Koncert

Szent Efrém Férfikar: Bizánci Újév (Indiktion)

Helyszín/Időpont változás
Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom
2020. szeptember 04. (péntek) 19:30

Helyszín:

Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom
1056 Budapest, Március 15. tér 2

Km.: Pro Musica Leánykar, kórusigazgató: Szabó Dénes


Szeptember elseje - nálunk az iskolakezdés, a keleti egyházban a 4. század óta az új egyházi év kezdő napja. A járvány miatt felfüggesztett Orientale lumen sorozat újraindulásának időpontja nagyon közel esik ehhez a jeles naphoz, amelyen a keresztény zenének a megújuláshoz, az „új emberhez” kapcsolódó műveit idézik föl az előadók. A koncerten a magyar kóruskultúra egyik legismertebb képviselője, a sokszorosan díjazott, nemzetközileg is elismert Pro Musica Leánykar lesz a Szent Efrém Férfikar vendége Szabó Dénes vezetésével.


A Szent Efrém Férfikar 2011 óta rendezi meg az Orientale lumen sorozatot, ahol a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozíciói hangoznak el nemzetközileg is ismert szólisták és sztáregyüttesek tolmácsolásában.


A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg. Névadójukról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása mellett nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány ápolására is.


A Pro Musica Leánykar 1986-ban, a megalakulása évében aratott nemzetközi versenygyőzelme óta a világ egyik vezető énekkarának számít. Legnagyobb sikerük a fennállásuk 10. évében nyert EURÓPA NAGYDÍJ, a 2002-ben, Dél–Koreában, Busanban megrendezett 2. Kórus Olimpián a 3 arany érem mellett elnyert két olimpiai bajnoki cím, és a Londonban megrendezett „Let the Peoples Sing” Kórusverseny vándordíja, a Silver Rose Bowl /Ezüst Rózsa Serleg/. A Cantemus Gyermekkarral közösen két rangos magyar díjjal is elismerték az énekkarok munkáját: 1993-ban Bartók – Pásztory Díjat, majd 2004-ben Magyar Örökségért díjat kaptak.


Orientale Lumen (Kelet Világossága) 2020/3 – Bizánci Újév (Indiktion)
Bérletvásárlás