Koncert

SUN RA ARKESTRA (US) under the direction of Marshall Allen

előadó
Trafó (Nagyterem)
2019. április 27. (szombat) 20:00
Ár: 3900 Ft, elővét: 3400 Ft

Helyszín:


1094 Budapest, IX. kerület Liliom utca 41.

Sun Ra Földre érkezésének 105. évfordulója és a hatvan éve megszakítás nélkül működő legendás zenekar vezetőjének, a szaxofonos Marshall Allennek 95. születésnapja alkalmából egy felejthetetlen európai turnéra indul a fáradhatatlan űrbéli big band, a Sun Ra Arkestra, és fényéveket bejáró útjuk során űrhajójukkal a Trafót is útba ejtik.


“A valóság túl brutális. A képzelet mindent helyrehoz. Használjátok a képzeleteteket, és a legszörnyűbb helyről is kikerülhettek, azáltal, hogy kitartotok mellette és valósággá teszitek.”


Sun Ra egy teljesen egyedi világot alkotott a hangokból, fényekből, színekből, szavakból és földönkívüli jelmezekből, egy mítikus víziót kreált, egy furcsa keverékét a látomásos ősi Egyiptomnak, a Naprendszeren túli űrnek, az afrikai történemi királyságoknak, egy olyan jövőképet, ahol nincs rabszolgaság, szegregáció, alkohol, drogok és apátia.


Élete nem volt egyszerű, elég csak arra gondolni, mekkora munka lehetett egy ekkora zenekart egyben tartani, és pénzügyileg életben maradni egy olyan korban, amikor a big bandeknek már rég befellegzett. Életének korai szakaszáról keveset tudunk, amit szándékosan titokban is tartott, hogy még rejtélyesebb legyen - a Szaturnuszon vagy Alabamában született? Senki se tudja. Egy valódi guru volt, egy vízionárius próféta, aki számára a zenei virtuozitás másodrendű: “Egész életemben az űrről beszéltem, a lehetetlen dolgokról, amik mégis megtörténhetnek.”


Sun Ra 1993-ban más galaxisokba távozott, de világát az 1974-es blaxploitation scifi Space Is The Place című film gyönyörűen örökítette meg: “Nem vagyok valóságos. Pontosan olyan vagyok, mint ti. Ti nem léteztek ebben a társadalomban. Ha léteznétek, akkor az embereitek nem harcolnának az egyenlő jogokért. Nem vagytok valóságosak. Ha azok lennétek, lenne valamilyen státuszotok a világ népei között. Mítoszként érkeztem ide, mert mi feketék vagyunk a mítosz. Egy álomból jöttem, amiről ősidők óta álmodtok.”


A zenekart a mester halála után John Gilmore, majd 1995 óta megszakítás nélkül a fáradságot nem ismerő, idén 95. születésnapját ünneplő szaxofonos Marshall Allen vezeti. Zenei hatásuk felmérhetetlen, diszkográfiájuk bőven száz feletti, szóval igazi élő legendákat hallhatunk a Trafóban.


Marshall Allen (zenekarvezető, altszaxofon, fuvola), Cecil Brooks (trombita), Tara Middleton (ének, hegedű) Knoel Scott (ének, szaxofonok), James Stewart (tenorszaxofon), Danny Ray Thompson (baritonszaxofon), Dave Davis (harsona), Farid Barron (zongora), Francis Middleton (gitár), Elson Nascimento (ütőhangszerek), Tyler Mitchell (bőgő), Wayne A. Smith (dob)