Koncert

Qiyan

Lumen kávézó
2019. május 17. (péntek) 20:30
Ár: 2000 Ft, mellyel a zenekart támogatod!

Helyszín:

Lumen kávézó
1085 Budapest, VIII. kerület Horánszky utca 5.

A 'qiyan' szó a klasszikus arab terminológiában olyan rabszolganőket jelölt, akik énekükkel, zenéjükkel és szexuálisan is szórakoztatták feletteseiket. A gésákhoz hasonlóan képzett egyének, akik jártasak voltak zenében, költészetben, úgy általában a művészetekben, rengeteg történelmi és irodalmi anekdotát ismertek, értettek a kalligráfiához és az árnyjáték technikákhoz is. Ebből adódóan a pre-modern iszlamista női társadalomban a rabszolgák legmagasabb rendjét képezték, megbecsültebbek voltak a kurtizánoknál és az ágyasoknál is. A középkori arab költőnők jelentős része is qiyanok közül került ki. A Medinában, Bagdadban vagy Cordobában képzett qiyanok dallamkincséből Al-Andalúziában kialakult egy külön zenei tradíció, ami a rabszolgaság eltörlése után is fennmaradt.
A qiyan zenei hagyományokból kiinduló nagyzenekari projekt tagjai ennek ellenére csak férfiak, de ők a hazai szabdzenei szcéna ismert tagjai. A zenekar vezetője és ötletgazdája Ajtai Péter. Az improvizáció alapjául most ezek az arab, keleties dallamok szolgálnak.


Ajtai Péter (nagybőgő), Szelevényi Ákos, Cseke Dániel, Aram Shelton (szaxofon), Szelevényi Vito (trombita), Mészáros Ádám, Czitrom Ádám (gitár), Porteleki Áron (dob)