Koncert

Próbatermi E-vendégség - Nemzeti Filharmonikusok

Online nézhető ONLINE
2020. július 23. (csütörtök) 19:30

Az elmúlt hetekben az együttesek művészei a hosszú kihagyás után ismét felkeresték az eddig oly sok élmény helyszínét, azt a bizonyos, nagyon szeretett VI. emeleti próbatermet. Próbatermi vendégség zajlott a teremben – ám ezúttal a Közönség nélkül. De ott volt a kamera, s egy profi videós csapat, akik rögzítették az elhangzott és a Közönségnek  szánt muzsikálást. Boldog és örömteli zenélés volt.


Km.: Wittinger Gertrúd, Kristófi Ágnes, Szalai Ágnes, Karácsonyiné Müller Beáta, Czier Zoltán, Kun Tibor, Gáspár Istvàn, Ladjánszki László, Mokán László (ének), Papp Dániel, Prőhle Katalin, Szabó Krisztina, Szegleti Bernadett (hegedű), Kertész Sándor, Mohácsi Gyula (brácsa), Deák György, Fazekas Beatrix (cselló), Zsákai Tibor (nagybőgő), Bartal László (zongora), Horváth Béla, Budai Edit (oboa), Tönköly József, Salamon György (klarinét), Bokor Pál, Szalai Edina, Szabó Zsolt (fagott), Gál László, Farkas Ferenc (kürt)


Franz Schubert: B-dúr vonóstrió, D. 471
Ludwig van Beethoven: Fidelio – Leonóra áriája, I. felvonás
Ludwig van Beethoven: I. (C-dúr) duó, WoO 27
Gabriel Fauré: Mandolin
Gabriel Fauré: Cantique de Jean Racine, op. 11
Georg Druschetzky: Esz-dúr partita


A nagysikerű Próbatermi vendégség sorozat az egykori főzeneigazgató, Kocsis Zoltán kezdeményezésére indult el, lassan tíz éve. Ötlete a belső művészeti tartalékra, a hangszeres és énekkari művészek zenei ötleteire, szakmai ambícióikra, szólisztikus szerepekben való megmutatkozásokra épült. A Próbatermi e-vendégség is pontosan ugyanúgy készült, mint korábban, az elhangzó darabok ismét a művészek kimeríthetetlen tárházából kerültek ki.  A preklasszikus szerzőktől egészen a kortársakig terjed a műsor. Egyetlen megkötés volt, az is csak a lassan oldódó karantén miatt: egyik produkció létszáma sem haladhatta meg a tíz főt. Ennek eredményeképpen összesen nyolc, kb. 45 perces videót, 362 perc nettó zenét sikerült rögzíteni az önkéntes akcióban részt vevő 110 művésznek. A legutolsó estére, augusztus 6-ra még egy külön meglepetés is készült. Az idén születésének 250. évfordulóját ünneplő Ludwig van Beethoven műveinek  a martonvásári szabadtéri helyszín adott otthont, ahol a Nemzeti Filharmonikusok 1958 óta minden nyáron nagysikerű koncertekkel elevenítik meg a világ egyik legismertebb zenei géniuszának alkotásait.