Koncert

Ránki: Pomádé király új ruhája - gyermekopera

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. január 26. (vasárnap) 11:00

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

A színház önmagában is varázslat, hiszen a színészi játék, a díszletek és jelmezek jóvoltából elképzelt történetek válnak valósággá a szemünk előtt. A zenés színház kétszeresen is az, hiszen itt a szereplők még énekelnek is, a jellemeket és a helyzeteket pedig a zene a maga sajátos eszközeivel ábrázolja. Az Operaműhely előadásai a 8-14 évesek számára kínálnak ízelítőt a műfajból.


Ránki György Hans Christian Andersen ismert meséjét, A király új ruháját dolgozta fel költő szövegírója, Károlyi Amy segítségével. A történet örök tanulságokat hordoz: a képmutatás és a félelem halálos méreg, és az igazságot többnyire a gyerekek mondják ki. Esetünkben azt, hogy a „csodatakácsok” által szőtt „új ruhában” - valójában talpig semmiben - népe előtt masírozó király: meztelen! Zsarnokok, rettegjetek a nevetés erejétől: végül Pomádé király uralkodását is a nép felszabadult hahotája söpri el.
A más kompozícióiban is kitűnő humorú Ránki György pompás gyermekoperát komponált Károlyi Amy szellemes szövegére. Kodály Zoltán hajdani növendékeként a zeneszerző szívesen használta a magyar népdalt, de a könnyűzene és a jazz elemeit is, mindezekből színes, eklektikus stílust hozva létre - olyan szórakoztató keveréknyelvet, amely virtuozitásával és könnyedségével hódítja meg a zenehallgatót.
A Pomádé király új ruhája nemcsak zeneként magával ragadó, de színjátékként is lebilincselő. Erről győzi meg a Müpa Operaműhely sorozatának 8-14 évesekből álló közönségét a Toronykőy Attila rendezte produkció énekes gárdája, valamint a hozzá csatlakozó Discantus Énekegyüttes és a Sinfonietta Erudita, Oberfrank Péter vezényletével.


Vezényel: Oberfrank Péter
Közreműködők: Sinfonietta Erudita (művészeti vezető: Tötös Krisztina)
Discantus Énekegyüttes (művészeti vezető: Mészáros Péter)
Rendező: Toronykőy Attila


Az előadás előtt, 9.45-10.30 óráig, Ráhangoló címmel az Előadóteremben ingyenes interaktív, játékos foglalkozást tartanak, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várnak. Előzetesen jelentkezni legkésőbb az előadást megelőző szerda éjfélig a csip@mupa.hu címen lehet, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. A foglalkozást minimum hat főnek tartják meg.


Korosztály: 10-14 év