Koncert

N.O.M. (RU), Tudósok

előadó
előadó
A38 Hajó (Koncertterem)
2019. március 15. (péntek) 19:30
Ár: 2500 Ft, elővét: 2000 Ft

Helyszín:


1113 Budapest, XI. kerület Henryk Sławik rakpart

Szentpétervár legkultikusabb underground zenekara, az orosz Laibach-ként is aposztrofált NOM és Budapest legsúlyosabb karambol-jazz punk-diszkó kabaré-zenekara, a Tudósok egy estén ünneplik meg felejthetetlen módon veled a szabadságot!


A N.O.M. Szentpétervár legrégibb és legnevesebb underground kultusz-zenekara. A Nemhivatalos Ifjúsági Szervezet (Nyeformalnaja Organizacja Malagyózsi) néven 1987-ben alakult együttes és művészcsoport iróniával, humorral, vulgaritással és összművészettel figuráz ki mindent, aminek köze van az elnyomáshoz, a fogyasztáshoz, a giccshez és a középszerhez. Ettől a világtól nem tudnak és nem is akarnak szabadulni, ebből építik fel abszolutizmus-, kommersz-, fogyasztó-, rock-, pop- és szentimentalizmusellenes programjukat. Gúnyt űznek a taroló középszerű közízlesből, méghozzá úgy, hogy senkit sem sértve bírják röhögésre a beavatatlant is.


A N.O.M. zenéjében, filmjeiben és színházi produkcióiban az orosz tradicionális dallamok ötvöződnek a rock, a progresszív zene és az opera elemeivel, a vásári komédiákkal, Brechttel. Látványos koncertjein a Tiger Lillies és a Leningrad keveredik rockoperával és panoptikummal.


Nem lesz ez másképp most sem, amikor az A38 Hajón már többször fellépett együttes legfrisebb produkcióját mutatja be. A nagyszabású konceptlemezen és a hozzá készült, 3D-vetítésekkel és elképszető jelmezekkel megspékelt zenés előadásban szokásosan groteszk módon figuráznak ki mindent, amit csak ki lehet. A kortárs szovjet-orosz avantgárd egyik legfontosabb zenész-művészcsoportjának lenyűgöző előadása az A38 Hajón!


A Tudósok a magyar underground legpatinásabb ékköve, amely három évtizedes fennállása során számtalanszor újult meg érintve, átalakítva, hasznosítva, újraértelmezve a punk, a jazz, a funk, a pop, a dadaista színház, a költészeti perfomansz, a fekete színház és egyéb műfajokat felállásában a duótól a nagyzenekarig.


A Tudósoknak Budapest mellett Londonban, Moszkvában és Ljubljanában is kiadták egy-egy lemezét, emellett számos nemzetközi turnéjukon felléptek olyan patinás klubokban, mint a New York-i Knitting Factory, az amszterdami Paradiso, a moszkvai Dom, a berlini Supamolly, a londoni Bull’n’Gate, a párizsi Instants Chavirés, a ljubljanai Cankarjev Dom és még sok más.


A Tudósok története a Nem élhetek Milosevic nélkül c. kötetben olvasható.