Koncert

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Lionel Loueke & Kevin Hays

Lionel Loueke előadó
Kevin Hays előadó
Budapest Jazz Club
2019. szeptember 29. (vasárnap) 20:00
Ár: 6400 Ft

Helyszín:

Budapest Jazz Club
1136 Budapest, XIII. kerület Hollán Ernő utca 7.

Lionel Loueke játékáról olyan művészek nyilatkoztak a legnagyobb elismeréssel, mint Chick Corea, Sting, vagy épp Quincy Jones. Pályája elején főként George Benson, Kenny Burrell és Joe Pass hatottak játékára.

A fiatalkorában anyagi kihívásokkal küzdő, ám már akkor is elhivatott Lionel ecettel tisztította elhasznált húrjait, majd mikor teljesen elrongyolódtak, kerékpár bovdenekkel helyettesítette azokat. Tanulmányait először Párizsban, majd a Berklee-n, később a Thelenious Institute-ban folytatta. Pályája indulásának első lökését egy nemzetközi tehetségkutatót követő sikeres kiválasztása adta, melyen a zsűrit Wayne Shorter, Herbie Hanckock és Terence Blanchard alkotta. Első fontosabb közreműködése az említett jazz-trombitás 2003-ban megjelent Bounce című korongján hallható. Később felkérést kapott Herbie Hancock 2006-os Possibilites című lemezéhez is. Az elmúlt évtizedekben együtt dolgozott Avishai Cohennel, Kenny Garettel, Roy Hargrove–val, John Patituccival és még jó néhány nagyágyúval. 2004 óta több mint egy tucat saját korongot jelentett meg, számosat ezek közül a Blue Note-nál.

Kevin Hays igazi New York-i jazz-figura, aki Benny Golson, majd a fiatal Joshua Redman oldalán robbant be az amerikai jazz vérkeringésébe. Dolgozott Seamus Blake-kel, Eddie Hendersonnal, sőt, Sonny Rollins-szal is turnézott. Saját triójával - oldalán Doug Weiss-szel és Bill Stewart-tal - tizenöt évig járták a klubokat és fesztiválokat. Nem ez az első alkalom, hogy duóban lép színpadra, hiszen nagy sikerrel szerepelt Brad Mehldau-vel is.

Ezen a koncerten a két jazz fenomén az alig két éve megjelent Hope című albumuk teljes anyagát hozza el a BJC közönségének.