Téma: 1945

pop3 márc. 05. 22:47:47 Előzmény funfun
(67/67)
Hülyeség ezeken rugózni. Nem néprajz tudósoknak készült a film.
offtopic
Edmond Dantes jan. 19. 19:15:50
(66/67)
Apró-cseprő részletek szorgos kijegyzetelése igen dicséretes, alapos munka. Ötös! Nem lett volna egyszerűbb azt írni, hogy maga a téma nem tetszett? Azaz a vidéki zsidóság szinte teljes kiirtásának, ezzel egyidejűleg és ezt követően 1944-ben és a címben feltüntetett 1945-ben javaik kifosztásának drámai ábrázolása. Egyes! Mármint az ön osztályzata. Biztos jó alaposan átgondolta.
1/10
funfun jan. 19. 12:41:37 1/10 Előzmény funfun
(65/67)
Ja, a legdurvábban kihagytam. Hát nagyon nem tudom, hol divat, de szerintem ma sem, még nagyvárosi környezetben sem, hogy egy nő mossa tovább a csúnyáját, hogy modoros-falusi elnevezést használjak, mikor belép az anyja. De ez az egész jelenet:

Ide írd a spoileres tartalmat

esküvő napján a volt szeretővel szexelni, oké, van ilyen. De 1945-ben érzéki lábnyalással indítani, majd az aktus után szoknyát felhúzva a mások által is használt lavorban kimosakodni, hát ilyet sem látni minden nap. Miközben benyit az anyuka, és egyikük sem jön zavarba. Sőt, anya kancsóból tölt vizet a lánya kezébe, aki már mossa is az arcát, holott előtte még ugyebár máshol tisztálkodott. Szóval ez nagyon életidegen, faluidegen, koridegen.


1/10
funfun jan. 19. 12:29:06 1/10
(64/67)
Hamis, mesterkélt, így tudom jellemezni a környezetet, szereplőket, ez nagyon elvonta a figyelmemet magáról a történetről. 1945-ben nem hiszem, hogy falun bevett szokás lett volna a "Szép napot!" köszöntés. Ahogy falusi kocsmában sem szolgáltak fel menüt, mikor otthon főzött mindenki falun, meg is szólták volna azt az asszonyt, akinek a férje a kocsmában ebédel. Falusi esküvőn nem a templomban várják az emberek az ifjú párt, hanem a násznép nászmenetben vonul a lányos háztól a templomig. Falusi pap sem akkor, sem most nem díszítette egyedül a templomot. Mindig is voltak olyan asszonyok, akik ezt csinálták, templom takarítása, díszítése. Esküvő előtt meg főleg: akkor a rokonok gondoskodtak a díszítésről. Sorolhatnám a végtelenségig. Aztán zavaró, életszerűtlen volt sok viselkedésmód, kezdve a némán vonuló zsidó apa-fia párostól a kocsis némaságáig, majd egyszer csak elkezdett közlékennyé válni, átmenet nélkül, az egy hete hazatért Jancsi, akinek ugyan van ex menyasszonya, de már komoly új barátnője van (egy hét alatt, tehát friss ismeretség, nem a katonáskodás előtti, amikor még vőlegény volt). Nem is sorolom. A figurákat sem igazán tudták a színészek rendesen megfogni, hiszen annyira papír figurák voltak, hogy nehéz is lett volna. A statiszták meg látványosan statiszták voltak a filmben. Szörnyű volt. A végén meg a szimbolikusan tisztítő tűz és bőséges eső (vihar)... Dilettáns megoldások. Gondolkodom, mi lenne az, ami az 1 pontról feljebb húzná az értékelésemet, de semmi nem jut eszembe. Így marad az 1 pont.
10/10
Hatpöttyös 2021 okt. 23. - 23:47:15 10/10
(63/67)
Hú nagyon jól megcsinált film! A téma zseninális föleg itt a magyaroknak!
10/10
euTanázia 2021 szept. 11. - 18:47:21 10/10
(62/67)
Minden ízében jól összerakott, remek film.
8/10
vargama 2021 aug. 25. - 23:36:49 8/10
(61/67)
Jó film ez. A riadalomból egy izgalmas dráma bontakozik ki a faluban, amit a hirtelen megjelenő két ünneplőbe öltözött férfi idéz elő. Az elhurcolt zsidók javainak a megszerzéséról van szó, és hogy ezt utólag egy éles helyzetben hogyan kezelik. A film izgalmasan építkezik, fenntartja a figyelmet, de szerintem a végén "leül" ( úgy értem ellaposodik). Pedig másképp nem nagyon lehetne befejezni.
Gondolkodom, hogy mi az, ami a hiányérzetet okozza. Egy filmben pozitív üzenetet várnánk. Ez itt elmarad. Sőt sok hasonló szomorú történet jut az eszünkbe... És az, hogy ennek, vagy hasonlónak többé nem szabad megtörténnie.
MesketeM 2021 aug. 21. - 19:06:54
(60/67)
Nekem tetszett a film. Annyit tennék még hozzá a kommentekhez, hogy a leírásban a falu szó szerepel, és ehhez viszonyítják sokan a film helyszínét, de az alapján, hogy a településen nem olyan gyorsan értek át a zsidók, volt benne drogéria (patika), vendéglő inkább egy kelet magyarországi kisebb városnak felelt meg. Ennek megfelelően viszont helyén volt a polgárias jegyző és az egyéb vegyes figurák is, akik nem illettek volna egy falusi milliőbe. Mert egy kisváros 1945-ben tényleg hasonló volt. Hasonló házakkal, hasonló bútorokkal, hasonló vegyes közösséggel.
5/10
nick név 2021 júl. 31. - 20:02:20 5/10
(59/67)
Egy nem rossz film ebben a ritkán tárgyalt, csúnyán elhanyagolt témában.
Az 1945-ben haloványan lebegtetve van a karmikus igazságosztás kérdése, a kocka fordultával az érintettek, a korábbi "urak" és "úrihölgyek" természetesen be vannak szarva. Nem is a filmmel, hanem az általa tárgyalt kérdéssel kapcsolatban kis vetületben A hitetlen című film jutott az eszembe, amikor a náci Balint lelövi a zsidó Balint-ot. A nagy vetületben pedig a Dogville. Megjelenik benne a kis közösség kéz kezet mos logikájára épülő hőbörgése a mondjuk úgy gazul szerzett javainak védelme érdekében, jó kis kognitív disszonancia redukció... A közös hazugság nem is olyan nagy hazugság, ha sokan mondják még adott szemszögből igazzá is válhat... Korokon átívelő népi "bölcsesség". De vannak a filmben őszinte hangok is, kevesen, alapesetben pedig kuss a nevük, csak a különleges pillanatokban kapnak hangot, szóval ez ebből a szempontból reális.
Az 1945 ha nem is kiemelkedő, de témája miatt hiánypótló, nem adott annyit mint vártam tőle, de nem bántam meg, hogy megnéztem. A környezet, a ruhák és a kellékek el lettek találva, a fekete-fehér kép is illett a világhoz (a zene helyenként érthetetlenül kirívó volt, mintha ezo-s meditációs zene volna), de a történet felépítménye sajnos nem repítette az egekig a drámai feszültséget (néha kicsit megalapozatlannak és lezáratlannak is tűnt, például a tüzes résznél, persze ez a megjelenők a közösségre való kihatásának szimbóluma [ház és vonat], de ha csak ennyi volt benne, akkor kár érte), kicsit semmilyen lett összességében. Persze, nem kell mindig mindent az egekig repíteni (ezzel egyet is értek), realista dráma és a többi, de ennél a filmnél nekem hiányzott az a személyesség, ami teljesen átélhetővé tud tenni egy ilyen történetet. Szerintem itt indokolt lett volna. Azt sajnáltam, hogy bár nem volt hosszú film, mégis hosszúnak tűnt. Olyan személytelen, bizonyos értelemben epikus érzetet nyújtott, a szó nem a mai, hibásan mímelt és divatos, hanem klasszikus értelmében, ami lehet hogy van akinek tetszik, nekem egy ilyen filmnél kevésbé. Drámai katarzis nélkül egyszerűen üres maradt.
6/10
Törülköző 2021 ápr. 05. - 13:06:26 6/10
(58/67)
Ami tetsztett:
A film képi világa.
A folyamatos feszültség az "érkező" zsidókkal.
A film plakátja. Sz.tem nagyon megragadó és kifejező.

Ami nem tetszett:
A zeneválasztás. Értem, hogy a feszültségkeltés miatt próbált a rendező a megfelelő zenei aláfestést "csinálni", de sz.tem ez célt tévesztett. Az egész valahogy nagyon erőltetett.
A színészek modorossága. Nagyon találó az egyik előttem szóló megjegyzése, hogy a budapestiek így képzelik el a vidékieket. Sz.tem ez a fajta színész affektálás a film legnagyobb gyengesége.

Összességében ebből a filmből többet is ki lehetett volna hozni sz.tem egy másik színészgárdával és egy picit jobb rendezéssel.
9/10
Nótárius 2020 szept. 15. - 14:06:58 9/10
(57/67)
Jómagam fél évszázaddal ezelőtt zalai, falusi környezetben cseperedtem, és talán ezért is mindmáig kiemelten érdekelnek ezen létforma történelmi vonatkozásai, ezen belül is főleg a beszéd- és magatartáskultúra. Mindezzel együtt, néhány itteni véleménnyel ellentétben, én egyáltalán nem éreztem erőltetettnek, "tájidegenül" modorosnak az e filmben megszólalókat. Főként, ha figyelembe veszem azt, hogy a magyar falu, mint olyan, e visszatekintésben sem tekinthető valamiféle módon homogénnek. Az egykori személyes tapasztalatom épp az volt, hogy már a néhány faluval odébb élők eltérő ruházkodása, viselkedése és beszéde is gyakorta elutasítandóan mesterkéltnek, nevetségesnek, a helyiek számára "stílus-idegennek" találtatott. Ezért szerintem ezt a sokféleséget nemigen lehet, vagy érdemes ezt a filmbeli általánosítottságú (meg sem határozott helyű) falura egyetlen lehetséges, egységes elvárásként rávetíteni. Azt viszont nem tartom kizártnak, hogy ha még mindezt figyelembe véve is lehetett volna ilyes, vagy egyéb kifogásolnivalóra lelni benne, azt nálam az észlelhetőségi küszöböm alá rejtette ezen igényes kidolgozottságú film átható erejű drámai hitelessége.

KEZDENI VALAMIT A MÚLTUNKKAL
Szántó T. Gábor 1945 és más történetek című kötetének bemutatója:
10/10
cseking 2020 aug. 20. - 23:39:02 10/10
(56/67)
10/10
Nehogy előbb olvassák el Vízer kritikáját, mielőtt megnézik a filmet!!!
10/10
Timberio 2020 júl. 26. - 09:21:31 10/10
(55/67)
Zseniális film, az utóbbi idők legeslegjobb magyar filmje. Mindenkinek ajánlom!
6/10
sexykex 2020 ápr. 20. - 00:22:20 6/10
(54/67)
Többet reméltem, de csak egy átlagos magyar filmet kaptam. Ez persze egy nagyon jó átlag, a világ filmművészetében magasra is értékelik. De mégis! Ilyen stílusú filmeket láttam gyerekkoromban is: jó rendező, jó színészek, divatos témák, fekete-fehér, lassú, kevés szereplő, kis költségvetés, elgondolkoztató mondanivalóval, némi unalommal, néhány kifejtetlen, vagy elvarratlan szállal.
Blindmouse 2020 ápr. 19. - 11:04:20
(53/67)
Furcsa volt... de a képi világ szuper, leszámítva a durván korhűtlen ablakzsanérokat, de tetszett a zárt téri fényelés, és hogy bevállalták feketefehérben..
Amitől furcsa volt:

Abban a pillanatban hogy beléptek a temetőbe, kitaláltam hogy ezek temetni jönnek csak, a falu népe meg minden fű alatti xarkavarást felszínretúr azonnal és mindenki felró mindent mindenről mindenkinek..

és abban hogy a vége nekem ellaposodott durván. igaz hogy a falu népének egymáshoz való állása már sose lesz ugyanolyan mint azelőtt, de a lassú tarr/tarkovsky hangulat után valahogy nagyobb csattanót vagy katarzist vártam a végére.. így kicsit üresnek éreztem a befejezést a történtek ellenére is. De ettől még a jólsikerült filmek dobozban a helye..
(Azon viszont mosolyogtam egyet hogy a fél üvegtigris slepp ott volt a faluban. :)
Szabó Simon 2020 ápr. 17. - 12:37:44 Előzmény Xxy92
(52/67)
Ne hasonlítsunk! Ez egy műfaj, amazok más műfaj. Mintha összehasonlítanánk a zöldpaprikát a padlásajtóval.
A filmez nem tudok hozzászólni, csak holnap nézem meg az RTL Klubon, de a téma érdekel.
8/10
Xxy92 2020 ápr. 15. - 15:40:51 8/10
(51/67)
Április 15. - Szerda
23:20 RTL Klub

Meglep, hogy eljutott az RTL-re, de nagyon örvendetesnek tartom a filmek színvonalában tapasztalható egyértelmű növekedést! Nagyszerű, hogy rájöttek, hogy a Marvelen és Bud Spenceren kívül is vannak még filmek.
2/10
ef 2020 ápr. 15. - 08:39:11 2/10 Előzmény Ápoló
(50/67)
nem is lehet. törvényileg tiltott.
szamiz67 2020 márc. 21. - 21:53:46 Előzmény doricki23
(49/67)
Kisvárosok helytörténeti fotógyűjteményében (online is elérhetőek) , amelyeken persze inkább a módosabb emberek szerepelnek bőven lehet már modern (A meseautó 1934-ben készült...) , polgáriasodott öltözetű nőket, férfiakat látni.
szamiz67 2020 márc. 21. - 21:26:44 Előzmény Andriska07
(48/67)
Alföldi származású családom több, ebben az időszakban már felnőttként is élő tagja elöljáró szerű pozícióban volt vagy (helyi szinten) nagygazda, tehát viszonylag tanult, olvasott emberek, de teljesen normálisan beszéltek. Persze nem egyformán, meg volt akinek jobban megvolt a helyi tájszólása,és volt aki mondjuk úgy 'irodalmi' magyart beszélt. 1890-1910 között született nagyapák, nagybácsik generációjáról van szó, a korabeli Szenteshez hasonló összetételű lakossággal. Ha már Szentes..., a film nyilván bárhol játszódhatott volna és általános érvényű, gondolom ezért nem is foglalkoztak különösen azzal, hogy alföldi kisvárost keressenek helyszínnek, nem tudom hol forgattak, de dimbes-dimbos helyen, hegyekkel a háttérben, kivéve a szántón készült jeleneteket, mert ott csak sík vidék volt. A film érzékeny témát érint, a szülőföldemen mai napig tabu téma ez az időszak...