Koncert

Régen és most - a Musica Nostra kórus hangversenye, vez.: Mindszenty Zsuzsánna

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye
2019. október 11. (péntek) 18:00
Ingyenes

Helyszín:

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye
1088 Budapest, VIII. kerület Ötpacsirta utca 4.

Középkori és reneszánsz kóruszene
Domine ad adiuvandum - Zsigmond-kori töredék
Tengernek csillaga - magyar gregorián
Procedentem sponsum – Zsigmond-kori töredék
Josquin des Prez: In te Domine speravi
Tomas Luis de Victoria: O regem coeli


Régi szövegek- új zeneszerzők
Sugár Miklós: Salve Regina (Mária-antifona -13.század)
Kocsár Miklós: Salve Regina
Ola Gjeilo: Ave Generosa (Hildegard von Bingen -12. század)


Magyar versek-magyar kortárs zene
Kocsár Miklós: Exurge cor meum - Szívem emelkedjél (Fazekas Mihály)
Tóth Péter: Magas hegyről foly le a víz (népi szöveg)
Tóth Péter: Átokdal (népi szöveg)
Orbán György: Szelid erdők (Faludy Ferenc)
Orbán György: Fülemüle (Weöres Sándor)
Bella Máté: Az otthon éjjel (Karafiáth Orsolya)


A Musica Nostra nőikar 1994-ben alakult az ELTE BTK Zenei Tanszékének hallgatóiból. Ma a tagság negyede egyetemi hallgató, a többiek az oktatás vagy a kulturális élet területén dolgoznak. A kórusnak kezdetektől az ELTE Zenei Tanszék ad otthont, itt a próbaterem, és gyakorta a koncertek helyszíne is az ELTE Múzeum körúti campusán található Kodály terem. A tagság egy része az ELTE Alumni Szervezet tagja. Az elmúlt 25 évben számos kül- és belföldi versenyen értékes díjakat nyertek (Arezzo, Tours, Marktoberdorf, Maribor, Bratislava, Namestovo, Debrecen, Pécs, Budapest). Repertoárjukban a régebbi korok zenéje mellett sok modern kompozíció szerepel, számos ősbemutatót énekeltek (pl. Tóth Péter, Orbán György, Sugár Miklós, Láng István, Faragó Béla művei). Kortárs zene előadásáért két ízben kapott Artisjus díjat a kórus. A Musica Nostra Alapítvány koncertsorozata, a „Kortárs zene a Trefort Kertben” már 12 éve működik nagy sikerrel.
A kórus évente általában 10-12 koncertet ad. Nagy hagyománya van az adventi-karácsonyi hangversenynek, amikor a Musica Nostrában éneklő lányok barátai is csatlakoznak, így vegyeskari formában is énekelnek, gyakran zenekari kísérettel oratórikus művet is előadnak.
A kórus a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) tagja, és számos KÓTA-felkérésnek tett eleget az elmúlt évtizedekben. Budapest legrangosabb helyszínein lép föl rendszeresen – többek között a Vigadóban, a Zeneakadémián, az Olasz Intézetben, a Nádor teremben vagy a Mátyás templomban. Kapcsolatban áll nemzetközi kórusszervezetekkel is. 2015-ben a pécsi Europa Cantat Fesztiválon mutatkoztak be egy koncerttel. 2019. júliusában Portugáliában Lisszabonban vettek részt az IFCM (A Kóruszene Nemzetközi Szervezete) világrendezvényén, ahol öt koncerten énekeltek.


A kórus állandó zongorakísérője Szekér Bernadett, aki a Zeneakadémián karvezetést és zongora szakot is végzett. Esetenként szóló produkcióval is csatlakozik a koncertekhez. Jelenleg a Budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola igazgató helyettese.


Az együttes vezetője Dr. Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas, négyszeres Artisjus díjas karnagy, az ELTE nyugalmazott docense, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége elnöke. Számos bel- és külföldi verseny zsűrijében vesz részt rendszeresen. 13 éve tanít az Egyesült Államokban, Utah államban, a Brigham Young University nyári kurzusain.

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Autentikus roma népzene a MÜPA Fesztivál Színházában.

Jegyvásárlás