Koncert

Zeneboncolás: Szabó Balázs Bandája & Schumann

Elmarad
Müpa (Fesztivál Színház)
2020. április 27. (hétfő) 11:00
Ár: 500 Ft

Helyszín:

Müpa (Fesztivál Színház)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Szabó Balázs Bandája: Bájoló (Radnóti Miklós)


Schumann: A költő szerelme, op. 48 (Heinrich Heine)


Nem szentségtörés a verseket dalszövegekként felfogni, főleg, ha olyan sokoldalú alkotó kezébe kerülnek, amilyen Szabó Balázs. Legyen szó Ady Endre, Pilinszky János vagy akár Radnóti Miklós verseiről, a Szabó Balázs Bandája koncertjein és lemezein felhangzó megzenésített verziók korosztályra való tekintet nélkül sokunk nagy kedvencei. A szerelem tértől és időtől függetlenül örökké létezik: Radnóti csodálatos szépségű Bájolója ezúttal Schumann Heinének dedikált dalciklusa társaságába kerül.


Egy jó dallam önmagában még nem elég egy valódi slágerhez: ahhoz, hogy a fülünkbe örökre bemásszon, szükség van egy markáns dalszövegre is. A mai magyar könnyűzene egyik legizgalmasabb alkotója, Szabó Balázs az elmúlt évtizedben biztosra ment, hiszen gyakran jeles költőink lírájából is válogatva írta és írja nagysikerű nótáit. A zenész eleinte egyedül, gitárral a kezében állt a színpadon, dolgozott bábszínészként, de színházi zeneszerzőként és rendezőként is jegyzik. A 2009-ben alakult Szabó Balázs bandája napjaink egyik legnépszerűbb formációja, amely egyedi profillal rendelkezik: dalaikban gyakran ötvözik a magyar népzenét a populáris zene különböző válfajaival, de sokszor a klasszikus zenei hangszerelést is használják. Robert Schumann 1828-ban látogatta meg Heinrich Heinét, és találkozásuk olyan nagy hatással volt rá, hogy A költő szerelme címen dalciklust írt a költő verseire. Vajon Szabó Balázs melyik kedves költőjével találkozna szívesen? Talán ez is kiderül ez alkalommal.


Közreműködők: Erdős Attila, Balog Alexandra, Fazekas Gergely


Az előadás után Lecsengető címmel a Zászlótérben ingyenes foglalkozást tartanak, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat várják.


Korosztály: 12-18 év