Koncert

Varga Tibor 100 - Csodagyerekek a Pannon Filharmonikusokkal a Zeneakadémián

Gilbert Varga karmester
Zeneakadémia (Nagyterem)
2021. október 18. (hétfő) 19:30 - 22:00
Ár: 2200, 3200, 4200, 5200 Ft

Helyszín:

Zeneakadémia (Nagyterem)
1061 Budapest, VI. kerület, Liszt Ferenc tér 8.

Km.: Edna Unseld, Laurentia Jinan Woo, Mariam Abouzahra, Seohyun Kim (hegedű); vezényel: Varga Gilbert


Zimbalist: Koncertfantázia Rimszkij-Korszakov Az aranykakas című operájának témáira (Brandenburg Ádám hangszerelése)
Csajkovszkij: Valse-scherzo, op. 34
Mozart: B-dúr hegedűverseny, K. 207
Saint-Saëns: III. (h-moll) hegedűverseny – I. tétel
Vieuxtemps: V. (a-moll) hegedűverseny - II. és III. tétel
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny - III. tétel
Mozart: C-dúr rondó, K. 373
Kreisler: Kínai tamburin (Tambourin chinois)
Kreisler: Liebesleid (Szerelmi bánat)
Vecsey Ferenc: Valse triste
de Falla: La vida breve (Rövid élet) – I. spanyol tánc
Waxman: Carmen-fantázia


A hangverseny tisztelgés a 100 éve született hegedűművész és tanár, maestro Varga Gilbert édesapja, Varga Tibor előtt.


Varga Tibor Győrben született 1921. július 4-én, 2003. szeptember 4-én hunyt el Grimisuat-ban. Hegedűművész, karmester és nemzetközi szintű zenepedagógus volt. Ő maga is már hatévesen belépett a zenei világba, tízévesen már Mendelssohn hegedűversenyét játszotta. Hubay Jenő volt, aki felismerte a fiatal hegedűművész tehetségét, akit 10 évesen fölvettek a budapesti Zeneakadémiára. Hubay mellett Carl Flesch növendéke volt. 1938-ban fejezte be akadémiai tanulmányait, ezt követően a Pázmány Péter Tudományegyetemen filozófiát hallgatott. Már zeneakadémiai évei alatt turnézott külföldön. 1947-ben emigrált Londonba. 1949-től Detmoldban tanított, 1956-tól élt a svájci Sionban. Varga Tibor több francia és svájci város tiszteletbeli polgára. Németország, Franciaország, Magyarország és Svájc több magas kitüntetésben részesítette.


Ezen a koncerten olyan fiatal, alig tizenéves versenygyőztes hegedűművészek, "csodagyerekek" mutatkoznak be, akik a pályájuk elején tartó tehetségek, mégis játékukban ott hordozzák a legendás magyar hegedűiskola évszázados hagyományát. Varga Tibor hegedűművész egész életében nagy hangsúlyt fektetett a fiatal tehetségek felkutatására, magasabb szintű képzésükre és tehetségük felvirágoztatására. Így tett fia, Varga Gilbert is, amikor az édesapja emlékére rendezett hangversenyre összehívta a világ hegedűs csodagyerekeit. Erre az estére végül négy rendkívül fiatal és máris igen komoly repertoárt játszó hegedűs érkezik Pécsre a Kodály Központba, illetve Budapestre a Zeneakadémiára.


Olyan művészpalánták, akik minden bizonnyal a XXI. század legnagyobb hegedűművészei között foglalják majd el a helyüket. Dél-koreai, az Egyesült Államokban élő dél-koreai, svájci, valamint Bécsben élő magyar fiatal gyűlik össze a hangverseny miatt a világ különböző pontjairól. Mindannyian meteorként robbantak be a zenei életbe és sorozatosan bizonyítanak a világ különböző rangos zenei versenyein.


A színes és gazdag műsor az ő repertoárjukból állt össze. Mindenki hoz magával egy zenekari darabot vagy egy-egy versenymű-tételt, amelyen keresztül bemutatkozhat a zenekarnak és a közönségnek. A legtöbb koncerten csak egy szólistát csodálhatunk, őt is csak a hangverseny egyik részében. Aki szereti a különböző egyéniségeket, a fiatal virtuózokat, mindenképpen látogasson el erre a koncertre, hiszen most egész este ők lesznek reflektorfényben!


Edna Unseld svájci és Anne-Sophie Mutter hegedűművész gyermekhegedűjén játszik, sokat duózik a barátnőjével, kedvenc darabjaik a Cigánymelódiák és a Scherzo tarantelle.
Laurentia Jinan Woo az Egyesült Államokban élő dél-koreai fiatal, korát meghaladóan egyszerű és bölcs játékmodor jellemzi, ő is nagy zenekarokkal játszik, már négy évesen felvételt nyert a Hong Kongi Előadóművészeti Akadémia ifjúsági tagozatára.
Mariam Abouzahra Bécsben él, édesanyja magyar, édesapja pedig egyiptomi zeneművész, ő három évesen kezdett hegedülni, hat évesen lépett először zenekarral színpadra, a Bécsi MGW Zenekar koncertmestere.
Seohyun Kim a dél koreai Szöulban született és öt évesen kezdett hegedülni, szimfonikus és kamarazenekarok kíséretével nyolc éves kora óta rendszeresen fellép.