Koncert

Vadbarokk - a Fonó zenekar és a Musica Profana közös koncertje

előadó
Hagyományok Háza
2019. március 19. (kedd) 19:00

Helyszín:


1011 Budapest, I. kerület Corvin tér 8.

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált, melynek célja a klasszikus zene népszerűsítése. Egy héten át Budapesten és közel 70 településen Kárpát-medence-szerte Bach zenéje szól. Koncertek aluljárókban, tereken, kórházakban, iskolákban és hangversenytermekben.


A fesztivál alapítója és igazgatója Kovács Zalán László tubaművész.


Idén a Hagyományok Háza új helyszínként csatlakozik a programhoz, március 19-én 19 órai kezdettel a Fonó zenekar Vadbarokk című koncertjét láthatja és hallhatja nálunk a nagyérdemű közönség.


A Fonó Zenekar a magyar "táncházas" népzenei új hullám második generációját képviseli. Muzsikusai mindig a laikusok számára rejtett dimenziók, a stílusok szigorú keretein belül testet öltő színek és hangulatok feltárására törekszenek.
A közelítések, azaz a műfajok közötti létező kapcsolódások feltárása, illetve megjelenítése motiválta nemrég megjelent, Vadbarokk című lemezük koncepciójának kialakítását. Az album alapgondolata abból a felismerésből fakad, amely szerint a népzenének a műzenére gyakorolt, számtalanszor elemezett hatása mellett a zene világát évszázadok óta formálja egy ezzel ellentétes irányú folyamat is.
A kései barokk idején, a Magyar Királyság területén a kor műzenéjének vonós-fafúvós-csembalós hangszeregyüttesei folkorizálódtak, azaz a hangszeres zeneszolgáltatást a falvakban is átvették a vonós alapú, esetenként itt is fafúvókkal, illetve a csembalót helyettesítő cimbalommal kiegészülő formációk.
„Lemezünkön a barokk kamarazenekarnak „megvadított”, népi változatai, valamint a mellettük tovább élő duda, vagy koboz hallhatók, többször olyan dallamokat, zenei témákat megszólaltatva, amelyek eredete is a kor műzenéjére mutat. Az itt hallható zenéket olyan hagyományőrző mestereinktől tanultuk, akik életvitelükkel, nem magas, de mély műveltségükkel még egészen közel álltak ahhoz az áhított állapothoz, amelyet harmóniának nevezünk.”


A Musica Profana 1987-ben alakult, 16-18. századi zenét játszik korhű hangszereken.
Az együttes tagjai szaktudásukat, nemzetközi szaktekintélyek kurzusain tökéletesítették.
Neves magyar és külföldi együttesekkel és szólistákkal léptek fel különböző zenei produkciókban, fesztiválokon (Saint Donat Bach -Festival, Tour, Innsbruck, Radovljica, Csíkszereda, Varasd régizenei fesztival, Hollandia, Németország stb.)
Az együttes rendszeresen hallható itthon és külföldön egyaránt.
Nyaranta az együttes tagjai mesterkurzusokat tartanak.
Lemezeik: Kájoni kódex, Fechtschule, In Paradise, Noel, Antico e moderno