Koncert

Tárkány Trió: Cimbalomprímás - lemezbemutató, Veja (CR)

Fonó Budai Zeneház
2022. október 01. (szombat) 20:00
Ár: 3000 Ft, elővétel: 2500 Ft

Helyszín:

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, XI. kerület, Sztregova utca 3.

Hiánypótló formáció a Tárkány Trió, az egyetlen zenekar, amely magyar népi cimbalommuzsikát játszik. Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész azzal a céllal hozta létre, hogy bemutassa a cimbalom szerepét a magyar népzenében, és folytassa a cimbalomprímások titokzatos hagyományát. A cimbalom olyan hangszer, mint a fűszerek között a paprika, vagy a borok között a kadarka: magyarosan tüzes és pikáns. Nem véletlen, hogy a cimbalom hungarikum, és kiemelt helye van a magyar kultúrában. Verd rá cimbalomprímás!


Közreműködik:
Tárkány-Kovács Bálint – cimbalom
Fekete Márton – brácsa
és Molnár Péter – bőgő


Veja (CR)
A Group Veja 2007-ben alakult a horvátországi Pazinban. 15 éves munkájuk során az egyik legjelentősebb horvát etno/világzenei előadóvá nőtte ki magát az évek során. A Veja a kezdetektől ihletet merített a sajátos isztriai hagyományos zenéből, amelyet azonban modern módon adnak elő. Isztria földrajzi helyzetéből adódóan olyan vidék, ahol különböző hatások találkoznak, és ez a zenében is érezhető, a dinári és az olasz kultúra elemei is megtalálhatók. Mindez egyedülálló zenei stílust eredményez az énekben és a hangszerelésben is.


A Veja az Isztria területén megjelenő összes zenei stílust ötvözi, és gyakran még azok is megfigyelhetőek benne, amelyek az isztriai zene általános felfogásában nem annyira képviseltetik magukat. A zenekar énekese a multiinstrumentalista Goran Farkaš, az isztriai hagyományok egyik legnagyobb kutatója, aki mellett Saša Farkaš (gitár, tambura) a zenekar kezdete óta alapító tag. Második albumukkal, melynek címe: "Škura ura" a Veja határozottan megerősítette magát az isztriai zene talán legjobb népszerűsítőjeként a nemzetközi terekben is, zenéjük könnyen emészthetően hozza közelebb a hagyományt az új, modern generációkhoz.


Közreműködik:
Goran Farkas - ének, hagyományos hangszerek
Sasa Farkas - gitár tambura
Marko Pernić - harmonika
Ljuban Rajić - cajon, ütős hangszerek
Sebastijan Demark - basszus gitár
Marijan Jelenić - sound designer