Koncert

Varga Dániel Eastern European Quartet

BMC - Opus Jazz Club
2020. szeptember 25. (péntek) 20:00
Ár: 1800 Ft

Helyszín:

BMC - Opus Jazz Club
1093 Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 8.

Varga Dániel (szaxofon), Piotr Lipowicz (gitár), Ivar Krizic (nagybőgő), Piotr Budniak (dob)


"A Varga Dániel Eastern European Quartet nemzetközi zenekar a modern mainstream jazzt képviseli. Az élénken swingelő, energikus ritmus a jazztradíció stabil alapjain nyugszik, azonban a frazeáláson, harmóniameneteken, dallamokon és a hangzásvilágon megtéveszthetetlenül hallatszik a mai kortárs világ. A kvartett zenéjének magja az energia, ami a fantasztikus kémiára – a zenészek közti kölcsönhatásaira építette" – írta Peter Dobsinsky az skjazz.sk oldalán..


A fiatal magyar szaxofonos és zeneszerző, Varga Dániel nem sokat törődik a zenei műfajokkal. Nevét egyrészt a színes, kísérleti indie rockot játszó Moped Loewen zenekarban nyújtott virtuóz játéka révén ismerhetik sokan, ugyanakkor modális és szabad zenei elképzelésekből kiinduló, lírai hatásokat sem nélkülöző kortárs jazzt játszó, laza felállású nemzetközi kvartettjével is számos elismerést szerzett már. Az Opust immár háromszor megjárt zenekarvezető ezúttal két lengyel zenészbarátjával, a fiatal lengyel jazz világ egyik legfoglalkoztatottabb dobosával, Piotr Budniakkal, valamint a lengyel, osztrák és holland kortárs jazz egyik kiemelkedő gitárosával, Piotr Lipowicz-cal érkezik. Hozzájuk a csapat jól bevált bőgőse, a horvát Ivar Krizic csatlakozik, aki a Bécs–Grác–Zágráb tengelyen az egyik legbiztosabb háttérember, frontemberi kvalitásokkal.


Varga Dániel Ausztriában tanult Julian Arguelles és Ed Partyka tanítványaként. Az elmúlt évben számos díjat nyert Magyarországon úgy zenekaraival (MÜPA Jazz Showcase különdíja, 2. helyezés a Moped Loewennel egy magyar tehetségkutatón, a legtehetségesebb zenésznek járó Újfalusy Gábor díj 2018/2019-ben), mint big bandre írt szerzeményeivel (a Magyar Jazz Szövetség által szervezett Jazz Zeneszerző és Hangszerelő Verseny 3. díja). A közelmúltban meghívást kapott a rangos Michael Brecker Nemzetközi Szaxofonverseny döntőjére, amelyre augusztusban kerül sor a Red Sea Jazz Festival keretében az izraeli Eilatban. 2020-ban pedig részt vett a Modern Art Orchestra Masterclass programjában, amelynek saját szerzeményeivel és hangszereléseivel muztatkozott be a magyar közönség előtt.


www.danielvargamusic.com/