Koncert

OperaSzerda - Donizetti: Az ezred lánya

Mona Dániel előadó
Online nézhető ONLINE
2021. június 16. (szerda) 20:00
Ingyenes

Az OperaSzerda-sorozat 2021. június 16-i közvetítésében Gaetano Donizetti népszerű vígoperája, Az ezred lánya legszebb részletei csendülnek fel az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán. A közvetítés 20:00 órától látható a Facebookon és az Origón.
A talpraesett, fiatal Marie, aki kisgyerekként árva lett, a francia hadseregben nőtt fel. Nem tud arisztokrata származásáról, beleszeret egy jóképű parasztfiúba. Vajon hozzámegy szerelemből? Vagy utóbb társadalmi rangjának megfelelő férfit választ? A napóleoni háborúk alatt játszódó Az ezred lánya a maga korában az egyik legsikeresebb Donizetti-opera volt, és aztán az egész 19. században ez volt minden koloratúrszoprán énekes álma. 1838-ban a zeneszerző megunta az itáliai cenzúrával való örök küzdelmet, és Párizsba költözött, ahol tehát megírta első francia nyelvű vígoperáját, melyben sokkal inkább a francia opéra comique sajátosságait és komponistáit követte. Operája elfogulatlan szerelmes levél Franciaországnak – és az ország viszonozta ezt a szerelmet: Az ezred lányát minden évben előadták július 14-én, Bastille-napon.
A koncertszerű keresztmetszet címszerepében Szemere Zita látható, partnerei: Boncsér Gergely (Tonio), Farkasréti Mária (Berkenfield márkiné), Palerdi András (Sulpiz) és Szvétek László (Káplán). Zongorán közreműködik: Tóth Sámuel Csaba, játékmester: Tóth Erika, narrátor: Mona Dániel.