Koncert

Próbatermi E-vendégség - Nemzeti Filharmonikusok - Martonvásár

Online nézhető ONLINE
2020. augusztus 06. (csütörtök) 19:30

Az elmúlt hetekben az együttesek művészei a hosszú kihagyás után ismét felkeresték az eddig oly sok élmény helyszínét, azt a bizonyos, nagyon szeretett VI. emeleti próbatermet. Próbatermi vendégség zajlott a teremben – ám ezúttal a Közönség nélkül. De ott volt a kamera, s egy profi videós csapat, akik rögzítették az elhangzott és a Közönségnek  szánt muzsikálást. Boldog és örömteli zenélés volt.


Km.: Dóri Eszter Zita, Boros Sándor, Borka Ákos (ének), Molnár Zsuzsanna, Sárosi Péter, Szabó Krisztina, Papp Dániel, Dúlfalvy Éva (hegedű), Kertész Sándor (brácsa), Bajner Zsuzsanna, Lantos Szilvia, Deák György (cselló), Zsákai Tibor (nagybőgő), Bizják Dóra (zongora), Szabó Anita, Móré Irén (fuvola), Horváth Béla, Budai Edit (oboa), Tönköly József, Salamon György (klarinét), Szalai Edina, Szabó Zsolt (fagott), Kócziás Ferenc, Stürzenbaum Róbert, Kácsik Jenő, Galla Ákos (harsona), Gál László, Farkas Ferenc (kürt)


Ludwig van Beethoven: Ländler-táncok, WoO 15
Ludwig van Beethoven: Tizenkét skót dal, WoO 156 – részletek (Lochnagar, Auld lang Syne)
Ludwig van Beethoven: I. (F-dúr) vonósnégyes, op. 18 – I. tétel
Ludwig van Beethoven: G-dúr szonáta két fuvolára, WoO 26
Ludwig van Beethoven: Három equale harsonákra, WoO 30
Ludwig van Beethoven: Fidelio – részletek (Wenzel Sedlak korabeli átirata)


A nagysikerű Próbatermi vendégség sorozat az egykori főzeneigazgató, Kocsis Zoltán kezdeményezésére indult el, lassan tíz éve. Ötlete a belső művészeti tartalékra, a hangszeres és énekkari művészek zenei ötleteire, szakmai ambícióikra, szólisztikus szerepekben való megmutatkozásokra épült. A Próbatermi e-vendégség is pontosan ugyanúgy készült, mint korábban, az elhangzó darabok ismét a művészek kimeríthetetlen tárházából kerültek ki.  A preklasszikus szerzőktől egészen a kortársakig terjed a műsor. Egyetlen megkötés volt, az is csak a lassan oldódó karantén miatt: egyik produkció létszáma sem haladhatta meg a tíz főt. Ennek eredményeképpen összesen nyolc, kb. 45 perces videót, 362 perc nettó zenét sikerült rögzíteni az önkéntes akcióban részt vevő 110 művésznek. A legutolsó estére, augusztus 6-ra még egy külön meglepetés is készült. Az idén születésének 250. évfordulóját ünneplő Ludwig van Beethoven műveinek  a martonvásári szabadtéri helyszín adott otthont, ahol a Nemzeti Filharmonikusok 1958 óta minden nyáron nagysikerű koncertekkel elevenítik meg a világ egyik legismertebb zenei géniuszának alkotásait.