Koncert

Zene + Vers - Hymnus177

Mohai Tamás színész, színész
Nyáry Krisztián író, író
Kovács János előadó, előadó
Sümegi Eszter előadó
Várkert Bazár (Öntőház Udvar)
Várkert Bazár (Öntőház Udvar)
2021. június 13. (vasárnap) 19:30
Ár: 3500 Ft

Helyszín:

Várkert Bazár (Öntőház Udvar)
1013 Budapest, I. kerület Ybl Miklós tér 4.
Várkert Bazár (Öntőház Udvar)
1013 Budapest, I. kerület Ybl Miklós tér 4.

Km.:  Sümegi Eszter (szoprán), Mohai Tamás (színművész), Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara; vez.: Kovács János; házigazda Nyáry Krisztián


Liszt: Szózat és Himnusz – fantázia zenekarra, S. 353
Erkel: Hunyadi László („La Grange-ária”) - Szilágyi Erzsébet áriája a második felvonásból
Kodály: Marosszéki táncok
Dohnányi: Szimfonikus percek


Három ünnep, három összművészeti koncert. A Várkert Bazár a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával igazi csemegékkel készül 2021 nyarára. A költészet és a zene kéz a kézben jár. Egy versnek is van zenéje, arról pedig érintőlegesen sem lenne egyszerű röviden beszélni, hogy mennyi zenét inspirált valamilyen költemény.


Az első koncert témája Magyarország nemzeti éneke lesz, amelynek szövegét és dallamát minden magyar tudja, ha álmából ébresztik is fel.


1844 tavaszán tizenhárom pályamű érkezett a Kölcsey Ferenc Hymnusának megzenésítésére kiírt pályázatra. A zsűri június 15-én hirdette ki az eredményt, amelynek értelmében az „Itt az írás forgassátok, / Érett ésszel, józanon. Kölcsey” jeligéjű pályázat beküldője, Erkel Ferenc került ki győztesen. A Himnusz igen hamar nemzeti imádságunkká vált anélkül, hogy hivatalossá tették volna – erre a lépésre tulajdonképpen csak 1989-ben került sor, amikor bekerült az alkotmányba. A történeti részről ennyit kedvcsinálóként, hiszen a Várkert Bazár Öntőház udvarán Nyáry Krisztián irodalomtörténész, irodalmár vezeti be a közönséget a Himnusz kalandos keletkezéstörténetébe úgy, ahogyan az irodalomkönyvekből kimaradt, Kölcsey költeményén kívül pedig a kor számos más versével is megismerkedhetünk Mohai Tamás színművésznek köszönhetően.


A másik főszerep természetesen a zenéé, és nemcsak a Himnuszé: Erkel és kora, valamint a 20. század elejének gazdag zenei termése, Kodály és Dohnányi legnépszerűbb zenekari művei szólalnak meg. Erkel Hunyadi Lászlójának híres „La Grange-áriáját” a Kossuth-díjas Kolonits Klára szólaltatja meg, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara élén az est karmestere a szintén Kossuth-díjas Kovács János. Ha az idő is kedvez, akkor a magyar nép zivataros századairól egy forró nyári estén emlékezhetünk meg.


Esőnap nincs


Rossz idő esetén az előadás elmaradásáról a Várkert Bazár legkésőbb 3 órával az előadás előtt honlapján, illetve Facebook oldalán közleményt ad ki. Amennyiben közlemény kiadására nem kerül sor, úgy a Várkert Bazár az előadás megtartására készül. Szükség esetén az előadás megkezdésével vár.


A rendezvényt a hatályos kormányrendelet alapján védettségi- és arcképes igazolvány együttes bemutatásával vagy a védettséget igazoló telefonos applikációval látogathatják a 18 év felettiek. A 18 év alattiak felügyelet nélkül vehetnek részt a programon, amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A 16 év alatti hozzátartozók mentesülnek a védettségi igazolás alól, de életkoruk igazolására diák- vagy arcképes igazolványt kell felmutatniuk, amennyiben ezt a jegykezelő kéri tőlük, a rendezvényre való belépésük pedig csak és kizárólag felügyeleti jogot gyakorló felnőttel lehetséges.