Koncert

Simon Höfele (trombita)

Simon Höfele előadó
Müpa (Fesztivál Színház)
2019. november 11. (hétfő) 20:00
Ár: 1500 Ft

Helyszín:

Müpa (Fesztivál Színház)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

km.: Frank Dupree (zongora)


Daniel Schnyder: Trombita-zongora szonáta
Ligeti: Mysteries of the Macabre
Debussy: Prelűdök, I. sorozat, No. 10 - Az elsüllyedt katedrális
Debussy: Prelűdök, II. sorozat, No. 12 - Tűzijáték
Miroslav Srnka: Új mű (az ECHO felkérésére)
Nyikolaj Kapusztyin: Prelűdök jazz stílusban, op. 53, No. 4, 6, 23
Gershwin: Prelűdök - 1., 2., 3.

Az Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO) fiatal művészeket bemutató Rising Stars sorozatában hagyomány, hogy a koncerteken olyan hangszerek is megszólalnak, amelyek szóló- és kamarazenei produkciókban ritkán kerülnek a figyelem középpontjába. Ezúttal a trombita sokszínű lehetőségeit ismerhetjük meg.


„Micsoda tűzijátéka a sohasem hallott effektusoknak! Micsoda bősége a ritmusoknak, színeknek, hangzásoknak, dallamoknak!” - a Német Hanglemezkritikusok 2018-as díjának zsűritagja, Eleonore Büning lelkesedett így a huszonnégy éves Simon Höfele játékáért, éppen azt a Ligeti-művet (Mysteries of the Macabre) hallgatva, amelyet a darmstadti születésű trombitás a Müpa pódiumán is megszólaltat.
A fiatal művész hétévesen kezdte tanulni hangszerének fortélyait, s mára számos nemzetközi verseny rangos díjainak birtokosa, aki szólistaként többek közt olyan együttesekkel lépett fel, mint az amszterdami Concertgebouw Zenekara, a BBC Filharmonikus Zenekara, a Berlini Konzerthaus Zenekara, a Müncheni Kamarazenekar és a Mahler Kamarazenekar. Természetes, hogy műsorán elsősorban 20. századi művek szerepelnek, hiszen a klasszikus zene korábbi évszázadai, ha versenyművekben olykor használták is, kamarazenében nemigen vették hangszerszámba a trombitát. A Rising Stars-koncerteken elmaradhatatlan ősbemutató szerzője ezúttal cseh alkotó: Miroslav Srnka negyvennégy éves, Prágában született, és hazájában folytatott tanulmányai után Berlinben, valamint Párizsban képezte tovább magát.

Ezúttal a hangverseny zongoristája, a harmincegy éves, észt Kärt Ruubel is hangsúlyosan mutatkozik be, hiszen honfitársa, Arvo Pärt és Prokofjev egy-egy művét önállóan szólaltatja meg.


A Rising Stars-programba jelölte: Konzerthaus Dortmund, Kölner Philharmonie, Elbphilharmonie Hamburg.


RISING STARS

Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!