Koncert

Szent István Filharmonikusok, vez.: Antal Mátyás

Antal Mátyás karmester
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2022. október 02. (vasárnap) 18:00
Ár: 4400, 4700, 5100 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Km.: Horti Lilla (szoprán), Schöck Atala (alt), Szappanos Tibor (tenor), Haja Zsolt (basszus), Ruskó Rózsa (fuvola), Schunk Franciska (hárfa), Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán), Honvéd Férfikar (karigazgató: Riederauer Richárd), Szent István Király Oratóriumkórus (karigazgató: Záborszky Kálmán)


Mozart: Szöktetés a szerájból, K. 384 - nyitány
Mozart: C-dúr versenymű fuvolára, hárfára és zenekarra, K. 299
Mahler: Das klagende Lied (A panaszos dal). „Mese kórusra, szólistákra és zenekarra” - a háromtételes eredeti változat magyarországi bemutatója
- I. Erdei mese
- II. A vándormuzsikus
- III. Lakodalom

Két külön világ, két merőben eltérő korszak és zenei stílus tanúi lesznek azok, akik meghallgatják a Szent István Filharmonikusok október 2-i koncertjét. Mindez annak ellenére igaz, hogy a két „M” betűs szerzőben a különbözőségek ellenére hasonlóságok is vannak. Példaként említjük Bécs szeretetét, amely mindkettőjük számára sok örömöt és bánatot eredményezett. Közös bennük továbbá az is, hogy lelkes operarajongók voltak. Bár Mahler nem írt operát, operaigazgató-karmesterként mindmáig ható eredményeket ért el Budapesten és Bécsben.


Mahler szívesen vezényelte Mozart operáit, így többek között a Szöktetés a szerájbólt is. Alma Mahler szerint férje „…megadta a jelt az egész világnak a Mozart-reneszánszra”. A salzburgi mester C-dúr fuvola-hárfaversenye 1778 nyarán, Párizsban született a fuvolajátékban jeleskedő Guînes herceg és ügyesen hárfázó lánya, Marie-Louise-Philippine számára. A kompozíció Mozart egyik legnépszerűbb versenyműve. Mahler A panaszos dal című kantátája komponálásakor az érettségijére készült. „Első művem, amelyben megleltem magamat, egy mese, kórusra, szólistákra és zenekarra: A panaszos dal! Ezt tekintem op. 1-nek” - írta a szerző. A kantáta szövegét egy német mondagyűjtemény alapján Mahler állította össze: a történet gyökere Grimm-mese, Az éneklő csont, melynek főszereplője egy muzsikus, aki az erdőben talált emberi csontból fuvolát farag. Amikor megfújja, a hangszer emberi hangon elpanaszolja, hogy annak a férfinak a testéből származik, akit testvére nyereségvágyból meggyilkolt, hogy megkaparintsa az özvegy királyné kezét és a trónt. A muzsikus az esküvői lakomán felfedi a gaztettet! A mű eredeti, háromtételes változata a szerző halála után huszonnégy évvel, 1935-ben, a bécsi rádióban hangzott el először, az első nyilvános előadásra pedig 1970-ben, Londonban került sor, Pierre Boulez vezényletével, óriási sikerrel. Ez a mostani koncert hatalmas mulasztást pótol, hiszen száznegyvenkét évvel a mű keletkezése után Magyarországon is megszólal A panaszos dal eredeti változata, benne a korábbi előadásokból kimaradt Erdei mese című varázslatos tétellel.