Programkereső

ERRE A HÉTRE AJÁNLJUK

Székely Napok 2019

október 15-17., Budapest, I. számú Vásárcsarnok (Nagycsarnok)

Idén ősszel, 14. alkalommal kerül megrendezésre a Székely Napok Budapesten.  A szervezők maguk sem gondolták anno, 8 évvel ezelőtt, amikor belevágtak ebbe az egészbe, hogy eddig eljutnak. Szokáshoz híven széles kínálattal, most is közel 25 termelő munkáit és termékeit mutatják be. A legkülönfélébb székely emberek, termelők és művészek termékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók idén októberben is. A bőrművességtől a viseletkészítésen át a gyógytea készítésig, az ékszer készítéstől és a hímzésen keresztül a lekvárkészítésig. Persze lesz itt sütemény, méz, erdélyi röviditalok, sajtok, csokoládé és még lehetne sorolni. És akkor még nem is beszéltünk a szalmakalapokról, ékszerekről, kézműves szappanokról, padlizsán krémről, zakuszkáról és a pityókás kenyérről!

Fotóhónap 2019

október 15.-november 20., Budapest, Salgótarján, Kecskemét, Nagymaros, Csödei Alkotóház

A 2019-től már évenként megrendezésre kerülő Fotóhónap fesztivál ismét egy világhírű alkotóval ismerteti meg a magyar közönséget: a Nobuyoshi Araki életművét bemutató tárlat méltán az idei fesztivál egyik legfontosabb programja. Az országos fotófesztivál minden évben arra is törekszik, hogy a kortárs szcéna legismertebb magyar alkotóit állítsa reflektorfénybe a nemzetközi alkotókkal párhuzamosan, így az idén a külföldi kortárs és a történeti kiállítások mellett közel húsz, kortárs magyar alkotó mutatkozik be a fesztiválon.

Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál 2019

október 15-20., Szolnok, TISZApART mozi, Aba-Novák Kulturális Központ, Szolnoki Galéria

2019. október 15-20 között rendezzük meg az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált Szolnokon, amely - idén második alkalommal – egyedülálló módon a filmes látványtervezők munkásságát állítja az esemény középpontjába. A nagy hagyományokkal rendelkező szolnoki filmfesztivál idén ünnepeli 50. évfordulóját. A hatnapos filmünnepen európai játékfilmeket, tudományos témájú filmeket és diákfilmes alkotásokat láthat a közönség. 

9. Mozinet Filmnapok

október 17-20., Budapest, Puskin mozi

A 9. Mozinet Filmnapok programjában idén tíz film tekinthető meg, akár hónapokkal a hazai mozibemutató előtt. Idén először bérletet is vásárolhattok a 9. Mozinet Filmnapok / teljes budapesti műsor! vetítéseire a Puskin moziba. 10 vetítés, 12.000 forint, a jegyek külön-külön is felhasználhatók (azaz amire nem tudsz elmenni, azt odaadhatod másnak), az összes film premier előtti! A 10 filmre a jegyek egyébként 20.000 forintba kerülnének. 

XVIII. Gödöllői Liszt Fesztivál

október 18-22., Gödöllő, Gödöllői Királyi Kastély

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg októberben a Gödöllői Királyi Kastélyban.    

GASZTROFESZTIVÁLOK
ŐSZI-TÉLI FESZTIVÁLOK

SZEGA - II.Nemzetek sajtfesztiválja

Budapest, Folyondár Sport- és Táncközpont, október 19.

Egyszeri belépődíj fejében a látogatók korlátlanul kóstolhatják meg a világ 25 országának több, mint 400 kiemelt sajtját. A sajthoz természetesen elengedhetetlenül hozzátartozik a bor is. Számos minőségi magyar és külföldi bort kóstolhatnak a vendégek. A rendezvény során a nagyközönség számára szakmai előadások mellett, színvonalas zenész programokkal is készülnek. (Budapest Bár, Peet Project, Kicsi Gesztenye Klub Show)A magyar sajttermelők számára külön szakmai továbbképzési programot állítottak össze a fesztivál keretein belül.  

23. Csabai Kolbászfesztivál

Békéscsaba, Városi Sportcsarnok, október 24-27.

Idén 23. alkalommal várja a kicsiket és nagyokat a Csabai Kolbászfesztivál 2019. október 24-27. között Békéscsabán! A négynapos rendezvény lehetőséget ad rá, hogy vendégeink belekóstoljanak abba, milyen is a vidéki élet, hogyan élnek errefelé az emberek, mit esznek, hogyan mulatnak, milyen zenészeik vannak? Az első Csabai Kolbászfesztivál (1996) igazi népünnepéllyé vált, és első alkalomra magáénak érezte az egész város. Jó volt a fogadtatása szakmai körökben is: a turizmus érzékelte, hogy ebből idegenforgalmi attrakció lehet, a húsos szakma pedig azt tartotta fontosnak, hogy egy tradicionális magyar termék kapott hatékony marketinglehetőséget. A sikertörténet azóta is tart.    

Jegyajánló

FILMFESZTIVÁLOK
ŐSZI-TÉLI FESZTIVÁLOK

12. Koreai Filmfesztivál - 헝가리 한국영화제

Budapest, Koreai Kulturális Központ, október 25-31.

2019. október 25. és 31. között Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden összesen 25 filmet vetít a Koreai Kulturális Központ.

26. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház, Francia Intézet, október 21-27.

A program hamarosan érkezik.

Taiwan Dox - Tajvani Dokumentumfilm Napok

Budapest, Toldi mozi, Kino Cafe mozi, október 31.-november 2.

5. Taiwan Dox: ismét fantasztikus témák várják a mozinézőt egy csodálatos világból, az óceán közepén virágzó Tajvan szigetéről!Családi titkok, sorskérdések, rendkívüli teljesítmények, átalakuló törzsi világ, tajvani új hullám - a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány ötödször rendezi meg a Tajvani Dokumentumfilm Napokat. A vetítések ingyenesek. Minden filmet eredeti nyelven angol és magyar felirattal vetítenek. Minden vetítés után magyar nyelvű pódium beszélgetés következik.  

16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Budapest, Toldi mozi, november 12-17.

A Verzió Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál a filmek segítségével igyekszik előmozdítani a népek és kultúrák egymás kölcsönös megértését, illetve ráirányítani a nyilvánosság figyelmét az emberi jogi problémákra. A Verzió legfőbb célja, hogy olyan dokumentumfilmeket hozzon el az érdeklődőknek, melyek a nyitott társadalom, a demokrácia, a jogállamiság, tolerancia, a politikai és a kulturális pluralizmus eszméit képviselik.

ZENEI FESZTIVÁLOK
ŐSZI-TÉLI FESZTIVÁLOK

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál 2019.

Budapest, Zeneakadémia (Solti György Kamaraterem), november 8-10.

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. A Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.

Szegedi Jazz Napok 2019.

Szeged, IH Rendezvényközpont (volt Szegedi Ifjúsági Ház), november 8-9.

A SZEGEDI JAZZ NAPOK Magyarország elsőként indult jazzfesztiválja, története 1971-ig nyúlik vissza. Kezdeményezői Vági László és Molnár Gyula helyi muzsikusok voltak, a szervezést 1978- tól a Szeged Jazz Club vezetője, Drienyovszki András végezte. A fesztivál és a város jazzélete 1979-85 között ért el nemzetközi rangot, amikor a rendszeres klubkoncertek mellett világnagyságok léptek fel Szegeden.

Az Akik maradtak az egymásba kapaszkodás filmje

Interjú F. Várkonyi Zsuzsával, az Oscar-díjra nevezett film alapjául szolgáló regény szerzőjével.

Minden, amire figyelned kell, ha futócipőt vásárolsz

Szűcs Csaba maratoni csúcstartót kérdeztük arról, milyen szempontok alapján választhatjuk ki a számunkra tökéletes futócipőt.

7 technika, hogy egy veszekedésben is konstruktív tudj lenni

Csak akkor tudod megérteni a másikat, ha van érzelmi kapacitásod végighallgatni.

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás