Koncert

Pannon Filharmonikusok, vez.: Gilbert Varga

Gilbert Varga karmester
Balog József előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. október 02. (péntek) 19:30
Ár: 4990, 5990, 6990 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Beethoven: III. (c-moll) zongoraverseny, op. 37
Brahms: I. (c-moll) szimfónia, op. 68


Beethoven és Brahms. Bár az utóbbi szabadulni próbált az összehasonlítástól, a 19. század és az utókor mégis gyakran párhuzamot vont a két komoly német agglegény, a két monumentalitásban gondolkodó zongorista-zeneszerző között. Ezen az estén is együtt hallhatjuk műveiket.


Beethoven c-moll zongoraversenyében az ellentétek alkotnak harmóniát. A két szigorú, drámai karakterű szélső tételt romantikusokat megszégyenítő intimitású E-dúr Largo köti össze. A mű mintha a szerző heiligenstadti végrendeletének előképe lenne, melyben a keserű sors, a nagy alkotóvágy, a társadalomból való kirekesztettség érzése és az emberi közelség iránti sóvárgás nyer kifejezést . A hangverseny második részében egy ugyancsak nagyszabású kompozíció, Brahms I. szimfóniája hallható. Ez az alkotás több mint húsz éven át készült, ezalatt Brahms igyekezett tökéletesre csiszolni szimfonikus stílusát. És bár a mű némely részlete Bruckner szimfóniáit is előlegezi, a korabeli kritika szerint Brahms „Beethoven X. szimfóniáját” írta meg. Ezt azonban ma már sokan nem így látják…
A mindenkit elgondolkodtató koronavírusra reflektálva az együttes a magyar szólistákat és a magyar zeneszerzőket, saját értékeink védelmét és tiszteletét kívánja a hazai közönség figyelmébe ajánlani. Az évad első budapesti koncertjén Balog József zongoraművész Gilbert Varga vezényletével lép fel. A Kodály Központ rezidens együttese a Müpa közönségének is azt üzeni: az elmúlt évszázadokban számos kataklizmát szenvedett el az emberiség, de a szimfonikus zenekarok a legnagyobb válságok idején is fennmaradtak.


EZÜSTCSILLANÁS: Pannon-bérlet Müpa 2020/2021.