Koncert

Remény és megváltás - Nemzeti Énekkar

Nemzeti Énekkar előadó
Somos Csaba karigazgató, karmester
Széll Cecília előadó
Mokán László előadó
Bizják Dóra előadó
Tabajdi Ádám előadó
Online nézhető ONLINE
2021. május 06. (csütörtök) 19:30
Ingyenes

Km.: Széll Cecília (szoprán), Mokán László bariton), Bizják Dóra (zongora), Tabajdi Ádám (orgona), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba); vez.: Somos Csaba


Fauré: Cantique de Jean Racine, op. 11
Kovács Zoltán: Adj már csendességet (ősbemutató)
Fauré: Requiem, op. 48


Gabriel Fauré, a 19-20. század fordulóján élt egyik legnagyobb hatású francia zeneszerző két remekműve keretezi a Nemzeti Énekkar hosszabb kényszerpihenő utáni első koncertjét.


Fauré elmélyült, visszafogott, mondhatni szemérmes komponista volt. Gyerekkoráról, világképéről sokat elmond időskori visszaemlékezése: „… az egyetlen dolog, amire igazán világosan emlékszem, az a harmónium volt abban a kis kápolnában….” Zenéje többnyire nélkülözi a drámaiságot. Egyik legjelentősebb opusa, a hangversenyen elhangzó Requiem középpontjában is a megbékélés, a megnyugvás gondolata áll.


Nagyszerűen rímel a két Fauré-alkotásra a közöttük felcsendülő kortárs kórusmű, a Kovács Zoltán által Balassi Bálint szövegére komponált Adj már csendességet. A kompozíció a cappella formája koncertünkön ősbemutatóként hangzik el.

Ajánlók és kritikák:

  • 2021. május 5.: Nemzeti Filharmonikusok 2X A kérdés az, hogy két biztosan bekövetkező esemény közül tudunk-e választani....