ft

Helyszín:

A38 Hajó (Koncertterem)
1113 Budapest, XI. kerület Henryk Sławik rakpart

Harcsa Veronika belgiumi székhelyű zenekara, a Next.Ape magyarországi bemutatkozó koncertje! Az este első fellépője az avantgárd popban utazó osztrák 5K HD lesz.


Harcsa Veronika kétségtelenül a magyar jazz egyik legszínesebb, legaktívabb és legszerteágazóbb tevékenységű meghatározó alakja. Az Újbuda Jazzfesztiválon ezúttal legújabb, páratlanul izgalmas projektjét, belgiumi székhelyű új zenekarát, a Next.Ape-pet mutatja be első ízben Magyarországon a több formációban, nemzetközi szinten is aktív énekes. A négytagú csapat két belga és egy luxemburgi tagot is a sorai között tud Harcsa Veronika mellett, akik közül Antoine Pierre dobos-zenekarvezető már ismerős lehet a hazai közönségnek, ugyanis ő játszik a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartetben is.


A Next.Ape valahol a Radiohead, Damon Albarn, a Modeselektor és Miles Davis közös metszéspontjánál született, mely hatásokból erős és éles groove-ok segítségével alkotják meg saját zenei világukat. Koncertjeiken a pergődob csattanásait karakteres Moog-basszusok és torzított gitár egészítik ki. Végül Harcsa Veronika karizmatikus hangja és különleges improvizációs megoldások kerekítik olyan egészre a gazdag hangzást és a páratlanul izgalmas zenei történetet, amely mellett nem tud elmenni szó nélkül a hallgató. A belga-luxemburgi-magyar kvartett 2019 elején jelentette meg bemutatkozó EP-jét, jelenleg első nagylemezükön dolgoznak.


Az 5K HD az improvizációs jazz-éről és groove-os funk-járól ismert Kompost 3 kombó és az Amadeus-díj nyertes Mira Lu Kovacs, a Schmied Puls zenekar énekese közös kirándulása a jazz tágabban értelmezett világába. A bécsi zenei szcéna egyik legfrissebb és legszínesebb jelensége részben akusztikus, részben elektronikus hangokkal játszva, anélkül, hogy egy pillanatra is elfelejtenék a pop-érzékenységet, tökéletesen mozog a jazz, a dubstep, a breakbeats, a funk és a prog-rock stílusvilágai között. Az avantgárd szupercsapat 2017-ben debütált „And To In A” című albumával, amely nemzetközi elismerést vívott ki nekik. Azóta Európa-szerte nagysikerű teltházas koncerteket adnak.


„Úgy éreztem zenéjük hallatán, hogy egy olyan alternatív valóságba kerültem, ahol elmosódnak a határok, s végig azt kérdezem magamtól:„hol is van a valóság?” Egy csodálatosan állapotba vitt, ahol együtt úsztam zenéjük hullámzásával. Hangzásuk olyan magával ragadó, hogy a hallatán teljesen elengeded magad, s hagyod, hogy eltöltsön. A formáció nagy kockázatot vállalva juttatja el közönségét zseniális improvizációs jazze szárnyain abba a film-szerű állapotba, amely egyszerre transzcendens, tüzes, tudattágító és katartikus. A közönség egyik tagja teltházas koncertjüket követően kijelentette: „Mira hangja egyszerre angyali és tüzes. A Kompost 3 hangzásával összesimulva pedig hipnotizáló, mélyen megható és inspiráló.” Jacqueline Claire / NY Thetre Guide

Ajánlók és kritikák:

  • 2019. szeptember 11.: Next.Ape A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem...