Koncert

Orgona a központban: Deák László és Kecskés Mónika

Elmarad
Kecskés Mónika előadó
Deák László előadó
Zeneakadémia (Nagyterem)
2020. december 05. (szombat) 19:30
Ár: 1800, 2300, 2900 Ft

Helyszín:

Zeneakadémia (Nagyterem)
1061 Budapest, VI. kerület, Liszt Ferenc tér 8.

A Zeneakadémia közleménye:
"Tájékoztatjuk Közönségünket, hogy az „Orgona a központban 2020 ősz” bérlet utolsó, 2020. december 5-i koncertjének fellépője és műsora megváltozik.A svéd származású, Kanadában élő Hans-Ola Ericsson orgonaművész koncertjét a jelenlegi helyzet okozta bizonytalan utazási körülményekre való tekintettel egy későbbi időpontban tartja meg a Zeneakadémián.A december 5-i hangversenyen Kecskés Mónika és Deák László orgonaművész-házaspár játékát hallhatják.A megváltott jegyek- és bérletek érvényesek.Szíves megértésüket köszönjük!"


J. S. Bach: 3. (G-dúr) brandenburgi verseny, BWV 1048 (Kecskés Mónika átirata)
Brahms: g-moll prelúdium és fúga, WoO 10
Dupré: 2. (cisz-moll) szimfónia orgonára, op. 26
Naji Hakim: Rhapsody
Eben: Vasárnapi zene – 4. Finale
Csajkovszkij: Diótörő-szvit, op. 71a (Alexander Därr átirata)


Deák László és Kecskés Mónika jelenleg a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában, valamint a győri Széchenyi Egyetem Művészeti Karán tanítanak. Pedagógiai munkásságuk mellett a budapesti Belvárosi Ferences Templom orgonistái. Tudásukat Párizsban, Londonban és Bécsben tökéletesítették, számos rangos nemzetközi orgonaversenyen értek el kimagasló eredményeket.


A házaspár ezen az estén zenei különlegességekkel várja a közönséget. Johann Sebastian Bach 3. Brandenburgi versenyének négykezes átirata után Johannes Brahms g-moll prelúdium és fúgáját hallhatjuk, amelyet a szerző Bach híres d-moll toccata és fúgája nyomán komponált. Marcel Dupré 2. orgonaszimfóniája ritkán hallható a hazai hangversenytermekben, a Nagyterem felújított hangszerén most először szólal meg. Naji Hakim libanoni származású francia szerző rapszódiájában táncos karaktereket idéz, Petr Eben Vasárnapi zene című sorozatának Finale tételében pedig a Salve Regina gregorián antifóna dallamát dolgozta fel. A hangversenyt Pjotr Iljics Csajkovszkij Diótörő-szvitje zárja, amely egyben az átirat hazai bemutatója is.