Koncert

Szüreti vigasság - tánccal, zenével

Farkas Zoltán "Batyu" közreműködő
Müpa (Üvegterem)
2019. október 14. (hétfő) 13:00
Ár: 500 Ft

Helyszín:

Müpa (Üvegterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

„A szüret olyan közösségi jellegű munkaalkalom, amelyhez gazdag szokáshagyomány tartozik, amelyben a munka és az ünnep összekapcsolódik. Az előző századokban ünnep jellege különösen kidomborodott. A megélénkült szőlőhegyeken zenélés, nótázás, fegyverdurrogtatás hallatszott. A 20. századi szüreti szokásokban eltérő korú, jellegű és eredetű mezőgazdasági elemek, maszkos és dramatikus szokások, illetve a céhes élet közösségi megnyilvánulásai találhatók meg. A szüreti szokások mai formájukban a szüreti felvonuláshoz, menethez és a bálhoz vagy mulatsághoz kötődnek” - olvashatjuk a Magyar Néprajzi Lexikonban. Ezeket a szokásokat ma már a városi közönség is megismerheti a hagyományokat őrző népi együttesek előadásában, amelyek - ismét a lexikonból idézve - „a paraszti hagyományokat rendszerint komplex módon (dal, tánc, zene, szokás, játék, viselet), többé-kevésbé színpadra rendezett formában, tudatosan őrzik, rendszerint egy-egy népszokás színpadi megjelenítésének keretében mutatják be saját dalaikat, táncaikat, viseletüket.”
Az előadáson az összetett, színes és vidám szüreti népszokást és az azt bemutató néptáncegyüttest ismerheti meg közelebbről a közönség, bepillantva a szüreti bál önfeledt vigadozásáig vezető felkészülés folyamatának néhány részletébe is.

Az előadás után, Lecsengető címmel a Zászlótérben ingyenes foglalkozást tartanak, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat várják.


Közreműködők:
Pannónia Néptáncegyüttes (művészeti vezető: Szengyel István)
Zagyva Banda
népi ének, mesemondó - Navratil Andrea
műsorvezető-koreográfus - Farkas Zoltán „Batyu”
koreográfus-tanár - Alexa Zsuzsanna, Máté Móric


Korosztály: 10-14 év

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás