Koncert

Záróhangverseny – Liszt Ferenc Kamarazenekar, km.: Karasszon Eszter (gordonka)

Karasszon Eszter előadó
Ricardo Casero koncertmester
Zempléni Fesztivál (Rákóczi-vár udvara - Sárospatak)
2019. augusztus 18. (vasárnap) 20:00
Ár: 4000,5000 Ft

A klasszika és a romantika határán


Prokofjev: 1., D-dúr „Klasszikus” szimfónia, Op. 25
Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára, Op. 33

Schubert: V. szimfónia, B-dúr, D.485


Második zempléni koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar sok barátot hívott, így kiegészülve nagyzenekari produkcióval lepi meg a fesztivál közönségét.


A Klasszikus szimfónia Prokofjev egyik legismertebb műve, melyet 1918-ban komponált. Bár a „klasszikus” nevet maga a zeneszerző adta, valójában a neoklasszikus mű bővelkedik romantikus elemekben.
Prokofjev művét Csajkovszkij egyetlen csellóversenye követi, amely szintén a klasszika és a romantika határán egyensúlyoz. A Változatok egy rokokó témára virtuóz teljesítményt vár el a szólót játszó művésztől. Erre a szerepre Karasszon Eszter csellóművész tökéletes választás. A muzsikus nevét már jól ismerik szerte a világban, több verseny díjazottja, fiatal kora ellenére Európa számos országában – többek között Hollandiában, Ausztriában, Németországban, Olaszországban és Svájcban – adott már koncertet, de fellépett Kínában, Izraelben és az Egyesült Államokban is.


A hangversenyt és így a 28. Zempléni Fesztivált Schubert 5. szimfóniája zárja, amit 1816-ban mutattak be először, és erősen Mozart hatását tükrözi, fel-fel villantva persze a későbbi romantikus schuberti jegyeket.


A két stílus határvidékén a kiváló spanyol vendégkarmester, Ricardo Casero lesz a vezetőnk.