Koncert

Pannon Filharmonikusok: Emlékképek - Reminiscences - Későbbre halasztva!

Elmarad
Ránki Dezső előadó
Bogányi Tibor karmester
Online nézhető ONLINE
2020. december 09. (szerda) 20:00

A zenekar ezt a hangversenyt egy későbbi időpontban pótolja.


Km.: Ránki Dezső (zongora), vezényel: Bogányi Tibor


Beethoven: Házavatás-nyitány
Beethoven: V. Esz-dúr (’Emperor’) zongoraverseny
Schumann: II. (C-dúr) szimfónia, op. 61


Tíz éve, hogy a pécsi Kodály Központ megnyitotta kapuját, és ezzel a város és az ország egyaránt egy emblematikus koncerthelyszínnel gazdagodott. Mi is nyithatna méltóbban egy ilyen hangversenyt, mint Beethoven fényes hangvételű Házavatás-nyitánya, amely eredetileg egy színház megnyitására készült?! A műsor további részében pedig visszaemlékezhetnek az épület nyitókoncertjére, melyen ugyanúgy Beethoven Esz-dúr zongoraversenye hangzott el – ugyanígy Ránki Dezső szólójával. A művek pedig már a tíz évvel ezelőtti koncerten is illettek az alkalomhoz: Beethoven utolsó zongoraversenye egyúttal az egyik legnagyobb szabású versenyműve, melyben a zongora valóságos uralkodóként jelenik meg a színpadon – az ünnepi hangversenyen tehát a meghívott uralkodó egy hangszer lesz.


A Házavatás-nyitány a bécsi német színház megnyitására készült, és bár ez az alkalom nem érintette Beethoven érzéseit különösebben mélyen, minden eszközt megragadott az ünnepélyességre: rézfúvósokra hangszerelt fanfárt (melyben harsonák is szólnak a fokozott ünnepélyesség érdekében, annak ellenére, hogy utána az egész műben hallgatnak) és Beethovenre nem jellemző módon, barokkos kettős fúgát is találhatnak benne.


Az V. zongoraverseny Beethoven utolsó és egyben legnagyobb szabású zongoraversenye, melyben rendkívül nemes és érzelmekkel fűtött szólamot komponált a zongoristának. Nem véletlenül kapta a mű később az „Emperor”, azaz „Császár” melléknevet, hiszen a zongora valóságos császárként van jelen a zenekarban.


A pécsi Kodály központba szóló bérlettel rendelkező közönsége számára ingyen biztosítja a streamhez, azaz az élő közvetítéshez való hozzáférést.


Amennyiben nem váltják vissza a jegyeiket, a pécsi koncertek jegyvásárlói számára is díjmentes hozzáférést ad.


Normál online jegy: 2990 Ft (Amennyiben egyedül nézi a közvetítést.)
Családi online jegy: 5990 Ft (Amennyiben többen nézik a közvetítést.)
Támogatói online jegy: 4990 Ft (Amennyiben egyedül nézi a közvetítést és támogatni kívánja a Pannon Filharmonikusokat.)


Technikai segítség ezeken az elérhetőségeken kérhető: 72/500-300, 06-1/422-2029 és az online@interticket.hu email címen!