TOP10 BRAND
1
INDEX 955 944 RU
2
TELEX 904 468 RU
3
ORIGO 891 412 RU
4
BLIKK 794 716 RU
5
24 794 580 RU
6
IDOKEP 672 316 RU
7
PORTFOLIO 512 108 RU
8
BORSONLINE 478 584 RU
9
HVG 454 444 RU
10
NLC 418 812 RU
1
INDEX 955 944 RU
2
TELEX 904 468 RU
3
ORIGO 891 412 RU
4
BLIKK 794 716 RU
5
24 794 580 RU
6
IDOKEP 672 316 RU
7
PORTFOLIO 512 108 RU
8
BORSONLINE 478 584 RU
9
HVG 454 444 RU
10
NLC 418 812 RU

Programkereső

ERRE A HÉTRE AJÁNLJUK

IV. Óbudai Világzenei Hét

Kobuci Kert, október 4-8.

Öt nap, tíz zenekar, négy ország kultúrája és minden, ami a világzenéből ma fontos lehet - erről szól majd október 4–e és október 8–a között a rendületlenül a műfaj mellett elköteleződő IV. Óbudai Világzenei Hét! A művészek névsora magáért beszél, régi ismerősökkel, igazi sztárparádéval, kiváló hazai és nemzetközi muzsikusok közvetítésével, önfeledt hangulatban köszönnek el a tizennnegyedik évadtól.  

Art Market Budapest 2022

Bálna, október 6-9.

Az Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása 2022 októberében immáron 12. alkalommal nyitja meg kapuit. Az évente több tízezer látogatót vonzó esemény ezúttal mintegy 120 kiállítót lát vendégül közel harminc országból, több mint ötszáz művész sok ezer alkotása tekinthető és vásárolható meg a Bálna Budapest épületében kialakított, 7000 négyzetméteres kiállítási területen.A nagyszabású művészeti seregszemle számtalan kísérőprogramja között ugyancsak a Bálna Budapest ad otthont Art Photo Budapest néven Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárának, valamint az Inside Art elnevezésű nemzetközi művészeti konferenciának.

Szemrevaló Filmfesztivál

Művész mozi, Apolló mozi, Belvárosi Mozi, október 6-16.

Idén már tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet a Szemrevaló Filmfesztivált, a német nyelvű filmek magyarországi szemléjét.A közös fesztiválnak nemcsak nyelvi szempontból van indokoltsága. Az idei programban ismét három magas színvonalú koprodukció szerepel a részt vevő országokból – Fűző, Grosse Freiheit, Monte Verità (ez utóbbi ráadásul mindhárom ország együttműködésében). Ezenkívül az Alpenland című osztrák dokumentumfilm azt a látványos természeti tájat mutatja be, amely Európa nyolc országában – köztük természetesen Svájcban, Németországban és Ausztriában – terül el.A mostani válogatás súlypontját azoknak az erős nőknek a világa képezi, akik jogaikért és szabadságukért harcolnak: róluk szól a nyitó film, a Csodaszép, valamint a Nico, a Le Prince, a Monte Verità és a Fűző. Néhány filmben azzal szembesülünk, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az LMBTIQ-közösség tagjainak, valamint a migrációs hátterű embereknek, ha meg akarják találni a helyüket a társadalomban (Nico, Toubab, Le Prince, Grosse Freiheit). Két film pedig olyan személyiségeket mutat be, akik egész életükben egy jobb társadalmi rend lehetőségét keresték (Kedves Thomas, Örökmozgó).A fesztivált idén is, akárcsak korábban, a budapesti, debreceni, szegedi és pécsi partnermozijaikban rendezik meg. A filmek egy része után ismét beszélgetésre kerül sor a három országból meghívott vendégekkel vagy magyarországi szakértőkkel – remélhetőleg hasonlóan nagy érdeklődés mellett, mint az előző években.      

Primanima 2022

Budaörs, október 5-8.

Ismét jelentkezik a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, amit idén már a 10. alkalommal tartanak meg Budaörsön. Idén a szokásos időpontnál előbb, október 5. és 8. között költöznek be az animációs rövidfilmek a Jókai Mór Művelődési Házba, a BABtérbe és további helyszínekre. A felnőtteknek, tiniknek és gyerekeknek szóló filmvetítések mellett ismét lesznek workshopok, beszélgetések és persze bulik. Új formát kapnak a szakmai programok és elstartol a Primanima Jumpstart is, a hibrid tehetséggondolzó program is.

MagdaFeszt

Debrecen, október 3-8.

Immár ötödik alkalommal állítjuk fókuszba a női sorsokat és a női alkotókat a MagdaFeszt megrendezésével október 3. és 8-a között . A Szabó Magda előtt tisztelgő eseménysorozaton a női sors ismét megannyi fénytörésből mutatkozik meg előttünk. Hat napon keresztül, október 3. és 8. között várja a női témák, női fókusz iránt érzékeny közönséget az V. MagdaFeszt a Csokonai Fórumban és a Csokonai Irodalmi Laborban. A fesztivál a „Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom” Törőcsik Mari negyven éve a Nemzetiben című fotókiállítással nyitja meg kapuit. A tárlat november 10-ig látogatható a Csokonai Fórum egyéb programjaihoz kapcsolódóan. Az előadások sorát a Csokonai Színház roadmovie-szerű, keserédes története, a Gyászúton – vidám sirató két hölgyre, egy zongorára nyitja. Pierre Notte francia szerző sikerdarabja egy családtörténet fekete humorral elegyített bizarr feltárása, Majzik Edittel és Oláh Zsuzsával a főszerepekben. Ki is volt Szabó Magda valójában? Erre a kérdésre keresi a választ a Magda, a Szabó című színházi est, amelyben a nyitónap estéjén két egykori debreceni színművész, Mészáros Tibor és Krajcsi Nikolett lép színpadra. Kik voltak ők, az író házaspár, akiknek az írás volt az életük, de a hírnév csak egyiküket „üldözte”? Az alkotók olyan kérdésekre keresik a választ, amelyek mindenki életében előfordulnak, legyen szó párkapcsolatról, karrierről, gyermekvállalásról.

24. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Gödöllői Királyi Kastély, október 6-9.

Izgalmas és sokszínű koncertekkel várja az MVM Koncertek a már 23. nemzetközi hárfafesztiválon, Gödöllőn, a Királyi Kastélyban a hárfa szerelmeseit. A hagyományosan októberben megrendezésre kerülő fesztiválon a hangszer művészeinek hazai és nemzetközi sztárjai lépnek fel, de fiatal tehetségek bemutatkozására is sor kerül. Október 1-jén, pénteken este 7 órakor Vigh Andrea különleges műsorral, Purcell, Händel, Thomas, Debussy és Salzedo műveivel nyitja meg a fesztivált. Szombaton délelőtt ingyenes koncert keretében fiatal tehetségek, Schunk Franciska, Szőllősy Vágó Panna és Nagy Orsolya mutatkoznak be, este 7 órakor Razvaljajeva Anasztázia ad szólóestet, melyen orosz szerzők műveiből válogatott. Vasárnap délelőtt 11 órakor Vigh Andrea ingyenes hárfabemutató koncertjén a gyermekek vehetik birtokukba a fesztivált, este pedig Tatjána Repnyikova, orosz hárfaművész koncertje zárja a fesztivált. Idén sem maradhat el a hárfakiállítás, ahol az érdeklődő felnőttek és gyerekek megtekinthetik az ismert hárfagyárak csodálatos hangszereit. Az ingyenes délelőtti koncertekre regisztrálni kell az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen.  

Sétafesztivál 2022 Ősz

Budapest, október 7-9.

Idén ősszel már hatodik alkalommal rendezik meg az immár hagyománnyá vált Sétafesztivál című programot. 2018-ban hozták létre a rendezvényt, amelyen minden évben egy adott tematika köré szervezik városi sétákat, elsősorban a helyi zsidó vonatkozásra fókuszálva, de nyitottan minden egyéb ötletre is. Tartsatok velük! Idén ősszel a Sétafesztivál témái a tudomány és oktatás. A pandémia ideje alatt szinte a vírusnál is gyorsabban fertőztek az áltudományos elméletek, és bár a járvány lecsengett, de a tudomány megkérdőjelezéséből nem "gyógyultunk" ki teljesen. Az idei Sétafesztivál üzenete az, hogy gondolkodni szórakoztató, és a tudomány érték. (Bárhogyan is alakul az időjárás!) Így gondolhatta Richter Gedeon is. A 150 éve született gyógyszerész emlékére ültetnek fát a Sétafesztivál első napján egykori lakhelyénél (XIII. ker., Katona József utca 21.).A fesztiválon ellátogatnak az MTA székházába, a Földtani Intézetbe, körbesétálják a BME és az ELTE campusán, történeteket hallgathatnak a nyolcadik kerület iskoláiról. "Gondoljunk megbecsüléssel azokra, akik tudásukat nem féltve őrizgetik, hanem továbbadják másoknak." A programok ingyenesek, de a korlátozott létszám miatt regisztrációhoz kötöttek.  

Corvin 100!

Corvin mozi, november 21-ig

100 éve, 1922. november 21-én nyitották meg a Corvin mozgóképszínházat.A szeptembertől novemberig tartó ünnepi programsorozat ennek az évszázadnak a legfontosabb állomásait, legendás bemutatóit idézi fel. A rendezvény maratoni filmnézéssel indul: a Corvin moziéjszaka a közelmúlt egyik legsikeresebb eseménye. Ezt követően visszatér a kezdetekhez: a Névadók mozija sorozatban a nyitástól az ötvenes évekig vetített fontos alkotások láthatók a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotóitól. A Best of sorozat a külföldi legendás bemutatókat idézi, olyan filmekkel, amelyekre nem egyszer a „villamosmegállóig állt a sor”, de nem feledkezik meg a magyar kasszasikerekről sem. Meglepetés vendégekkel is találkozhattok, de lesz közönségtalálkozó és mozitörténeti séta is!

Találkozások Terei – Építészet és Design // Budapest Design Week 2022

Budapest, október 7-16.

Idén tizenkilencedik alkalommal rendezi meg Magyarország legnagyobb designeseményét, a Budapest Design Weeket a Magyar Formatervezési Tanács. A szakma szereplőit és a nagyközönséget 2022. október 7-16. között a Találkozások terei – építészet és design témájára reflektáló kiállítások, konferencia-beszélgetések, tárlatvezetések, stúdiólátogatások, építészeti séták várják Budapesten és több vidéki nagyvárosban. A rendezvénysorozat központi helyszíne a Néprajzi Múzeum új épülete, finanszírozója pedig a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.Változik a munkával, oktatással, gasztronómiával vagy akár szórakozással, sporttal és pihenéssel kapcsolatos gyakorlatunk, és ezzel változnak a hozzájuk tartozó terek, tárgyak, eszközök is. Munka- vagy szabadidőnket igyekszünk egyre hatékonyabban eltölteni, így bizonyos tevékenységek összekapcsolódtak az évek során: például egy modern iroda nagyobb közösségi tere egyúttal az edukáció, valamint a kreatív kommunikáció helyszíne is, ahol informális környezetben születhetnek a legújítóbb, innovatív koncepciók, egyesek otthona pedig a covid-helyzet miatt egyben munkahellyé is vált. Központi tematikájával ezekre a változásokra is reflektálni kíván az idei Budapest Design Week (BDW). „Azok az országok fogják megnyerni a jövő munkahelyeiért folytatott versenyt, amelyek minőségi élet- és munkakörülményeket tudnak teremteni. Ezért tűztük ki azt a célt 2018-ban, hogy 2030-ra Magyarország a top5-be kerüljön Európában, ahol a legjobb lakni, élni és dolgozni. Ez az alapfeltétele annak, hogy 2030-ra Magyarországot Kelet-Közép-Európa tudásközpontjává tegyük” - mondta György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.Pomázi Gyula, a fesztivált rendező Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke kiemelte: „A korunkat meghatározó válságok közepette felértékelődik a kreatív innovációk szerepe – nemcsak a gazdaság katalizátoraként, hanem a rugalmas, alkalmazkodó, újító környezet megteremtésének zálogaként is. A design thinking alapú megoldások, a társadalmi felelősségvállalás, valamint a tervezői kreativitás kibontakozása egyszerre teremtheti meg az üzleti siker feltételeit és egy stabilabb, fenntarthatóbb jövő alapjait.”A rendezvénysorozat kiemelt helyszínén, a Néprajzi Múzeumban nyílik meg a Budapest Design Week központi kiállítása, amely idén Találkozások terei – építészet és design címmel kortárs építészeti projekteket és azokhoz kapcsolódó térformáló designtermékeket, lámpákat mutat be.„Idén 150 éves intézményünk büszkén kínál helyszínt a Budapest Design Week számára, hiszen a Néprajzi Múzeum maga is a design- és tárgykultúra történelmi öröksége és a jelenkor közötti szimbiózis bemutatására hivatott. Múzeumunk új épülete a gyűjtemény, a tervezői, mérnöki szemlélet, tudás és az építészet kölcsönös egymásra hatásának példája, és a kortárs hazai építészet és design óriási eredménye” – mutatott rá Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.„A találkozás felértékelődik és új értelmet nyer. Életvitelünk és a technológia sok olyan tevékenységet is hatékonyan összekapcsol mindennapjainkban, amelyre korábban nem volt lehetőség. Személyes és közösségi építészeti tereink, designkörnyezetünk változóban van, s közben megjelentek olyan új, virtuális terek is, amelyeket a járvány és a válsághelyzet kényszerített ránk, jelentős hatással és üzenettel bírva életünkre. Kiállításunk és programjaink a tervezők és a kreatívipar lehetőségeire, innovatív eredményeire és növekvő felelősségére hívják fel a figyelmet” – fejtette ki a tematika kapcsán gondolatait Sebestény Ferenc DLA, a Budapest Design Week kurátora. A szakma meghatározó képviselői, egyetemi oktatók, doktoranduszok részvételével megtartott konferencia a fesztivál központi témájához kapcsolódik majd október 13-án: a személyes találkozási szokásaink megváltozásának, közösségi tereink átalakulásának építészeti és design vonatkozásait fogja vizsgálni társadalmi, ökológiai, technológiai hatások összefüggésében. A Budapest Design Week egyik legnépszerűbb programja a Nyitott Stúdiók, amely során ezúttal öt építész és öt építészethez kötődő designstúdió mutatkozik majd be. Október 14-én Személyes találkozások címmel a kreatívipari felsőoktatási intézmények mesterszakos hallgatóit várja a New European Bauhaus (NEB) workshop; a kreatívipari mikrovállalkozások igényeire szabott kiadvány, az évente megjelenő Start Up Guide Live eseménye pedig a válság- és a krízismenedzsment témáját járja körül október 12-én. A Budapest Design Week első szombatján tartott családi napon pedig a legkisebbek is megismerhetik (tárlatvezetéseken, sétákon és gyerekworkshopokon keresztül), életünk milyen területeire lehet hatással a designgondolkodás.A rendezvénysorozat kiemelt partnerei a Néprajzi Múzeum, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), valamint a Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA). A HFDA szervezésében idén újra megvalósul a 360 Design Budapest kiállítás. „Immár harmadik alkalommal mutatjuk be a hazai és a regionális design kiemelkedő szereplőit. Az idei tárlat nagy hangsúlyt fektet a digitalizációban rejlő edukációs lehetőségekre, így kötve össze a hagyományos megoldásokat és a jövő tervezői eszköztárát” – emelte ki Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója. Idén is megjelenik a Budapest Design Map, a Magyar Formatervezési Tanács nyomtatott kiadványa a főváros design szempontból legfontosabb helyszíneivel, jelölve többek között galériákat, múzeumokat, bemutatótermeket, műhelyeket és üzleteket, valamint a design iránt érdeklődők számára izgalmas eseményeket, látnivalókat. A térképes programajánló elérhető lesz a fesztivál központi helyszínén, valamint a partnereink által meghirdetett programpontokon. A Budapest Design Week a főváros mellett Pécsett, Sopronban és Szombathelyen is szakmai programokkal, családi nappal, gyerek-workshopokkal, tárlatvezetésekkel, építészeti sétákkal és designvásárokkal várja a látogatókat. A hagyományoknak megfelelően a BDW nyitóestjén, október 6-án adják át a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat is. A díjazottakat és a kiemelt pályaműveket bemutató kiállítás a központi kiállítással párhuzamosan a Néprajzi Múzeumban lesz látogatható.A programokról, a résztvevőkről és a fesztivállal kapcsolatos legfrissebb hírekről az esemény weboldalán, illetve a Budapest Design Week Facebook-eseményében tájékozódhatnak az érdeklődők.  

NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivál

Népszínház utca, október 8-9.

Október második hétvégéjén alulról szerveződő, helyi erőket megmozgató zenei-, gasztronómiai- és civil járdafesztivál kerül megrendezésre a Népszínház utcában. A hétvége során az utca különböző pontjain találkozhatnak zenés, kulturális és gasztronómiai eseményekkel kora délutántól egészen este 8 óráig.A rendezvényre egyaránt várják a környék lakosait és azokat, akik szeretnék a fesztiválszezont egy ingyenes és emberléptékű, underground hangulatú eseménnyel zárni. A szervezők célja, hogy bemutassák: városi környezetben és a profitmaximalizálás igénye nélkül is lehet olyan eseményt rendezni, ahol az emberek jól érzik magukat.A jó hangulatért válogatott fellépők felelnek, többek között:Csángálló, Hét-Hat Club, DJ Oldschool Peppino és a Nagy Világ Cru, Obadu (Nép DJ Live Set), Unicumbia, Ephemere, Hakumba, Lendvai Banda, Gaska táncház, BP Choro Club, Veroköltö és még sokan mások.Főhadiszállás a frissen nyílt ZSÍR kocsma a Népszínház utca és a Kiss József utca sarkán.Mindenképp kérdezzétek meg, hogy Pisti is lejöhet-e!

Liszt Ünnep

Budapest, október 7-22.

Zenei ritkaságok, ősbemutatók, premierek, legendás együttesek, fiatal tehetségek, a hazai és nemzetközi kulturális élet kiválóságai: 2022. október 7. és 22.között a  Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon. Elton John kedvenc előadóját, a kultikus berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza a budapesti közönségnek a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub közös szervezésű, vadonatúj zenei minifesztiválja, az Isolation Budapest. Érkezik a Black Country, New Road, Westerman, Michelle Gurevich, az Efterklang és a Night Beats is.A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál a felejthetetlen élmények, különleges fúziók, friss kezdeményezések fesztiválja, ahol számtalan műfaj – köztük a világzene vagy a képzőművészet is – kap saját „fesztivált a fesztiválban”. Olyan eseménysorozatokról van szó, amelyek a Liszt Ünnep keretében valósulnak meg, ám egyedi, összetéveszthetetlen karakterrel bírnak. Ezek sorába csatlakozik az idén ősszel debütáló Isolation Budapest is, melynek célja, hogy az Akvárium Klub bármelyik termébe belépve a nemzetközi zenei színtér legizgalmasabb előadói közül válogathasson a közönség. A felhős, őszi időjárás hangulata tökéletesen passzol majd a nemzetközi underground line-upot felvonultató eseményhez, amely először október 15-én várja a fesztiválozókat a föld alatt, az Akvárium Klubban.Érkezik Westerman, akiről 2020-ban maga Elton John fogalmazott így: „Nagyon büszke vagyok az első lemezemre, ami 1969-ben jelent meg. Westerman első lemeze azonban sokkal jobb, mint az enyém volt! Ez most a kedvencem és az év eddigi legjobb albuma.” Westerman szólókoncertje mellett a nap egyik legjobban várt fellépője a The Times által 2021 legizgalmasabb új zenekarának kikiáltott Black Country, New Road. Kétségtelenül kevés zenekar hangzásvilága írható le úgy, mintha egy anarchisztikus klezmerbanda kortárs klasszikus zenei motívumokkal díszített rave-et játszana, itt azonban pontosan ez a helyzet, a hatás pedig zseniális. Nem meglepő tehát, hogy az NME mindezt a lehető legmagasabb pontszámmal honorálta tavalyi debütáló albumuk és 2022-es második lemezük megjelenésekor. A NagyHallban lép fel a 10 évvel ezelőtt az A38 Hajón az év talán legjobb koncertjét színpadra varázsoló dán Efterklang és a sötét, intim balladáinak köszönhetően Kelet-Európában hatalmas népszerűségnek örvendő Michelle Gurevich. Az orosz zsidó bevándorlók gyermekeként Torontóban született énekesnő a berlini Berghainban dupla telt házas koncertet adott 2019-ben, és garantáltan a hazai közönséget is elbűvöli majd.A Volt Lokál feltörekvő előadóknak ad helyet október 15-én: itt lép színpadra az Adrienne Lenker (Big Thief) producerével dolgozó kanadai Sister Ray, a Rolling Stone magazin szerint Kanada legnagyobb reménysége, Charlotte Cornfield, a Current Joysszal közös lemezt kiadó BOYO és a Boy Pablóval közös dalt jegyző svéd indie-pop-előadó, Jimi Somewhere is. Ez azonban még korántsem a lista vége, az amerikai Night Beats első budapesti koncertje is az Isolation Budapest keretein belül valósul meg, valamint érkezik az idei Glastonburyn is fellépő THE GOA EXPRESS is.

VII. Nemzeti VERSeny

Nemzeti Színház, október 8-9.

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete 2022-ben hetedik alkalommal hirdeti meg határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét, a Nemzeti VERSenyt – valamennyi korosztály számára az anyaországban, a Kárpát-medencében, szerte Európában és az óceánon túl – minden nem hivatásos magyar versmondó részére. A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett: a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a kulturális identitás erősítése – a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatásával.A verseny védnöke: Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója.

Asia GasztroFesztivál 2022

AsiaCenter, október 8.

Idén október 8-án, szombaton rendezi meg az AsiaCenter egész napos gasztronómiai rendezvényét. Minden program ingyenes! Az idei fesztivál a “mentesség” köré szerveződik, de nagy nevekből most sem lesz hiány. A fakanalat Gáspár Bea és Annuskám forgatja majd az AsiaCenter látványkonyhájában. A színpadon az Alma Együttes és Ricsi Bohóc szórakoztatja a gyermekeket, a buli sava-borsát pedig Lil G és Nemazalány x Sofi koncertje adja.A napot rengeteg kísérő program fűszerezi; lesz játék nyereményekért, arcfestés, sushi készítés workshop és a legkisebbeknek kézműves foglalkozások is.

Tuning & Retro Fest 2022

Magyar Vasúttörténeti Park, október 7-9.

2022-ben rengeteg izgalmas eseményre volt lehetősége mindenkinek kilátogatni és a szezonnak még mindig nincs vége, készülnek egy utolsó nagy dobással, amivel meg szeretnék köszönni nektek az egész éves aktivitást!Ez lenne a Tuning & Retro Fest! Regisztrálj és menj el Te is, hogy együtt zárhassák, különleges körülmények között a 2022-es szezont!

Találkozások Terei – Építészet és Design // Budapest Design Week 2022

Budapest, október 7-16.

Idén tizenkilencedik alkalommal rendezi meg Magyarország legnagyobb designeseményét, a Budapest Design Weeket a Magyar Formatervezési Tanács. A szakma szereplőit és a nagyközönséget 2022. október 7-16. között a Találkozások terei – építészet és design témájára reflektáló kiállítások, konferencia-beszélgetések, tárlatvezetések, stúdiólátogatások, építészeti séták várják Budapesten és több vidéki nagyvárosban. A rendezvénysorozat központi helyszíne a Néprajzi Múzeum új épülete, finanszírozója pedig a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.Változik a munkával, oktatással, gasztronómiával vagy akár szórakozással, sporttal és pihenéssel kapcsolatos gyakorlatunk, és ezzel változnak a hozzájuk tartozó terek, tárgyak, eszközök is. Munka- vagy szabadidőnket igyekszünk egyre hatékonyabban eltölteni, így bizonyos tevékenységek összekapcsolódtak az évek során: például egy modern iroda nagyobb közösségi tere egyúttal az edukáció, valamint a kreatív kommunikáció helyszíne is, ahol informális környezetben születhetnek a legújítóbb, innovatív koncepciók, egyesek otthona pedig a covid-helyzet miatt egyben munkahellyé is vált. Központi tematikájával ezekre a változásokra is reflektálni kíván az idei Budapest Design Week (BDW). „Azok az országok fogják megnyerni a jövő munkahelyeiért folytatott versenyt, amelyek minőségi élet- és munkakörülményeket tudnak teremteni. Ezért tűztük ki azt a célt 2018-ban, hogy 2030-ra Magyarország a top5-be kerüljön Európában, ahol a legjobb lakni, élni és dolgozni. Ez az alapfeltétele annak, hogy 2030-ra Magyarországot Kelet-Közép-Európa tudásközpontjává tegyük” - mondta György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.Pomázi Gyula, a fesztivált rendező Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke kiemelte: „A korunkat meghatározó válságok közepette felértékelődik a kreatív innovációk szerepe – nemcsak a gazdaság katalizátoraként, hanem a rugalmas, alkalmazkodó, újító környezet megteremtésének zálogaként is. A design thinking alapú megoldások, a társadalmi felelősségvállalás, valamint a tervezői kreativitás kibontakozása egyszerre teremtheti meg az üzleti siker feltételeit és egy stabilabb, fenntarthatóbb jövő alapjait.”A rendezvénysorozat kiemelt helyszínén, a Néprajzi Múzeumban nyílik meg a Budapest Design Week központi kiállítása, amely idén Találkozások terei – építészet és design címmel kortárs építészeti projekteket és azokhoz kapcsolódó térformáló designtermékeket, lámpákat mutat be.„Idén 150 éves intézményünk büszkén kínál helyszínt a Budapest Design Week számára, hiszen a Néprajzi Múzeum maga is a design- és tárgykultúra történelmi öröksége és a jelenkor közötti szimbiózis bemutatására hivatott. Múzeumunk új épülete a gyűjtemény, a tervezői, mérnöki szemlélet, tudás és az építészet kölcsönös egymásra hatásának példája, és a kortárs hazai építészet és design óriási eredménye” – mutatott rá Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.„A találkozás felértékelődik és új értelmet nyer. Életvitelünk és a technológia sok olyan tevékenységet is hatékonyan összekapcsol mindennapjainkban, amelyre korábban nem volt lehetőség. Személyes és közösségi építészeti tereink, designkörnyezetünk változóban van, s közben megjelentek olyan új, virtuális terek is, amelyeket a járvány és a válsághelyzet kényszerített ránk, jelentős hatással és üzenettel bírva életünkre. Kiállításunk és programjaink a tervezők és a kreatívipar lehetőségeire, innovatív eredményeire és növekvő felelősségére hívják fel a figyelmet” – fejtette ki a tematika kapcsán gondolatait Sebestény Ferenc DLA, a Budapest Design Week kurátora. A szakma meghatározó képviselői, egyetemi oktatók, doktoranduszok részvételével megtartott konferencia a fesztivál központi témájához kapcsolódik majd október 13-án: a személyes találkozási szokásaink megváltozásának, közösségi tereink átalakulásának építészeti és design vonatkozásait fogja vizsgálni társadalmi, ökológiai, technológiai hatások összefüggésében. A Budapest Design Week egyik legnépszerűbb programja a Nyitott Stúdiók, amely során ezúttal öt építész és öt építészethez kötődő designstúdió mutatkozik majd be. Október 14-én Személyes találkozások címmel a kreatívipari felsőoktatási intézmények mesterszakos hallgatóit várja a New European Bauhaus (NEB) workshop; a kreatívipari mikrovállalkozások igényeire szabott kiadvány, az évente megjelenő Start Up Guide Live eseménye pedig a válság- és a krízismenedzsment témáját járja körül október 12-én. A Budapest Design Week első szombatján tartott családi napon pedig a legkisebbek is megismerhetik (tárlatvezetéseken, sétákon és gyerekworkshopokon keresztül), életünk milyen területeire lehet hatással a designgondolkodás.A rendezvénysorozat kiemelt partnerei a Néprajzi Múzeum, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), valamint a Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA). A HFDA szervezésében idén újra megvalósul a 360 Design Budapest kiállítás. „Immár harmadik alkalommal mutatjuk be a hazai és a regionális design kiemelkedő szereplőit. Az idei tárlat nagy hangsúlyt fektet a digitalizációban rejlő edukációs lehetőségekre, így kötve össze a hagyományos megoldásokat és a jövő tervezői eszköztárát” – emelte ki Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója. Idén is megjelenik a Budapest Design Map, a Magyar Formatervezési Tanács nyomtatott kiadványa a főváros design szempontból legfontosabb helyszíneivel, jelölve többek között galériákat, múzeumokat, bemutatótermeket, műhelyeket és üzleteket, valamint a design iránt érdeklődők számára izgalmas eseményeket, látnivalókat. A térképes programajánló elérhető lesz a fesztivál központi helyszínén, valamint a partnereink által meghirdetett programpontokon. A Budapest Design Week a főváros mellett Pécsett, Sopronban és Szombathelyen is szakmai programokkal, családi nappal, gyerek-workshopokkal, tárlatvezetésekkel, építészeti sétákkal és designvásárokkal várja a látogatókat. A hagyományoknak megfelelően a BDW nyitóestjén, október 6-án adják át a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat is. A díjazottakat és a kiemelt pályaműveket bemutató kiállítás a központi kiállítással párhuzamosan a Néprajzi Múzeumban lesz látogatható.A programokról, a résztvevőkről és a fesztivállal kapcsolatos legfrissebb hírekről az esemény weboldalán, illetve a Budapest Design Week Facebook-eseményében tájékozódhatnak az érdeklődők.  

jön, jön, jön!

Filmszerész Retro Filmklub: Fábri 105

Kino Cafe, október 10.-2023. május 8.

A 2022/23-as évadban is folytatódik Kovács Gellért újságíró filmklubja a fővárosi Kino Cafe moziban.A Filmszerész Retro Filmklub: Fábri 105 programjában a legendás filmrendező 15, digitálisan felújított alkotása szerepel, a sematikus, de már a későbbi kézjegyeket is magán viselő Életjeltől két Oscar-díjra jelölt rendezésén át (A Pál utcai fiúk, Magyarok) a politikai krimibe hajló Gyertek el a névnapomra! című, igen ritkán vetített búcsúfilmig. Ráadásul különleges duplavetítést is tartanak a szezonban: a Magyarok „folytatását”, a Fábián Bálint találkozása Istennel-t még aznap, rövid szünet után láthatják a filmklub nézői. Fábri Zoltán ihletett irodalmi adaptációkban bővelkedő életműve rendkívül fontos, máig izgalmas és megrendítő pillanatokban bővelkedő része az egyetemes filmtörténetnek – szakmai felkészültsége, szenvedélye, minden korban érvényes gondolatai kitartásról, emberségről, erkölcsről ma is magával ragadhatják a befogadót. Az előadások előtt bevezetőt tart Kovács Gellért.

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Nemzeti Táncszínház, október 13-16.

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 13–16. között elhozza a legfrissebb magyar könyvmegjelenéseket, 2021 legjobb francia regényét, a skandináv krimi sztárját és az egyik legmeghatározóbb brit történészt, valamint Henri Gonzo és a Papírsárkányok, a Magashegyi Underground és a Platon Karataev koncertjét. A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében új helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban kerül megrendezésre a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Bookline támogatásával. Több mint 80 programmal, rengeteg könyvújdonsággal érkezik az idén 11 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. A rendezvényen Mohamed Mbougar Sarr bemutatja Az emberek legtitkosabb emlékezete című regényét, amely 2021-ben Franciaország legrangosabb irodalmi elismerésében részesült és megkapta a Goncourt-díjat. A Margó vendége lesz a szólásszabadság határait kutató angol történész, a Time által a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választott Timothy Garton Ash, új kötetével érkezik a nagysikerű A méhek története szerzője, a norvég Maja Lunde, a skandináv krimi jeles képviselője, a Fabian Risk-sorozat szerzője, Stefan Ahnhem, valamint a hazájában számos irodalmi díjjal kitüntetett norvég Cecilie Enger. A friss megjelenéseket a Bookline-nak köszönhetően kedvezményesen lehet megvásárolni és dedikáltatni.

15. Koreai Filmfesztivál

Corvin mozi, Apolló mozi, október 14-21.

2022. október 14-21. között 4+1 szekcióban összesen 38 filmet vetít a Koreai Kulturális Központ a budapesti Corvin Moziban és a debreceni Apolló Moziban. A Friss szekcióban található legújabb, sok humorral és érzelemmel fűszerezett, a koreai mozikban most futó kasszasikereket ismerheti meg a hazai közönség.A koreai filmes világ kiemelkedő képviselőit bemutató Arcok szekcióban a főként nőjogi és egzisztenciális válsághelyzetekkel foglalkozó Byun Young-joo rendező munkásságával foglalkoznak, akivel személyesen is találkozhatnak az érdeklődők.A Fókusz blokkba idén olyan filmeket válogattak össze, amelyek rendkívüli élethelyzeteket vittek vászonra.Az Extra szekcióban rövidfilmeket és animációkat láthat a közönség, és ismét készülnek bónusz szekciós filmekkel is, amelyben a hangsúly idén az önismereti, sorsfordító találkozásokon lesz. A filmeket eredeti nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Részletes program

Földgömb Fesztivál

Millenáris, október 16.

A természeti környezet megóvása és a terepi kutatás mindig is kéz a kézben járt a Földgömb magazin és alapítványa életében. Rendezvényeik – a Felfedezők Napja és a Zöldgömb Fesztivál – eddig külön-külön szedte csokorba e két téma legizgalmasabb előadásait, kiállítóit. A Földgömb Fesztiválon összegyúrták, ami összetartozik: hiszen tudományos eredmények nélkül nem lehet megóvni bolygónkat.A klímaváltozás már nem kopogtat, hanem ránk rúgta az ajtót! Kínzó kérdésekre keresik tehát a válaszokat október 16-án, de megoldásokat is megpróbálnak adni! Természetesen mindezt a Földgömbtől megszokott formában: előadóikkal bebarangolják bolygónk legszebb és legérzékenyebb zugait, a standokon pedig az elmaradhatatlan játék mellett személyesen is találkozhatnak kutatókkal, szakértőkkel, utazókkal, barátokkal!A Földgömb Fesztivál ismeretterjesztő, családbarát rendezvény. Ha regisztrálsz belépődíjat sem kell fizetned és előnyben részesülsz teltház esetén. Ráadásul naprakész tájékoztatást kapsz a programról, játékokról és a nyereményekről is!

KÜRTŐSBON Fesztivál

Holnemvolt Vár, október 14-16.

Hogyan lesz a kürtőskalácsból KÜRTŐSBON?Az új formá(t)öltött kürtőskalács, a KÜRTŐSBON - tésztáját különböző krémekkel töltik meg, mint csoki, szilva vagy barack, melyre bármilyen plusz ízesítést lehet kérni, így jönnek létre a töltelékekhez és ízesítéshez találó KÜRTŐSBON megnevezések, mint Málnás CSOKIBON, Diós BARACKBON vagy épp Fahéjas SZILVABON.És ahhoz hogy ezt minél többen megkóstoljátok szerveznek egy mini fesztivált a Fővárosi Állat- és Növénykert új részében, ahol mindenki úgy kérheti a saját KÜRTŐSBON-ját, ahogy éppen ő szeretné mixelni az ízeket és halmozni az élvezeteket!Az eseményen kiskoncertek, gyerekprogramok, kézműves foglalkozások várják kicsiket-nagyokat! A fesztivál Állatkerti belépővel látogatható!