Téma: 300

10/10
Leonidas300 2009 jún. 02. - 11:04:16 10/10 Előzmény III. Konrad
(762/1242)
Tévedsz ez nem fantasy,a Gyûrûk Ura igen,de ez történelmi film csak képregény az alapja igy váltak a perzsák szörnyekké stb.Az események többsége megtörtént,persze vannak túlzások pl.nem ismerték még akkor a puskaport.Ez a film heroizálja az eseményeket hogy megmutassa mekkora hõstettet vittek véghez,valójában ez volna a LÉNYEG!!!
hirvi 2009 máj. 20. - 11:35:18 Előzmény PapírTapír
(761/1242)
:D
Nem. Nem rajzfilm. És nem is olyan régi. 2007-es. Szándékosan ilyen barna, nem azért mert valami régibõl lett felújítva. Pl. Gerard Butler a fõszereplõ, aki még mindig fiatal. :)
Azért lett ilyen "rajzfilmszerû" meg barnás, mert eredetileg ez egy képregény volt, és a rendezõ vissza akarta adni a képregény hangulatát. Van benne erõsen mûvészi vonal. Ha figyelsz, észreveszed. Például az, hogyan van ábrázolva a perzsa hadsereg a göröggel szemben.

Talán SPOILER:

Hogy egyre nagyobb és félelmetesebb lesz az ellenség, egyre másabb szörnyek jönnek. Vagy hogy Xerxes milyen hatalmas Leonidashoz képest. (Az életben Santoro alacsonyabb mint Butler. :) )stb.

SPOILER vége

Jó film. Érdemes megnézni.
PapírTapír 2009 máj. 20. - 09:22:05
(760/1242)
Ilyen egy rajzfilmet sem láttam, a színek teljesen el vannak menve benne, minden olyan barnás! Nem tudom miért kell ilyen régi filmeket adni! Ezt valamikor a 30-as években csinálhatták és fel lett újítva. Nem igazán jó!
9/10
indienemesh 2009 ápr. 10. - 10:30:26 9/10
(759/1242)
Nagyon jó film! Tényleg nem töténelmi ,hanem képregény alapú. és aki a képregényt is olvasta, annak biztos tetszett. így nekem is 10/9,5
offtopic
delamico 2009 ápr. 03. - 13:47:13
(758/1242)
Dehogynem. :) Kaptunk is mi is a nyakunkba jegeskockás zsákokat, hogy ezzel jövünk. :)
5/10
Crazy Horse 2009 ápr. 02. - 22:17:53 5/10
(757/1242)
Azért néztem meg, mert tényleg elég sokan dícsérték.
Amúgy ha csak a látványt, a megvalósítást, és a cgi effekteket nézem, azok nekem is tetszettek, ezért az 5 ponty.
5/10
Crazy Horse 2009 ápr. 02. - 20:34:01 5/10 Előzmény III. Konrad
(756/1242)
"ennek a filmnek SEMMI KÖZE a történelemhez"
Akkor nem kellett volna spártaiaknak és perzsáknak hívni õket.

És ez nem igazi fantasy. Egy tisztességes fantasy képzeletbeli, valóságtól elrugaszkodott kitalált világban játszódik kitalált szereplõkkel, ezért is hívják a mûfajt fantasy-nek. Ez nem az. Ez csak egy ügyes képregényadaptáció, amit szvsz kár volt elkészíteni, mert ami képregényben jól mûködik, az filmen nem, vagy másként hat.
offtopic
delamico 2009 ápr. 02. - 18:29:11 Előzmény III. Konrad
(755/1242)
Rossz kérdésfeltevés: maximum arra lehetsz kíváncsi, hogy vak vagyok-e, a kommentolvasást ugyanis nem befolyásolja a hallás.
És igen, fárasztó, hogy állandóan mindeki azzal jön elõ a film kapcsán, hogy "hé, ti hülye, analfabéta idióták, ebben nem kell történelemnek lennie, ez FAN-TA-SY és mellesleg KÉP-RE-GÉNY-A-DAP-TÁ-CIÓ." Nem unjátok?
Mi az, hogy hogy jön ide az így ábrázolt Perzsia? Te hangoztatod itt, hogy mennyire kitûnõ ez a film.
Mellesleg, már megbocsáss, de mit is vársz pontosan? Hogy mindenki meghunyászkodva kinyalja a hátsód, mert NEKED tetszett a film? Jó, tetszett kész, de mit kell azon kínlódni mindig, hogy "jaj, ez fantasy, ne keresstetek már történelmet, ooolyan hülyék vagytoook". Ez nem csak rád vonatkozik, általánosan is igaz.
És, egy f*szom sincs, lány vagyok. Bocs már.
Remélem most sikerült még jobban felhúzni téged, valahol vicces ahogy a harmincas férfiak így tudnak pattogni az igazukért...(ne vedd sértésnek, csupán megjegyeztem)
Na, ha így kívánod, legyen. Igazad van, nem történelmi film, de a történelmet azért szeretjük, fantasy, kitûnõ film. Most jobb?
III. Konrad 2009 ápr. 01. - 21:14:44 Előzmény delamico
(754/1242)
EMBER, TE SÜKET VAGY?????

Most ugattam el, hogy ennek a filmnek SEMMI KÖZE a történelemhez, ne is keresse benne senki a történelmi hitelességet, erre te meg: "ne fárassz már a történelemmel..." meg hogy "ha neked bejön az itt áébrázolt Perzsia..." ?????

Mi van?

Ki a retek beszélt itt arról, hogy "bejön az itt ábrázolt Perzsia vagy sem???"

Vagy hol tettem én akárcsak utalást is erre?

NEM ÉRTED, hogy ez FANTASY film???

Tényleg szükségét érzed az értelmetlen sz***rcséplésnek?

Amúgy meg mi az, hogy "ne fárasszalak már a történelemmel"?

- Miért, te valamiféle analfabéta vagy, aki nem olvas, és nem tanul?

Azon kívül, ha nem akarod magad "fárasztani" a történelemmel, mit kéred számon az amúgy el sem hangzott kijelentést az ókori Perzsiával kapcsolatban?

Mert hát ugye, az ókori Perzsia az elég rendesen a történelem területe, plusz még vagy tízféle egyetemi társtudományé (néprajz, régészet, mûvészettörténet, kultúr-és vallástörténet, stb).

Szánalmas vagy, hogy ide jösz pattogni egy olyan dolog miatt, ami eleve el sem hangzott, hülyeségeket irkálsz, és teszed ezt akkora arccal, mintha hét f***szod volna.
offtopic
delamico 2009 ápr. 01. - 15:24:47 Előzmény III. Konrad
(753/1242)
Jaj, ne fárassz már a történelemmel. Nem az a legnagyobb baja a filmnek hogy történelmetlen, hanem hogy visszataszító. Ha neked bejön az itt ábrázolt Perzsia, akkor szevasz, jó utat, küldj képeslapot és annyi.
III. Konrad 2009 márc. 29. - 09:04:41 Előzmény Pingi88
(752/1242)
hahaha...

3 méteres emberek, mega-elefántok...

...egy fantasy filmbe ez bõven belefér, mondtam...

A pszihológiai megközelítés amúgy nem rossz (sõt, kifejezetten érdekes), de ez akkor is csak fantasy :)))))

Hm...igazából engem egy kicsit a Warhammer világára emlékeztetett, remélem, akad, aki tudja, mi ez.

***

Most akkor tekintsünk el a filmtõl.

Mivel én történelem szakon végeztem még az óidõkben, azért konyítok valamennyit a témához, fõleg, hogy eleve kisgyerekkoromtól érdekel a téma, és volt egy jeles szigorlatom is - mit tesz Árész - pont az ókori keletbõl.

Szóval...én mondom, egészen pontosan tudjuk, hogy néztek ki a perzsa harcosok, és az uralkodó osztály tagjai, így a sah'an'sah (királyok királya, a mindenkori perzsa uralkodó titulisa volt ez) is. Honnan? Korabeli perzsa és egyéb festmények, rajzok, szobrok ezrei alapján.

Ugyanez igaz a görögökre is, rengeteg saját és független forrás is fennmaradt róluk.

Azt is tudjuk, milyen volt a felszerelésük, kiképzésük, életmódjuk, politikai intrikáik, stb (volt ám olyan is, hogy a spártaiak az athéni szövteség ellen harcoltak - perzsa támogatással!!! - szóval érdemes tanulmányozni ezt a korszakot.

A film lehet akér kedvcsináló is egy olyan valakinek, aki nem ismeri még az ókori görög - keleti háborúkat.
10/10
Pingi88 2009 márc. 28. - 23:08:23 10/10
(751/1242)
Konrád!
Teljes mértékben igazad van, jó film, történelmi háttérrel!

Viszont a 3 méteres lények és a pl. hatalmas harci elefántok amik akkorák voltak mint egy 4 emeletes háztömb... Abban az idõben (fõleg a görögök) nem nagyon láthattak elefántot vagy hasonló feléjük nem honos állatot és ha esetleg úgy írták le, hogy "huuuuu 10 méteres volt" akkor azt lehet rá mondani, hogy oké! Hogy miért? Pont mert nem láthattak olyat és veszély helyzetben az ember hajlamos túlozni, természetesen önhibáján kívül (!!!) és igenis, láthatta akkoránk! És ez lehet az oka, hogy 3 méteres óriásokat láthattak vagy hatalmas elefántokat! Nem tudták, hogy valójában mekkorák, mert nem láthatták az állatkertben például... Kérdezz meg bárkit aki kapcsolatba került veszély helyzetben állattal (vagy fenyegetve érezte magát)
Én már jártam így! Állatokkal dolgoztam az egyik nyáron és kiszabadult egy vaddisznó... amikor megláttam, hogy a nyitott kapu felé halad megijedtem és amikor pár nappal késõbb láttam csak lestem, hogy valójában nem is akkora amekkorának ott kint láttam!
Teljesen elfogatható, ha 3 méteres embereket láttak vagy óriás elefántokat! És a szõrtelen test... szerintem van szõrtelen testû férfi a világba és akkoriban már ismertek olyan módszereket amiket el lehetett tüntetni a szõrt... és a piercingek... azt már az egyiptomiak is használtak és fülbevalót is... pedig azok több mint a görög-perzsa háború elõtt 3000 évvel is léteztek...
Mulao, jól emlékeztél azzal a különbséggel, hogy nem itt nyugszunk, hanem "Itt fekszünk, vándor, vidd hírül a spártaiaknak, megcselekedtük, amit megkövetelt a haza"
Semmi hátsó szándékom nem volt, hogy kijavítottalak, remélem senki nem lát benne ilyen! Egyébként ez a felirat volt a sírjaikon!
III. Konrad 2009 márc. 27. - 20:20:10
(750/1242)
Gyerekek, most komolyan...itt most tényleg megáll az ész, és vigyázban marad!

A film készítõi világosan megmondták még a 300 forgatása elõtt, hogy NEM TÖRTÉNELMI FILMET forgatnak, hanem egy történelmi háttérrel rendelkezõ fantasy képregényen alapuló erõszakos fantasy mozit!

És akkor újra, meg újra jönnek egy csomóan okoskodni, hogy "de hát ez milyen történelmietlen", meg hogy "nem is így volt", és hogy "Xerxes úgy néz ki, mint egy ufo-lény", meg a "perzsa birodalom nem ilyen volt.." stb.

TÉNYLEG TÖRTÉNELMIETLEN, de ez a felvetés eleve értelmetlen, a készítõk félreérthetetlen nyilatkozatának ismeretében...

Itt szörnyetegek vannak, mutánsok, 3 méter magas fõellenség, meg ilyenek.

Igen, mert ez egy FANTASY film!!!

Ezen számonkérni a történelmi hûséget (mikor eleve, bejelentetten nem is ezzel a céllal készült) kb. olyan, mintha pl. a Beowulfon, vagy a Gyûrû Átkán vacakolna valaki, hogy "hát azok a népek nem is úgy éltek, nem is voltak sárkányok, sem szörnyek, meg mittudoménmi!"

Amúgy a 300 egy kitûnõ film, és a figyelmesebb nézõk (akik nem számítógépen nézték, folyton belepörgetve, vagy nem popcornt zabálva ültek be a moziba "valamire") azért kiszúrhattak pár ismerõs színészt(Gerard Butleren kívül, természetesen)az utóbbi évek sikerfilmjeibõl, melyekben meghatározó szereplõk voltak (Dominic West - Hannibal rising, Lena Headey - The Cave, Sarah Connor cronicles, David Wenham - Gyûrûk ura II -III).

OK, szóval a lényeg:

- Hagyjuk már ezt a "de hát milyen szar ez a 300, meg hogy torzítja a történelmet, és nem is úgy volt" baromságokat!
mulao 2009 márc. 27. - 17:06:39
(749/1242)
Engem a töribõl az ókor érdekel a legjobban.És nekem nagyon tetszett ez a film,pedig elõítélettel ültem le,mert sokszor hallottam,hogy elferdíti a dolgokat.Tök jól van megcsinálva.És szerintm tud egyfajta emléket állíttani a történteknek.A végén meg egy 15 perc még jobb,szerintem.Szerintem a színészek is nagyon jók,és nyílván azért ismeretlenek,hogy ne lehessen (hogyis kell az ilyet kifejezni?) kötõdést találni.
Nekem tetszett,nálam simán 10/10.

,,Itt nyugszunk vándor,vidd hírûl a spártaiaknak,megcselekedtük, amit megkövetelt a haza." (Emlékezetbõl írom,de talán pontosan.)
delamico 2009 márc. 27. - 16:50:24 Előzmény Pingi88
(748/1242)
Igen, igen, értem a célzást. Ettõl függetlenül szembesítenélek azzal a kiváltképp kellemetlen ténnyel, hogy a szoláriumozott és szõrtelenített bõr, a fülbavalók és pirecingek, a rajzolt szemöldök, a kihúzott szemek azért nem egy lapon említhetõek a skótszoknyával, ami ugyanolyan népi hagyomány, mint nálunk a párta vagy a japánoknál a kimonó.
Mellesleg, minthogy nem én vagyok az egyetlen, aki szerint Xerxész transzvesztitának néz ki a filmben: http://bola.blog.hu/tags/nõ
Ennyire ne legyek hülye, bocs, de nem teszem meg neked ezt a szívességet. Amennyiben beszünteted az "Én vagyok nagy jófej okostojás, aki megmondja az õszintét a hülye pisiseknek" stílust (amit a nagycsoportosok szoktak a kiscsoportosokkal játszani az oviban), akkor majd talán elkezdhetjük "vitatkozásnak" nevezni ezt a párbeszédet (intelligens emberek közötti vitában nem szokás leidiótázni a másikat).
Töriórákon te is így képzelted...ez valahogy kitûnik abból, amit írsz (és mellesleg minõsíti a 21. század oktatási reformjait)
Na, de ettõl függetlenül jót nevettem a kommenteden, egészen röhejes volt, szóval ha ez volt a cél, akkor gratulálok, ha az, hogy beszólj, akkor máskor jobban igyekezz :)
10/10
Pingi88 2009 márc. 27. - 13:13:05 10/10
(747/1242)
Teljes mértékig egyet értek Veled azzal, hogy van különbség a film és a megtörténtek közt, de elég kicsi a valószínûsége annak, hogy teljesen élethûen tudják feldolgozni, hisz vannak sötét foltok!
Még nem láttam egy olyan filmet sem ami pontosan úgy írná le ahogy tényleg történt és ez felvet még egy kérdést... hogy történt valójában?
Én azon akadtam ki, hogy miért lett szerencsétlen Xerxes transzvesztita...
Ha valaki elmagyarázná nekem azt megköszönném...
Ha esetleg a különbségeknél tartunk akkor nekem mindegy, vitatkozhatunk évekig, mert Te sem tudod, hogy néztek ki és én sem, de a kép Jacques-Louis David képe aminek a címe Leónidász Thermopülainál!
A képen ábrázolt szereplõk ruhái jobban hasonlítanak a filmbelihez, mint amit a linkeden láttam!
Ha a különbségeket akarjuk keresni nekem oké... életünk végéig kereshetjük és "civakodhatunk"!
5/10
Crazy Horse 2009 márc. 27. - 02:08:42 5/10
(746/1242)
Te tényleg 21 vagy? Mert a hozzászólásod színvonalából nem ez derül ki. Vagy ha másnak a véleménye nem egyezik a tiéddel, az már idióta? Hmm, ez inkább téged minõsít...
Elfogadom, hogy lehet benne fantázia és monda elemek, de azért valahol meg kellett volna húzni a határt.
És én ugyan elég szar voltam történelembõl, de annyit azért tudok, hogy a Perzsa birodalom néhány szempontból fejlettebb és mûveltebb volt a görögnél is, nem kevés lelet is fennmaradt, ezért a filmbeli horda sereg és a transzvesztita Xerxész köszönõ viszonyban sincs a valósággal.
Itt ezen a fórumon fel van sorolva néhány különbség, hiba: http://www.irandefence.net/showthread.php?t=30287
...és még van pár ezeken kívül is.
10/10
Pingi88 2009 márc. 26. - 23:45:42 10/10
(745/1242)
Olvasom itt a kommenteket és valamilyen szinten igazat adok egyes embereknek és valamilyen szinten hányingerem van attól amit ide írnak!
Nem való bele a fantasy? Akkor meg minek említik Zeuszt? Az óriás a megvadult orrszarvú ugyanúgy a monda, a legenda része mint pl. Zeusz vagy az bármelyik isten...
Ha pl. egy történelmi filmben felmerül valami olyasmi ami az adott nép mondavilágából való akkor az már nem is igazi történelmi film!
Ez a film egy mondát, egy legendát, egy hõstettet dolgoz fel és minden mondába, legendában, hõstettben benne van a fantázia szereplõk! Milyen lenne egy Trója Achilles nélkül... hisz õ is félig isten volt...
Valaki transzvesztita Xerxest emlegetett...
IDIÓTA... Abban az idõben nem farmerban és "v" nyakú pólókban flangáltak az emberek vagy ha már a háborúról van szó akkor nem terepszínû ruciban harcoltak... Mást nem tudok mondani, mint TE IDIÓTA! Ennyi erõvel a tanács tagjai is homik, mert milyen b..is ruhában voltak már?! Nem? Vagy a skótok... azok is transzvesztiták, mert a népviseletük a szoknya...
Ennyire hülye ne legyél már légyszi...

A filmrõl... Nagyon jó kis történet, nagyon jól megcsinálták, a színvilág az meseszép, egyszerüen nem tudok belekötni... A töriórákon valahogy így képzeltem el én is!
Azok a vérspriccelõs jelenetek... azért jól megcsinálták... sokan próbálkoztak ilyenekkel a film alkotóinak sikerült!
Egy szóval... Huh... 10bõl 20:)
Hilaryfan17 2009 márc. 26. - 22:30:31
(744/1242)
2/10
sandros5000 2009 márc. 21. - 11:40:20 Előzmény zee944
(743/1242)
Csatornázáson, közbiztonságon, utakon...már nem emlékszem...SEMMIT.
Fúj Rómaiak.
Ki melyik frontban harcol? :)