Koncert

Verdi: Requiem

Sümegi Eszter előadó
Gál Erika előadó
Fekete Attila előadó
Palerdi András előadó
José Cura karmester
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2019. november 13. (szerda) 19:30
Ár: 3000, 6000, 7000, 8000, 10000 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

km.: Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán), Sümegi Eszter (szoprán), Gál Erika (mezzoszoprán), Fekete Attila (tenor), Palerdi András (basszus), vezényel: José Cura


Giuseppe Verdit 1868-tól, Rossini halálától foglalkoztatta egy halotti mise komponálásának terve. Eleinte olyan nagyszabású műre gondolt, amelynek minden tételét más-más olasz komponista írja. A terv végül nem valósult meg, Verdi azonban megkomponálta a maga részét, a Libera me tételt, s miután kiderült, hogy a Dies irae-re sem akad vállalkozó, annak vázlataiba is belefogott. Két évvel később barátja biztatására hozzálátott, hogy a többi tételt is kidolgozza. A munkának újabb lendületet adott Alessandro Manzoninak, az itáliai irodalom kiemelkedő alakjának, Verdi jó barátjának halála (1873). A zeneszerző most már kifejezetten Manzoni emlékének szánta művét, amely végül 1874. május 22-én hangozhatott el először a milánói Szent Márk-székesegyházban. Verdi legjelentősebb zenész kortársai közül egyesek rajongással beszéltek a Requiemről, szerzőjét Brahms egyenesen lángésznek nevezte. Mások - például Hans von Bülow és Richard Wagner - megkérdőjelezték a darab értékeit, vagy csak sokat sejtetően hallgattak róla.

Verdi egyik legjelentékenyebb monográfusa, Julian Budden szerint a Requiemben mutatkozik meg a zeneszerző zsenialitása a legkoncentráltabban: „Ebbe a műbe öntötte bele teljes zenei eszköztárát, amelyet az addig írt huszonhat opera komponálása során kifejlesztett, s amelyet teljes egészében kiaknázhatott anélkül, hogy figyelembe kellett volna vennie a színpadi cselekménnyel óhatatlanul együtt járó sajátos követelményeket.”
Az est karmestere Verdi zenéjének egyik legérzékenyebb tolmácsa, José Cura lesz.

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás