Koncert

Sebestyén Márta karácsonya

Közreműködő(k)

Andrejszki Judit előadó
Szerényi Béla előadó
Müpa - Fesztivál Színház
2017. december 20. (szerda) 19:00

Helyszín:

Müpa - Fesztivál Színház
1095 Budapest, IX. kerület Komor Marcell utca 1.

Sebestyén Márta (furulya, ének), Andrejszki Judit (csembaló, ének), Szabó Zoltán (duda), id.Szerényi Béla (tekerőlant), ifj.Szerényi Béla (tekerőlant),
Mutapcsics Midhat (ütőhangszerek), Sofia Labropouluo (kanun)

Ma nagyon nehéz megállni, várakozni, elcsendesedni. A legtöbb embert zavarja a csend és képtelen várni. Az advent ebben tud nekünk segíteni. Sebestyén Márta Adventi műsorában felcsendülő dalok és zenék évszázadokon és népeken ívelnek át, az írott források és a szájhagyomány gazdag tárházából merítkezve.

"Háborgó világunkban a karácsony az, amikor esély van a békességes szép hangulatokra még a lövészárkokban is szólt a Mennyből az angyal a világháborúban." (Sebestyén Márta)


Sebestyén Márta UNESCO Artist for Peace, a Magyar Művészeti Akadémia tagja Születése óta a zene bűvöletében él, édesanyja révén is, aki zenepedagógus - Kodály Zoltán egykori tanítványa. Különösen a népdalok világa ragadta meg, ezek előadásával már kislány korában felfigyeltek tehetségére.

Azon kevés hazai előadóművészek közé tartozik, aki változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte, koncertjein életre keltve Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Szinte nincs olyan ország, ahol Sebestyén Márta nem képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival együtt. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait. Igazi kulturális nagykövete hazájának.

Minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: "Az év énekesnője" (1984), "Liszt Ferenc-díj" (1991), "Kossuth-díj" (1999), "Prima Primissima-díj" (2003), "Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt" (2005). Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjjal tüntették ki. Énekelt a több Oscar-díjjal kitüntetett "Angol Beteg" c. filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is.
KONCERT - Sebestyén Márta karácsonya Adventi hangulatban a MÜPÁban! Jegyvásárlás
x