Téma: 300

slymer89 2007 márc. 27. - 17:10:45
(204/1244)
Zsír király ez a film, Istenem ahogy a moziban ültem, viccen kívül annyira jónak találtam a filmet hogy már bizseregetem mindenhol. És hát igen vannak olyan filmek amelyek nem a történetet akarják visszaadani, hanem csak valamai jót akarnak kihozni a történelembõl, szerintem ez most sikerült is. És akár hogy is történt valójában , nekem ez a verzói is nagyon bejött:)
clio88 2007 márc. 27. - 12:44:46
(203/1244)
amen.:)
clio88 2007 márc. 27. - 12:30:54
(202/1244)
Korábban még fel tudott bosszantani a szõrszál hasogatás, mostanra azonban inkább feladtam és mosolygok rajta egy jót...
Ez a film egy képregény adaptáció, amit ugyan egy történelmi esemény ihletett, de nem volt célja a történelmi hûség visszaadása...Ezzel az erõvel neki állhatnátok felkoncolni Batmant vagy Pókembert...Fölösleges ilyesmikbe belemenni, bár valakit lehet, hogy szórakoztat.
Nem tagadom, nekem is (mint a történelmet valamelyest ismerõ embernek) az elején voltak olyan pillanatok amikor az járt a fejemben, hogy na, ez sem így volt,(bár kitudja, nem voltam ott:]) de aztán elmosolyodtam és inkább élveztem a filmet.
Nekem tetszett az egész film úgy, ahogy volt. A zene nagyon ellett találva valóban, már a bemutató alatt hallható nine inch nails is isteni választás volt.
A képi világa is pazarra sikeredett, a színek nagyon jól összeillettek.
Az egyedüli dolog, ami igencsak megmosolyogtatott, az Xerxesz figurája volt, de hát ez legyen a legnagyobb bajom...:] Egyébként õ volna az civilben:
mastermaster 2007 márc. 27. - 09:27:21
(201/1244)
... vidd hirül az otthoniaknak:
õs hagyományaiért
hullt el a hõsi sereg...
Solten 2007 márc. 26. - 23:41:17
(200/1244)
Nagyon tetszett a film, az ilyenek miatt érdemes moziba járni! A pazar milleres látványvilág miatt a történelmi (nem) hûség simán megbocsátható :)

"Itt nyugszunk vándor, vidd hírül a spártaiaknak, megcselekedtük amit megkövetelt a haza”
gelimer 2007 márc. 26. - 19:59:38
(199/1244)
Üdv Mindenkinek. Hogy csatlakozzam nagyrabecsült, elõttem szóló társaimhoz, roppantul tetszett a film. A spártai harcosok valóban az ókori világ legjobbjai voltak, de heroikus küzdelmeik, kitartásuk, fegyelmezettségük révén talán az egész történelemben kivívták az utókor elismerését. A harcban bekövetkezett halált a legnagyobb dicsõségnek tartották, s ha bármelyikük el is menekült a harctérrõl és hazatért, nemcsak családja, de népe is megvetette, sõt kitagadta.
Sokan írtátok, hogy sok a hibás, történelmietlen jelenet, eszköz. Mit tegyünk? Film. Nincs vért a lakedaimóni katonákon? A halhatatlanok fegyverzete hiányos? Igen, mivel szerintem a rendezõ alkalmazkodott a divathoz. Nem tudom ki írta, hogy mit szólnánk, ha 50 kg-s, vézna emberkék iparkodnának visszanyomni a perzsa hadat. Igaza volt.

Én csupán egyetlen téves jelenetet szeretnék itt megemlíteni. Olvasmányaim alapján nem emlékszem, hogy Leonidas találkozott és beszélt volna Xerxésszel. Csak a csata végén, amikor la perzsa levágja a spártai király fejét.

Ettõl eltekintve érdekesek az orkok (kis Gyûrûk Ura hatás), a búzamezõ pedig romantikus, idilli kép. Spárta mezõgazdaságból élt. Szerintem jól ment a színösszeállításhoz. A filmzene pedig kitûnõen passzol az eseményekhez.
Az egész film az emberi gondolatokhoz idomul. Kellemesebb látvány (nem reális, ez tény), hogy métereket ugrálnak a katonák, kis kung-fu stílust alkalmaznak a küzdelemben. De ettõl is nagy a film. Szerintem méltó emléket állít az emberek szemébe azokról, akik 300-an tartottak ki tízezrek ellen.
Minden jót mindenkinek.
proxima 2007 márc. 26. - 17:37:07
(198/1244)
Seten ki kell, hogy ábrándítsalak, de Hérodotosz munkája az ókórtörténet egyik alapvetõ referenciaanyaga, ami saját kórától kezdõnõen kiállta a forráskritika próbáit. Tévedései nyilván vannak, ez nem vita tárgya.
Maia 2007 márc. 26. - 16:31:01
(197/1244)
Herodotosz munkassaga elott en is foldre borulok, mert o a „történetírás atyja", azonban o sem volt ott mindenhol, es egyes feljegyzesei csak hallas utan kerultek bele a gyujtemenyeibe. Mintha ugy emlekszem, hogy meg is megjegyezte, hogy kulonbseget tesz a latottak es a hallottak kozott de lehet, hogy tevedek...
MrGi 2007 márc. 26. - 16:03:05
(196/1244)
Szerintem arra gondolhat, nem is voltak orkok a szorosnál. Meg az elefánt sem nõ meg 5 méteresre. És tüdõlövéssel nem lehet érthetõen beszélni. És és és íjjal legfeljebb 300 méterre lehet lõni, nem epedig 3 km-re. Én nem szándékozom történelmi ismereteimet hollywoodi produkciókból gazdagítani. Én csak szerettem volna jól szórakozni. És ez sikerült. is. Neked pedig Devildriver köszi a könyvtippet. Teljesen rákattantam. Én nem félek, hogy Hérodotosz hírnevét elhomályosítja ez a film. Jól megférnek egymás mellett :)
devildriver 2007 márc. 26. - 15:12:23
(195/1244)
elnézést a nyelvtani hibákért
devildriver 2007 márc. 26. - 15:01:17
(194/1244)
Hello mindenkinek! Hál'Istennek nem kell egy többszáz sort írnom a filmrõl, mert sokan leírták, amit gondolok a filmrõl és azt is, h nekem miért tetszett. Ezt a filmet elég jól eltalálták: környezet, hangulat, szereplõk, történet. Nem tudom már ki írta azt, de egyetértek vele abban h nem a hitelesség volt a lényeg, hanem, h a nézõ ráérezzen, milyen is lehetett spártainak lenni akkor, ott a Forró Kapuknál. Aki szereti ezt a témát, annak figyelmébe ajánlom Steven Pressfield: A tûz kapui c. könyvet. Természetesen ez sem 100%-ig hiteles, de csak annyit mondanék róla, h kb. 3éve olvastam (elõször:)) és azóta vártam egy ilyen témájú filmre. A 300 beváltotta a hozzáfûzött reményeket (meg is néztem gyorsan 2-szer moziban:)).
Mindent egybevetve ez a film nagyon jó és én örülök annak h csak egy bizonyos rétegnek tetszik. A zenerõl sztem nem is kell beszélnem. Tyler Bates-t nem ismertem ezelõtt (én kérek elnézést) de ez betétdal eszméletlen lett. Egyébként a rockszám, ami az egyik spártai kivonulás alatt szól: Tyler Bates - Fever Dream. Na összeírtam itt mindent. Végszó: én a 300 rajongók küze tartozom.:)
Ati1 2007 márc. 26. - 14:29:14
(193/1244)
Hérodotosz? Pedig azért tudott pár dolgot az öreg...
Szerintem nem kéne a tényeket ennyire figyelmen kívûl hagyni, mert abból nem sülhet ki jó dolog. (pl. ma amikor a fiatalok egy része azt hiszi hogy márc. 15. 1956-hoz kötõdik :D )
MrGi 2007 márc. 26. - 13:50:52
(192/1244)
Aki nem veszi észre a film egyediségét, keresi benne a Gladiátort megy Tróját az szánalomra méltó. Hát persze, hogy túloz. Mindenben. Mert azt szeretné, hogy sz*rjunk be. Mi, bátor mozinézõk, aik szeretnénk spártaiak lenne, nem három napra, csak 2 órára. Persze nem sikerül, mert kilóméterekkel felénk nõnek a végén, amikor bátran elfutnánk. De azért picit velük haltunk...
gbalis 2007 márc. 26. - 11:14:03
(191/1244)
Elõre leszögezem nem érdekel más véleménye!
Megnéztem a filmet! Kicsit bánom, hogy nem adtam ki rá pénzt, de az élmény így is maradandó! Félelmetes mennyire a hatása alá tudott vonni! Eszméletlen ahogyan a véres jelenetek (senki ne higgye, hogy túlzóak!) között elõtörnek az érzelmek. Az életük folyamán az érzelemeiket irányítani és elrejteni akaró és tudó katonákból elõtörõ szeretetre való éhség mindent elárul az emberi mivoltról!
És bár tényleg voltak deja vu érzéseim, ezek kicsit sem vonnak le a film értékébõl!

Nálam 5/5-ös!
MAdam 2007 márc. 26. - 01:11:31
(190/1244)
Én szombaton láttam a filmet és azóta a hatása alatt vagyok... :D
Az utóbbi idõk egyik legjobbja!
Nem volt egyetlen perc sem hogy untatott volna a majdnem 2 órás film (ami nálam nagy szó).

Szerintem felesleges arról vitázni, hogy mennyire volt valósághû, giccses, mesebeli, filmtrükkökkel teli vagy koppintás, mert nem ez a lényeg.
A lényeg pont az, hogy ezt a filmet azért csinálták meg így, mert így tudta a legnagyobb hatást kifejtani a nézõre!
Persze mondhatjuk, hogy hatásvadász... De nem azért, hogy az erõszak meg a szex majd beviszi a nézõket a moziba! Nem! Itt minden képi elemet, jelenetet, kameratrükköt arra hegyeztek ki, hogy a mozinézõ - ha csak egy kicsit is - részese legyen annak a spártai világnak, annak a harci szellemnek, értékrendnek és érzelemvilágnak, amiben a fõhõsök éltek! És szerintem ez nagyon jól sikerült... (engem legalábbis teljesen magával ragadott.)
Hangsúlyozom, nem a történelmi valóság részeseivé lehetünk, hanem a Miller által teremtett képregény-világ részeseivé (és sokan ezért várnak mást)!

Megértem azokat is akiknek nem jött be... végül is ez az ábrázolásmód nem mindenkinek jön be egyaránt... De azért bírálni egy amúgy 5*-os filmet, mert 90%-át mûteremben forgatták, túl sok trükkel, meseszerû figurákkal vagy mert a Gladiátorban is volt búzamezõ... :)))
Maia 2007 márc. 26. - 00:38:42
(189/1244)
Igazan nics mit! Irnek tobbet is, hogy mennyi minden teszett a filmben, de mar felek attol, hogy lapnam ra azt, hogy nincs izlesem es hogy milyen lehet a gondolatvilagom ha szeretem az ilyen filmeket.
Hat jpbb ha tudja mindenki en egy pszichopata vagyok, mert nem talalom undoritonak azt, hogy froccsen a ver es a tobbi dolog amit felhoztak a film ellen:))))
Maia 2007 márc. 25. - 23:46:54
(188/1244)
Becsempesztem ma edesanyukamat is a moziba, nem mondtam mit nezunk. Nem husz eves mat o sem, sot tul van mar egy jo ideje az 5-ik X-en is, es miutan megnezte a filmet azt mondta, hogy NAGYON TETSZETT es egy kicsit elerzekenyult a vegen, a csatajaleneteknel pedig mikor az egyiknek mikor a masiknak szurkolt es szinte karorvedoek mosolygott, amikor a Gorgo kiralyno leszurta Theron-t. Nagyon tetszett neki minden.
Nem egy modern no es nem ert a szamitogepekhez megis csodalattal nezi, hogy tart mar a vizualis technika. Megkerdeztem tole, hogy szerinte veresek voltak-e a csatajelenetek... erre o csak annyit mondott egy csata sem zalott ver nelkul. Annyitt mondott, ha a realista es a naturalista regenyek nem meselik el aprolekosan a szereploket a helyszineket esetleg egyes erzelmeket vagy erzeseket elveszitenek tartalmukat es mugbuknanak, mufajukban...
Csak egyet tudtam erteni vele.:)
Abraka 2007 márc. 25. - 23:42:54
(187/1244)
Pontosan ,igazad van.Tipikusan az az eset amikor egy h*le okoskodni próbál.Azt ugye meg senki nem szeresse...Totál beégés néki.
Szalinarb 2007 márc. 25. - 23:41:26
(186/1244)
Aki azt mondja, hogy ez nem jó film, nézzetesse meg magát kezelõorvosával és gyógyszerészével! Ha valami jó és igényes, akkor ez az!
A gyönyörû színek alapba megadták a film hangulatát, a szereplõk kíválóak voltak, és maga a történet szomorú és becsületre méltó! Ahelyett, hogy sokan szabadidejükben jó filmekrõl írnak sokszor alaptalan kritikát, nem ártana, ha izlésükün csiszolnának kicsikét! Az a legkönnyebb kritikákat írni nagyfejjel! Már az is baj, hogy egy film látványos és ütõs? Érné annyi kritika, ha a 60-as évek technikájával készült volna a film, vagy ha 50 kg-os nyegle szerencsétlenek rohangáltak volna benne?
Hesztia 2007 márc. 25. - 23:35:03
(185/1244)
Hehe..látom megy azóta is az anyázás.:)
Láttam a filmet..és azt kaptam, amit vártam. Egy audiovizuális orgiát, de semmi többet. Nem is kellett, hogy több legyen, hiszen egy képregénybe átültetett film nem hivatott többre. A történet valóban elmondható három mondatban, de ezt megint minden negatívumént felüntetni..tudtuk, hogy mirõl fog szólni, nem? Kardozás, tanakodás, kardozás, heroikus mondatok (szinte láttam a képregények buborékjait a fejük fölött:), megint kardozás, halál..ennyi. Mindek pl. azt számon kérni rajta, hogy a katonákon nem volt páncél? Könyörgöm, az volt a lényeg, hogy mindeki láthassa, hogy kigyúrták magukat a színészek, és hogy ez mennyire jól mutat nagy totálban. Nem azért, mert Miller nem volt tisztában azzal, milyen harci felszereléssel indultak csatába. Ha vki nagyszabású történelmi filmre vágyik, az nézze meg a Ben Hurt v. a Spartacust..esetleg a Gladiátort (aminek persze szintúgy megkérdõjelezhetnénk a hitelességét, de nem tesszük, mert minek? Aki filmekbõl akar történelmi tudásra szert tenni, annak azt javaslom, inkább tegyen le róla). Emellett a 300-at még véletlenül sem venném egy kalap alá az elõbb említett filmekkel, mert ha néhol hasonlóságot is vélünk felfedezni (búzamezõ...húha, micsoda koppintás), nem egyenértékûek. Ez egy akciómozi, nem pedig Kubrick film.