Koncert

Robert Balzar Trio feat. Harcsa Veronika & Fekete-Kovács Kornél (CZ/HU)

Robert Balzar előadó
Harcsa Veronika előadó
BMC - Opus Jazz Club
2021. július 02. (péntek) 20:00
Ár: 2000 Ft

Helyszín:

BMC - Opus Jazz Club
1093 Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 8.

Jiří Levíček (zongora), Robert Balzar (nagybőgő), Kamil Slezák (dob), Harcsa Veronika (ének), Fekete-Kovács Kornél (trombita)


Hangokkal lefesteni a csendet valahol olyan, mint tűzzel ábrázolni a vizet, eltáncolni a kövek mozdulatlanságát. Most mégis erre vállalkozik Fekete-Kovács Kornél trombitaművész-zeneszerző a cseh Robert Balzar Trióval és Harcsa Veronika énekművésszel közös, A csend különböző aspektusai (Different Aspects of Silence) című, új produkció során. Fekete-Kovács Kornél két éve találkozott a Robert Balzar Trióval, akikkel együttműködése rendszeressé vált. A közös zenei gondolkodás a népszerű cseh énekes, Dan Bárta közreműködésével vált teljessé, amikor nemrégiben egy teljes órás műsort rögzítettek a Cseh Televízió brno-i stúdiójában. A csend témáját körültapogató program nagy részének dalait Fekete-Kovács Kornél jegyzi, aki érzi is ennek felelősségét: mint mondja, minden egyes eljátszott hang mögött ott sorakoznak mindazok a hangok, amelyek a csendben fellelhetőek voltak, így azonban megfosztattak a megszólalás lehetőségétől. A zene tehát determinál, ugyanakkor felszabadít, ez pedig a zenei koncepcióban is megnyilvánul: a megkomponált témák kollektív, irányított improvizációkkal váltakoznak, fenntartva a felszabadító erejű kötöttségek és a kötetlenség egyensúlyát. A lírai, elegáns, intim hangvételű szerzemények szövegeit Kornél olyan szerzőktől válogatta, mint William Blake vagy a szúfi filozófus és költő, Rúmi, és ezúttal a hangszínbeli gazdagságáról is híres Harcsa Veronika hangján szólalnak meg, aki már Kornél előző, a Modern Art Orchestrával közös, Foundations című lemezén is énekelt hasonló tematikájú dalokat. A koncert napjaiban lemezfelvételre is sor kerül, amelyen a csend tapasztalatától elidegenedett, 21. századi hallgató még árnyaltabb zenei képet kaphat a csend különböző aspektusairól.


Az Opus Jazz Club csak védettségi igazolvánnyal látogatható. A maszkviselés az étel- és italfogyasztás idejét kivéve kötelező a BMC területén.