Koncert

Savaria Szimfonikus Zenekar, vez.: Thomas Herzog, km.: Szentpáli Roland (tuba)

Thomas Herzog karmester
Bartók Terem
2019. október 11. (péntek) 19:00
Ár: 3200 Ft

Helyszín:

Bartók Terem
9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 3.

Liszt: Orpheus - szimfonikus költemény
Szentpáli: Tubaverseny
Glazunov: 5. B-dúr szimfónia


Liszt: Orpheus


A magyar romantika kimagasló alakja, Liszt Ferenc (1811-1886) lírai hangvételű szimfonikus költeményt komponált Orfeusz és Euridiké mitologikus történetére. 12 szimfonikus költeménye közül ez a negyedik, és 1854-ből származik. Valószínűleg Gluck azonos témájú remekműve és egy, a Louvre-ban látott etruszk váza inspirálhatta. Liszt képzeletét azonban nem az alvilágot meghódító pásztor-félisten tragédiája ragadta meg, számára Orfeusz a művészetet, a zene hatalmát, diadalmaskodó erejét, a művész elhivatottságát jelképezi.


Szentpáli: Tubaverseny


Szentpáli Roland (1977- ) tubaművész és zeneszerző. A csaknem elfeledett 19. századi mélyrézfúvós hangszereket (pl. ophikleid, szerpent) rendszeresen megszólaltató előadó most bemutatásra kerülő, Prokofjev és Bartók világát idéző versenyműve rendkívüli élményt ígér. A nemzetközi színpadokon is keresett hangszeres művész avatott tolmácsolásában elhangzó koncertdarab segítségével megismerhetjük a tuba és a tubázás különleges világát.


Glazunov: 5. B-dúr szimfónia


Alekszander Konsztantyinovics Glazunov (1865-1936) késő romantikus orosz zeneszerző, karmester és tanár. 1907 és 1928 között a Szentpétervári Konzervatórium (később Leningrádi Konzervatórium) igazgatója. Legjelentősebb művei közé szimfóniái és nagyzenekari művei tartoznak, ezért is hívják szülőhazájában az „orosz Brucknernek”. Csajkovszkij és az “orosz ötök” zeneszerzői hagyományainak méltó folytatója, gyakran orosz népzenei motívumok imitációival teremt lendületes, feszültséggel teli, ünnepélyes hangzást. Glazunovról neveztek el egy 1984-ben felfedezett kisbolygót. 1895-ben írta 5. B-dúr, op. 55. szimfóniáját. A „Heroikus” néven ismert mű tételei: I. Moderato maestoso – Allegro, II. Scherzo, III. Andante, IV. Allegro maestoso – Animato.


Szimfónia bérlet 2. előadás

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás