Koncert

Siegfried - Budapesti Wagner-napok

Fischer Ádám karmester, művészeti vezető
Stefan Vinke előadó
Gerhard Siegel előadó
Tomasz Konieczny előadó
Kálmán Péter előadó, előadó
Gál Erika előadó
Allison Oakes előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2019. június 15. (szombat) 16:00 - 22:00
Ár: 6000, 10900, 14900, 19900, 22900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Művészeti vezető és vezényel: Fischer Ádám
Szereplők:
Siegfried: Stefan Vinke
Mime: Gerhard Siegel
Vándor (Wotan): Tomasz Konieczny
Alberich: Kálmán Péter
Fafner: Walter Fink
Erda: Gál Erika
Brünnhilde: Allison Oakes
Erdei madár: N. N.
Közreműködik: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Alkotók: Hartmut Schörghofer (díszlettervező, rendező), Christian Martin Fuchs †, Dr. Christian Baier (dramaturg), Corinna Crome (jelmez- és bábterv), Vajda Máté (fővilágosító), Szupermodern Filmstúdió Budapest (videó), Polgár Etelka (játékmester), Vida Gábor (koreográfia), Asztalos Dóra (koreográfus asszisztens), Kovács János (betanító karmester), Bartal László, Bartinai Gábor, Bizják Dóra, Fajger Orsolya, Friedrich Suckel, Szennai Kálmán (zenei munkatársak)


2019-ben a Budapesti Wagner-napokon ismét látható lesz A nibelung gyűrűje. A tetralógia szerelmesei kíváncsian várják az előadásokat: mi az, ami változatlanul marad, és mi az, ami újdonság? Egy biztos: Wagner Ringjének izgalmasan eredeti előadása az eltelt évek során a Müpa egyik védjegyévé vált.


Hartmut Schörghofer, a Müpa Nibelung gyűrűje-produkciójának rendezője 2008-ban, egy interjúban így beszélt koncepciójának gondolati hátteréről: „Amikor Fischer Ádám felkért erre a munkára, összerándult a gyomrom: a Ring tele van az ismerős vezérmotívumokkal, amelyek mindenkiben valamilyen speciális, saját képet hívnak elő - nem volt igazán kedvem ahhoz, hogy ezeket a képeket megkettőzzem a sajátjaimmal. Úgy próbáltam Wagnerhez egy olvasatot adni, hogy ne kössem szorosan valamihez - ne egy benzinkútnál vagy egy bankfiókban játszódjék. És ne is csak a szakmai vagy a hozzáértő közönséghez szóljon, hanem az úgynevezett utca emberének is mondjon valamit, aki sosem foglalkozott ezzel. Nem a wagneriánusoknak akartam rendezni. […] „Tudatosan el akartam kerülni, hogy egyetlen nagy »mondanivalót« közvetítsek. Nekem fontosabb, hogy asszociációkat keltsünk az emberekben, hogy sokféle irányban elindulhassanak. Ha mindenkinek ugyanaz a központi gondolat jelenne meg, akkor valamit rosszul csináltam. Innen mindenki valami mást fog hazavinni.”
A tetralógia harmadik darabjában, a Siegfriedben a legtöbb a játékosság, a humor, a meseszerű elem. Mintha mindaz, ami majd Az Istenek alkonyában rosszra fordul és katasztrófát idéz elő, itt még barátságosan tekintene ránk. A félelem nélküli hős, a germán mitológia „Erős Jánosa” a gyanútlanok derűjével indul el az élet útján, legyőzi a sárkányt, majd társát is megtalálja.
A címszereplő, a bayreuthi sikereket is maga mögött tudó német tenor, Stefan Vinke 2015-ben A walkür Siegmundjaként debütált a Budapesti Wagner-napokon.


Zenedráma három felvonásban (német nyelvű előadás, magyar és német szövegvetítéssel).