Koncert

Vök (IS), Belau

előadó
előadó
A38 Hajó (Koncertterem)
2019. február 13. (szerda) 20:00

Helyszín:


1113 Budapest, XI. kerület Henryk Sławik rakpart

Majdnem pontosan egy évvel legutóbbi koncertje után, újra az A38 Hajón lép fel a Vök! Sikerekkel teli időszak közepén láthatjuk őket viszont: a tavalyi évet nem csak végiturnézták (több országban az Editors vendégeként), megírtak egy teljes lemezt is. Az izlandi elektronikus dreampop trió legújabb megjelenése, az In The Dark album felvezetéseként játszik ismét Budapesten. Bár a teljes lemez csak március 1-jén érkezik hivatalosan, sorra ismerhetjük meg az arra készült single-öket: négy dal például már meg is jelent róla. Ezekbe úgy vont be a korábbiaknál is több popzenei inspirációt a trió, hogy szövegeikben olyan társadalmi témák felé fordulnak, mint a fogyasztás-ellenesség vagy a melegjogok. Ilyen energiákra számíthatunk túlük a színpadon 2019-ben is – dreampop-szerű r’n’b dallamokat hoznak, mély zenei és lírai tartalommal.


Az estét a hazai Belau nyitja, akik az izlandi gejzírek elektronikus dreampop-világa előtt képzelt tengerparti helyszínekre visznek.


A kétszázezres Izland végtelen zenei tehetségére a legújabb példa a debütalbumával 2017-ben jelentkező, elektronikus dream-pop formáció. A névválasztás is hangsúlyozza szülőhazájukhoz való kötődésüket: a szó “jégbe vágott lyukat” jelent izlandiul. Sikereik 2013-ben kezdődtek, amikor megnyertek egy izlandi, kísérleti zenei tehetségkutatót, ahol korábban többek között az Of Monsters and Men is elsőként végzett. A sikeres tehetségkutatózás után a Record Records kiadóhoz szerződve jelentették meg első kislemezeiket 2015-ben, melyek közül a Circlest többek között a Noisey is elismerő szavakkal méltatta. Számtalan európai klub-és fesztiválkoncert után egyre növekvő rajongói bázissal büszkélkednek. Februárban zenéjükhöz méltó hang-és fényélmény kíséretében, az A38 Hajón mutatkoznak be a hazai közönségnek.


Kedves Péter producer négytagú formációja az utóbbi évek egyik legizgalmasabb és legszerethetőbb hazai elektronikus lemezével rukkolt elő 2016 végén. A The Odyssey dupla teltházas lemezbemutatója az A38 Hajó kiállítóterében volt novemberben, és a tizenkét dalos felvétel azt az érzékeny, elegáns elektronikát honosítja meg a hazai zenei életben, ami eddig mindig is hiányzott a hosszú utazások vagy éjszakai merengések aláfestéséből. Az albumon egyben a hazai underground zenei élet dívái is arcképcsarnokot alkotnak: Myra Monoka, Herrer Sári, Antonia Vai és Dallos Bogi Szécsi Böbével kiegészülve minden dalhoz hozzá tudták tenni saját karakterüket, amitől a The Odyssey utaztató alapélménye is új színekkel gazdagodhatott. Az első koncertjét az A38 Hajó koncerttermében Com Truise vendégeként adó Belau most teljes értékű programmal, számtalan sikeres külföldi és hazai fesztivál-, valamint klubfellépéssel a háta mögött adja egyetlen tavaszi fővárosi klubkoncertjét a Frankofón Fesztivál záróestjén.


Liveurope