Koncert

Our Hollow, Our Home (UK), Harmed (HU), Skywalker (CZ), InVisions (UK)

előadó
előadó
előadó
A38 Hajó (Koncertterem)
2019. március 18. (hétfő) 19:30
Ár: 2900 Ft, elővét: 2500 Ft

Helyszín:


1113 Budapest, XI. kerület Henryk Sławik rakpart

Újra Budapesten a brit metalcore szcéna egyik legaktuálisabb zenekara, az Our Hollow, Our Home! Rekordsebességgel érkezett meg új lemezük idén októberben, ami méltó folytatása a 2017-es debütalbumuknak, amellyel megjárták az A38 Hajó tetőteraszát és a Secrets vendégeként a koncerttermet is. A gyors inspirációt azonban sajnálatos esemény adta: a gitáros/énekes, Toby Young édesapjának elvesztése. Az In Moment / / In Memory ez alapján a gyász öt fázisáról szól: a tagadás, a harag, az alkudozás és a depresszió időszaka után végül az elfogadáshoz érkezik meg.


A szakmai- és közönségsikert egyaránt megerősítő album turnéján a zenekar ezúttal headlinerként tér vissza az A38 Hajó Koncerttermébe, egy kőkemény négyzenekaros estére. Velük érkezik a Skywalker és az InVisions, az OHOH előtt pedig a hazai és nemzetközi hardcore/metal szcénába 2017-ben betörő Harmed lép fel.


A brit metalcore legújabb reménysége, az Our Hollow, Our Home nem véletlenül találta szemben magát kiemelt elvárásokkal a közönség és a szakma felől egyaránt. A Hartsick az idei év egyik legszerethetőbb bemutatkozása lett, amit az Architects, a Bury Tomorrow és a Parkway Drive rajongói egy emberként öleltek már magukhoz a világ minden pontján. A zenekar pedig a tetőteraszos koncertje után eddigi legnagyobb budapesti koncertjére tér vissza az A38 fedélzetére.


A southamptoni kvintet az elmúlt öt évben mindent megtett azért, hogy megtalálja saját hangzását, és a legkisebb klubkoncertektől és előzenekaroskodásoktól mostanra juthattak odáig, hogy főzenekarként járják Európa klubjait, és a nyári fesztiválturnéjuk is elhúzódik az ősz beköszöntéig. Ez pedig teljesen megérdemelt, hiszen a Hartsick egy tudatosan és kitartóan dolgozó, kiemelkedően érett dallamérzékű zenekart tükröz, amelyik épp annyiban van tisztában saját gyökereivel – beleértve a brit metalcore-hullám másodvirágzását –, amennyire hallhatóan törekszik is arra, hogy saját karaktere megjegyezhetővé váljon. Így a súlyos breakdownok és az okosan megírt gitártémák mellett a dallamos refrének is kiemelt hangsúlyt kapnak ahhoz, hogy kétség se férhessen ahhoz, hogy ezek a srácok még nagy dolgokra vannak hivatva. A Hartsick pedig nemcsak gyökereiben, hanem atmoszférájában is láthatóvá teszi azt, hogy az OHOH szeretne nyomot hagyni: a lemezhez készült eddigi három videoklip – melyek közül a Karmadillo a Rogue One felvételeinek otthont adó Black Hangarban került rögzítésre – önmagában is felidézhető, és nem véletlenül lett viral a srácok legfrissebb Ed Sheeran-átirata sem. A Shape of You pedig szinte biztosan elhangzik majd az A38 Hajó koncerttermében is: akik nyáron látták őket, már most tudják, hogy a téli szezon egyik legintenzívebb bulija áll előttük, akik pedig most látják majd őket először, garantáltan új kedvencet avatnak majd.


A prágai Skywalker még nem túl ismert zenekar - itthon legalábbis. Csehországban ugyanis hatalmasat arat a világszínvonalú hardcore-csapat. A Kučera testvérek 2010-ben alapított HC-punk brigádja tavalyelőtt jutott el első lemezéig, de közben keresztül-kasul bejárta Kanadát és az USA-t, volt előzenekara az Ignite-nak és a Deez Nutsnak, és masszív rajongótábort épített ki magának otthon.


A hatalmas hazai siker nem véletlen: a Skywalker eszméletlen profin tálalja dallamos hardcore-ját, feszes riffek fölött pörög a géppuska-keménységű szövegelés, hogy aztán az egész tökéletes kórusban énekelt stadionhimnusz-refrénekben csúcsosodjon ki. Mindehhez remek klipek, hibátlan színpadi akció és kellő mennyiségű lazaság. A Skywalker Közép-Európa egyik legjobb HC-produkciója.